Buien in aardbevingsgebied Nepal

Buien begeleiden de reddingswerkzaamheden in Nepal. Straks komt ook de moesson naar het gebied.

Buien begeleiden de komende dagen de reddings- en opruimwerkzaamheden in het aardbevingsgebied in Nepal. Vooral de zwaarst getroffen, afgelegen regio’s in de bergen tussen de steden Pokhara en Kathmandu, waar het epicentrum van de beving lag, hebben ermee te maken. Daar wordt de komende vijf dagen gemiddeld in totaal rond 30 millimeter verwacht, maar omdat het hierbij om buien gaat, kunnen de hoeveelheden lokaal groter zijn. Een voordeel van een weertype met buien is dat het tussendoor ook langere tijd droog kan zijn.

Nepal bevindt zich op de plaats waar de Indiase plaat en de Euraziatische plaat op elkaar botsen. Het is een botsing die schoksgewijs gebeurt en waarbij zich in de aardkorst af en toe enorme spanningen opbouwen. Soms vinden die een uitweg in een aardbeving. Eén van de of beide platen verplaatsen zich dan een stukje en een aardbeving is een feit. Dit gebeurde in Nepal onder meer in 1935 en dus ook afgelopen zaterdag. Tijdens de beving van 1935 kwam een deel van Nepal rond 4 meter omhoog, afgelopen zaterdag lijkt Kathmandu een meter of vijf naar het zuiden te zijn verplaatst.

Himalaya gevolg van botsing platen
Het Himalayagebergte is het zichtbare gevolg van de botsing van de twee platen. Vergeleken met andere gebergten op aarde is de Himalaya nog vrij jong. Delen ervan worden snel hoger, onder meer tijdens die periodiek terugkerende aardbevingen. Hoewel erosie ook in de Himalaya gewoon zijn werk doet, zijn veel bergtoppen er nog vrij spits, ook een teken van jonge bergen.

Het zijn tijdens de aardbevingen niet alleen de door de mens gebouwde huizen en tempels die te lijden hebben. Ook in de natuur gebeurt van alles. Zo veroorzaakt de bevende aarde lawines van sneeuw (zoals op de Mt. Everest gebeurde), steen en aarde en komt het tot aardverschuivingen. Daar waar het echt tekeer gaat, kan het landschap behoorlijk veranderen en dat heeft zo zijn weerslag op de door de mens aangelegde infrastructuur. Die kan dan zwaar beschadigd raken.

Nepal leeft van landbouw en toerisme
Nepal is één van de armste landen op aarde. De ongeveer 30 miljoen mensen die er wonen, leven vooral van de landbouw. Toerisme is er de tweede bron van inkomsten. Ongeveer 1 miljoen mensen werken in de toeristensector. Veel toeristen komen naar de steden om de vele tempels die er zijn te bezoeken. Verder is de aantrekkingskracht van de bergen natuurlijk groot. De mogelijkheden om trekkingen te doen, zijn groot. Er zijn diverse circuits met paden en hutten (voor overnachtingen) die de afgelopen jaren steeds drukker zijn geworden. Ook voor bergbeklimmers is Nepal natuurlijk een Eldorado, op de Everest waren tijdens de aardbeving meer dan 1000 klimmers aanwezig.

Het toeristenseizoen in Nepal valt ruwweg in twee delen uiteen. In het voorjaar zijn april en mei de drukke maanden. De winter is dan voorbij, de temperaturen komen weer op een aangenaam niveau en de moesson met zijn zware regens moet nog beginnen. Na de zomermoesson keert de rust weer terug, vooral in de maand oktober. Dan is een tweede piek in het toeristenseizoen te zien.

Veel schade aan cultuurschatten
Nu de zware aardbeving van afgelopen zaterdag zoveel schade heeft aangericht, is het natuurlijk maar de vraag in hoeverre Nepal zich weer kan oprichten, voordat bij voorbeeld het toeristenseizoen in de komende oktobermaand zijn vervolg krijgt. Er zijn berichten dat in steden als Pokhara en Kathmandu zo’n tachtig procent van de cultuurschatten schade hebben opgelopen of zelfs zijn verwoest. Hoe de infrastructuur in de dunbevolkte bergen tussen Pokhara en Kathmandu, waar het epicentrum van de aardbeving lag, erbij ligt, is nog helemaal niet duidelijk. Ook vijf dagen na de aardbeving is er met die, zwaar getroffen gebieden nog vrijwel geen contact geweest.

Moesson kan extra schade brengen
Daarbij is het zo dat de moesson van de komende zomer met al zijn zware regens ook nog extra schade kan opleveren, zeker aan paden en wegen, als die al niet tijdens de aardbeving zelf beschadigd zijn geraakt. Nu de aarde zelf in het gebied langzaamaan weer tot rust lijkt te komen, is het gevaar voorlopig nog niet geweken. Een deel van de schade aan bij voorbeeld de infrastructuur is pas echt duidelijk als ook de zomerregens straks achter de rug zijn. Wat dat betreft vallen de buien, die nu in het gebied voorkomen, nog mee. Ze zijn relatief weinig betekenend vergeleken met de buien die tijdens de zomermaanden in delen van het Himalayagebied vallen.

Al met al lijkt het wel duidelijk dat Nepal, ook straks als de noodhulpverlening gestaakt is, voor langere tijd steun nodig zal hebben om weer te kunnen herrijzen. Dat geldt voor het opbouwen van alle gebouwen die tijdens de aardbeving verloren zijn gegaan, maar ook voor het herstellen van de infrastructuur, die ook voor het toerisme zo belangrijk is. Want zouden toeristen massaal besluiten niet meer naar Nepal te gaan, dan loopt het straatarme land bovenop alle ellende ook nog eens een groot deel van zijn belangrijkste inkomstenbron mis. En wordt het herstel nog moeilijker.

Bron: MeteoGroup, Wikipedia, kranten en sites.