Kom d’r maar in warme lucht!

In de loop van volgende week lijkt het eindelijk zomers te worden.

Veel mensen hebben de afgelopen maanden als wisselvallig en koel ervaren, met geregeld ook veel wind. Toch laten de statistieken iets anders zien. Het is een relatief normaal voorjaar geweest met zelfs vrij weinig neerslag en een boven normale hoeveelheid zon. Wel was het vooral deze maand regelmatig te koel voor de tijd van het jaar en omdat er bijna iedere dag wel (ergens) een bui viel, leek het wel wisselvalliger. Volgende week lijkt het weer echter om te gaan slaan in een geleidelijk warmer en zonniger type. Donderdag steekt een zuidoostelijke wind op die droge en warme lucht aanvoert, waarna de temperaturen omhoog schieten tot ruim boven 20 graden. Aan het einde van de week is de kans regionaal zelfs groot dat er een zuchtje tropische warmte onze kant op wordt geblazen.

De afgelopen weken kwam de wind veelal uit westelijke richtingen, dus vanaf zee. Daarmee werd vrijwel dagelijks een regenstoring of een aantal buien bij ons aangevoerd en bovendien relatief koele lucht. De laatste weken lag de middagtemperatuur vaak onder de norm voor de tijd van het jaar en tot deze week (eind mei) kwam het landinwaarts nog vrijwel dagelijks tot een graadje nachtvorst.

Veel wind
Opvallend was voor velen ook de vaak stevige wind die waaide. Aan de kust is dat niet heel bijzonder, maar ook in het binnenland waaide het regelmatig fors. De straalstroom lag vaak precies boven onze omgeving en deze ‘rivier van wind op ongeveer 10 kilometer hoogte’ bepaalt waar lagedrukgebieden en bijbehorende storingen zich naartoe bewegen. Het is als het ware een beetje de motor achter de verschillende weersystemen en dat hebben we gemerkt. Vooral de overgang tussen de aangevoerde luchtsoorten zette de atmosfeer regelmatig flink in beweging.

Meteorologische zomer
Komende maandag – 1 juni – gaat de meteorologische zomer van start en dat lijkt daadwerkelijk gepaard te gaan met een serieuze weersverbetering. De verschillende weermodellen laten al een paar dagen allemaal hetzelfde zien. Vanuit het zuiden ontwikkelt zich in de loop van de week een hogedrukgebied boven onze omgeving, waardoor de straalstroom verder naar het noorden wordt geduwd. Storingen weten ons land dan al minder gemakkelijk te bereiken.

Uiteindelijk trekt het hogedrukgebied volgens de laatste berekeningen halverwege volgende week nog iets verder richting Scandinavië en dat is een uitstekende plek om het in deze tijd van het jaar bij ons tot zomers weer te laten komen. Rondom een hogedrukgebied waait de wind namelijk met de klok mee en bij ons steekt er dan een oostelijk windje op. Vochtige en relatief koele lucht vanaf zee maakt vanaf dat moment dan plaats voor drogere en relatief warme lucht vanaf het vasteland, de centrale delen van Europa. De temperatuur gaat vervolgens omhoog en in die drogere lucht vormt zich niet meer zo gemakkelijk bewolking, dus de zon schijnt steeds vaker.

Zomers tot tropisch
Zoals de weerkaarten zich op dit moment laten lezen, bouwt zich ergens later volgende week een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje op, waarna de wind bij ons naar het zuidoosten draait. Warme lucht vanuit het Middellandse zeegebied stroomt vervolgens onze kant op en met veel zonneschijn is de kans dan groot dat de thermometer landinwaarts zelfs tropische waarden laat zien, ofwel 30 graden of meer. Aan de kust is het een fractie minder warm, maar ook daar lijkt het dan nog ruim 25 graden te worden. Gunstige vooruitzichten dus voor de zomerliefhebbers. Wel wordt het in toenemende mate zwoel, met een enkele flinke onweersbui.

Bron: MeteoGroup