Natte strook over Europa

De komende dagen ligt er een uitgestrekt regengebied van west naar oost over Europa.

Met de meivakantie voor de deur lijkt het in grote delen van Europa nu net wat minder fraai weer te worden. Deze vakantie is voor veel Nederlanders bij uitstek het moment om even van de lentezon te gaan genieten. Vaak in eigen land, maar ook regelmatig buiten onze landsgrenzen.

Na de zonnige, maar wat frisse aprilmaand lijkt bij ons de temperatuur vanaf zondag iets te stijgen. Deze omslag gaat echter gepaard met regenval vanuit het zuidwesten. Een drietal fronten trekt over onze omgeving en dat resulteert op enkele plekken in het land in bijna een geheel etmaal regenval, mogelijk gepaard met ook een klap onweer. Voor de natuur momenteel bijzonder welkom, maar voor de vakantiegangers in eigen land is het tijdelijk wat minder leuk.

Warmere lucht in Nederland
Aan de achterzijde van deze fronten stroomt vervolgens wel warmere lucht het land in, waarna de middagtemperaturen iets omhoog gaan. In het binnenland wordt het na het weekend alweer 17 à 18 graden en dinsdag zijn zelfs de eerste twintigers alweer in zicht. Tegelijkertijd schijnt regelmatig de zon, maar helemaal droog houden we het begin van de week niet. Later in de week bouwt zich een hogedrukgebied ten zuidwesten van ons op, waarna storingen op afstand worden gehouden, maar met een wind vanaf zee is een lokale bui ook dan niet geheel uitgesloten.

Uitgestrekt regengebied
Ook in de landen om ons heen blijft het niet geheel droog. Sterker nog, het regengebied dat zondag boven ons land arriveert, ligt vanaf vandaag al ten zuiden van de Benelux. Het geheel strekt zich uit van boven zuidelijk Ierland, over Frankrijk en het Alpengebied tot in het oosten van Europa, en blijft daar de komende dagen een tijdje zwabberen. Vooral morgen – vrijdag – regent het op die lijn flink door. Het westelijk Alpengebied kan binnen 1 etmaal rekenen op 30 tot 50 millimeter, lokaal meer, en met het weekend erbij zullen de neerslagsommen regionaal oplopen tot zelfs meer dan 100 mm.

Sneeuw
Wat meer naar het oosten, dus richting Oostenrijk en de Balkan, worden de neerslaghoeveelheden geleidelijk kleiner, maar droog blijft het ook daar niet. In de bekende skigebieden in Vorarlberg en Tirol valt van tijd tot tijd boven 2000 meter zelfs nog verse sneeuw. In de dalen komt de neerslag in de vorm van regen omlaag en lopen de temperaturen na het weekend op tot rond 20 graden.

Zon en warmer
Ten noorden en zuiden van de eerder genoemde neerslagstrook is het rustiger weer. Op de zondag na is het in de Benelux, maar ook grote delen van Duitsland, de Britse eilanden en Scandinavië veelal droog, met geregeld zonneschijn. In het zuiden van Scandinavië en op de Britse eilanden wordt het zo’n 10 tot 15 graden en Midden-Duitsland en Polen kunnen zich opmaken voor een graad of 19.

Regionaal tropisch warm
Het zuiden van Europa is nog een flink stuk warmer en daar wordt het op diverse plaatsen al ruim 25 graden. Onder andere Bulgarije, Griekenland en Turkije zijn zomers en in zuidelijk Spanje wordt de tropische grens van 30 graden alweer regelmatig overschreden. Aanvankelijk is de lucht daarbij nog strakblauw, maar in de loop van volgende week komen er ook af en toe wat wolkenvelden opzetten.

WeatherPro 4.2.
Wilt u van dag tot dag op de hoogte blijven van het weer op een specifieke (wereldwijde) locatie? Download dan WeatherPro 4.2., vanaf nu ook beschikbaar voor de Apple Watch. Het wereldweer in een handomdraai. Kijk voor meer informatie op http://goo.gl/KKOuWG.

Bron: MeteoGroup