Skiën met Pasen

Onstuimig weer in Nederland en veel sneeuw in de Alpen.

Het paasweekeinde is traditiegetrouw de start van het campingseizoen en het einde van het wintersportseizoen. Het ziet er echter naar uit dat we tijdens Pasen 2015 beter kunnen gaan skiën dan kamperen. Met een noordelijke stroming wordt ijskoude lucht aangevoerd en gaat het in Nederland ’s nachts gewoon vriezen. De Alpen en het Sauerland krijgen in de aanloop naar Pasen op de valreep te maken met een flinke vracht verse sneeuw.

Morgenmiddag op de Wadden westerstorm
Met een straffe west- tot noordwestelijke stroming is het de komende dagen niet alleen in ons land, maar ook in Frankrijk, Duitsland en de Alpen onstuimig weer. In ons land krijgen we vooral morgen rond het middaguur veel wind. Fronten gedraaid om een actieve depressie, trekkend over de Noordzee naar Denemarken, veroorzaken niet alleen buien (met onweer en hagel) maar ook veel wind. Rond het middaguur passeert de actiefste buienlijn waarbij het noordelijk kustgebied de meeste wind opvangt. Op de Wadden kan het enige tijd stormen, in de noordelijke kustprovincies kunnen zeer zware windstoten optreden (100 km per uur). Ook elders in ons land is het morgen onstuimig en komen in de nacht, ochtend en begin van middag windstoten van 80 tot 90 km per uur voor. Gisterenavond ging het ook goed te keer. De zuidwestenwind bereikte langs de Zeeuwse kust stormkracht, windkracht 9. Schiphol meldde de hoogste windstoot, van maar liefst 117 km per uur. De harde wind vertraagde de vluchten van en naar Schiphol. Ook morgen kan de wind flinke overlast veroorzaken, takken en dakpannen kunnen wegwaaien, misschien ook een boom. Op de weg is het oppassen, handen aan het stuur!

Veel sneeuw voor de Alpen
Met een west- tot noordwestelijke stroming zijn de west- en de noordwestkant van de Alpen gevoelig voor veel neerslag. Storingen trekken via ons land en Duitsland naar de Alpen en botsen tegen de bergen. Vandaag en morgen ligt de sneeuwvalgrens nog vrij hoog, tussen de 1000 en 2000 meter en valt er in de dalen gewoon regen. Woensdag en tijdens het lange paasweekeinde wordt het met een naar noord draaiende stroming veel kouder en daalt de vorstgrens tot in de dalen. Storingen produceren vrijwel dagelijks sneeuw. Zo kan er in totaal deze week in de Franse Alpen 80 cm, in de Zwitserse Alpen 100 cm en in het westen van Oostenrijk, in Tirol, 150 cm sneeuw bijvallen. Door de grote hoeveelheden sneeuw en de stevige wind (soms stormachtig op de pistes) neemt het lawinegevaar toe.

Extreem veel lawineslachtoffers winter 2014-2015
Tijdens de sneeuwrijke winter vielen opvallend veel dodelijke slachtoffers door lawines. Tot en met vandaag al 108! De afgelopen dagen kwam een Britse en Duitse skiër om het leven toen zij bedolven werden onder lawines in Zwitserland. De 30-jarige Brit was zaterdag met zijn broer (31) op de Mont Vélan in het kanton Wallis. Reddingswerkers hadden hem snel gevonden onder de sneeuw, maar konden hem niet meer redden. Vrijdag kwam een 60-jarige Duitser om op de Pigne d'Arolla, meldde de politie van Wallis. Hij en 6?anderen werden ook overvallen door een lawine. Behalve het slachtoffer konden zij zich allemaal zelf onder de sneeuw uit graven. Honderd en acht slachtoffers is veel, en het seizoen is met de sneeuw die de komende week gaat vallen nog niet ten einde. De meeste slachtoffers (30) vielen in de Franse Alpen, vooral in het departement de Hautes Alpes. In Zwitserland vielen tot nu toe 28 en in Oostenrijk 26 slachtoffers. In Italië kwamen tot nu toe 22 mensen om het leven. Opvallend is dat deze winter ook slachtsoffers (2) in Duitsland zijn gevallen, in het Zwarte Woud. De meeste slachtoffers (60%) waren zogenaamde tourskiërs die buiten de pistes met vellen onder hun ski’s de ongerepte natuur intrekken, om eerst een berg op te lopen en daarna weer af te dalen op hun ski’s. Maar ook onder de zogenaamde Freeriders, die in de regel wel met de lift omhooggaan om daarna naast de officiële pistes naar beneden te skiën, vielen veel slachtoffers (30%). Wandelen in de winterse Alpen is ook niet zonder risico. Er kwamen deze winter 7 wandelaars om het leven. Ben je van plan deze week of tijdens de paasdagen te gaan skiën, houdt de lawineberichten zelf in de gaten op /www.avalanches.org/eaws/en/main.php.

Lente aan de zuidkant van de Alpen
Terwijl het deze week "ungemütlich" is aan de west- en noordkant van de Alpen, is het aan de zuidkant van de bergen juist zeer aangenaam. Alle neerslag valt aan de stauzijde, de uitgedroogde lucht glijdt aan de föhnzijde naar beneden. Daarbij warmt de lucht sterk op en kan het op sommige plaatsen deze week meer dan 20 graden worden!

IJskoude paasdagen
Tijdens de paasdagen kantelt de noordwestelijke stroming naar het noorden of noordoosten en wordt er gevoelig koudere lucht aangevoerd. Ook dan kunnen er nog sneeuwbuien vallen, maar is er van tijd tot tijd ook zon. Het wordt wel een stuk kouder. Op de pistes kan het ’s nachts gemakkelijk matig tot streng vriezen. Ook overdag komt het kwik niet boven het vriespunt. Maar in de steeds sterker wordende zon is op de terrassen best toeven.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, Wepowder