Aanhoudend fris met in de nacht naar dinsdag vorst

De rest van de week blijft het fris. In de nacht naar dinsdag gaat het op de normale waarnemingshoogte licht vriezen.

Deze fraaie maar frisse Koningsdag wordt gevolgd door een koude nacht. Komende nacht, de nacht naar dinsdag, verwachten we in het binnenland lichte vorst op de normale waarneminghoogte van 1,5 meter. Ons land bevindt zich in een koude luchtsoort afkomstig vanuit Noord-Europa en met weinig wind en helder weer leidt dit komende nacht tot een flinke daling van de temperatuur; tot ongeveer -2 graden in het binnenland. Dit betekent dat het aan de grond, op 10 centimeter, nog wat kouder kan worden. Op een beschutte plek is -5 graden mogelijk.

Niet ongewoon in april
Vorst in een aprilnacht is vrij normaal. Het aantal dagen (nachten) met vorst in de grasmaand varieert van 0 dagen op het weerstation van Vlissingen tot 6 dagen te Deelen (op de Veluwe), Eelde en Twenthe. Op het landelijk hoofdweerstation De Bilt bedraagt de norm 4 dagen (nachten) met minimumtemperaturen beneden 0 graden. Tot nu toe in april zijn te De Bilt 2 nachten met lichte vorst opgetreden: namelijk 5 april met een minimumtemperatuur van -2,2 graden en 19 april met -0,6 graad. Komende nacht komt daar dus nog een vorstnacht in deze grasmaand bij.

Beregenen van de fruitbomen

De nachtelijke vorst zorgt ervoor dat fruittelers in bijvoorbeeld de Betuwe in Gelderland hun boomgaarden moeten beregenen. Daar waar de bloesem wordt beregend tijdens een vorstnacht, bevriest dit waterlaagje en houdt daarmee de temperatuur van het vruchtbeginsel op het vriespunt. Bij aanhoudende vorst zal er gedurende de hele nacht beregend moeten worden. Om te voorkomen dat er teveel water op de vruchtbeginselen terecht komt en de ijslaag te dik wordt om aan de binnenzijde van het ijskapsel warmte af te geven, is vernevelen van het water de beste optie. Het ijslaagje mag daarbij niet te dik worden, omdat anders de takken onder het gewicht gaan doorbuigen. Een precieze afstelling van de sproei-installatie is dus van groot belang.

Minder koude nachten
In de nacht naar woensdag wordt het iets minder koud, met net geen vorst op normale waarnemingshoogte. En later in de week gaan de minimumtemperaturen verder omhoog. Overdag blijft het te koud voor de tijd van het jaar. Zeker tot en met begin mei wordt het 's middags veelal 10 tot 14 graden, terwijl het langjarig gemiddelde 16 à 17 graden is. Verder is het wisselvallig lenteweer met zowel zonneschijn als af en toe een bui.

Bron: MeteoGroup