Geregeld zon op Hemelvaartsdag

Pas in de avond regent het in het zuiden van het land.

Morgen, op Hemelvaartsdag, is de zon regelmatig te zien. Verreweg het grootste deel van het land houdt het droog, enkel in het uiterste zuiden gaat het tegen de avond regenen. Daarbij wordt het niet zomers warm, de middagtemperaturen blijven steken op 15 tot 19 graden. Aan zee is het enkele graden frisser.

Dauwtrappen
Er is daarbij wel onderscheid te maken voor de verschillende regio’s. In het zuiden start de dag stralend zonnig, de dauwtrappers hebben het daarbij wel frisjes. Rond zonsopkomst ligt de minimumtemperatuur tussen 4 graden in Brabant en 7 graden in Friesland. Het midden en noorden van het land beginnen met een paar wolkenvelden, in de loop van de dag breekt ook daar vaker de zon door.

Regen
Vanuit het zuiden nadert een regengebied, dat pas tegen de avond Zeeland schampt. In de loop van de avond en nacht naar vrijdag schuift de regen op tot rond het rivierengebied, maar vooral ten zuiden daarvan wordt het kletsnat met flink wat regen. Het grootste deel van het land houdt het dus droog.

Opvallend
De regenstoring brengt wel veel regen met zich mee. De grootste hoeveelheden vallen in België, maar ook de zuidelijke Nederlandse provincies moeten eraan geloven. Op de meeste plaatsen in Brabant valt tegen de 10 millimeter. Limburg krijgt een milliemeter of 5. Zeeland lijkt er het natst vanaf te komen met waarschijnlijk op plaatsen bijna 20 millimeter. Gelukkig valt de meeste neerslag pas in de nacht naar vrijdag.

Vorig jaar
In 2014 viel Hemelvaartsdag op 29 mei, twee weken later dus. Desondanks was het toen in een groot deel van het land een stuk kouder en grijzer met bijvoorbeeld in de Randstad een graad of 12 als maximumtemperatuur. Er waren toen grote verschillen in het land, want in het zuiden was de zon wel geregeld te zien en werd het een stuk warmer. Nu het dit jaar vrijwel overal droog blijft tot de avond en de zon ook geregeld aan bod komt, lijkt dit jaar de Hemelvaartsdag landelijk gezien toch een stuk mooier te verlopen!

Hemelvaartsstorm
Het is ook al ooit op een Hemelvaartsdag tot storm gekomen. Op 12 mei 1983 ging het fors tekeer. Totaal onverwachts sloeg het weer toen om. De verwachtingen waren positief, mensen gingen ’s ochtends de deur uit, veel watersporters waren ook actief. Wat de weermodellen (die in die tijd heel grofmazig waren) niet voorzien hadden, was de ontwikkeling van een venijnig klein lagedrukgebiedje boven het Kanaal. Toen de storm Zeeland had bereikt, werden pas waarschuwingen afgegeven. Chaos was het gevolg en 10 personen zijn toen zelfs omgekomen.

Feestdag
Hemelvaart valt elk jaar op 
een andere datum. Volgend jaar is dat 5 mei. De discussie of 5 mei een nationale feestdag moet worden, is dan niet zozeer van belang, aangezien Hemelvaartsdag wel als een nationale feestdag wordt gezien. De meeste mensen zullen in 2016 op Bevrijdingsdag dus vrij hebben. Of het weer dan meewerkt, dat moeten we tegen die tijd nog maar zien…

Bron: MeteoGroup