Weer pech in het weekend

In de weekenden hebben we de laatste weken steeds een beetje pech wat het weer betreft. Zo ook komend weekend.

Het lenteseizoen is nu enkele dagen op gang, maar van echt lenteweer kunnen we nog niet spreken. Hoewel er een paar stralende en relatief zachte dagen tussen zaten, was het nog vaker wisselvallig weer, met soms ook flink lage temperaturen. En toevalligerwijs vielen deze kille en minder fraaie dagen de afgelopen weken steeds in het weekend. Het komende weekend gaan wel de temperaturen iets omhoog tot rond normaal, maar het is daarbij alles behalve lenteweer.

Vorig weekend trok er een lagedrukgebiedje van noord naar zuid over het land, waardoor de wind tijdelijk naar het noordwesten draaide en koelere lucht onze kant op kwam. Na een aantal rustige en vrij zachte doordeweekse dagen werd het in het weekend vervolgens kil en nat. Op de dag van de gedeeltelijke zonsverduistering, vrijdag 20 maart (dus net voor het weekend), werd het op sommige plaatsen niet warmer dan 5 graden en dat in combinatie met een schrale wind. De koudste plek was toen het Limburgse Arcen met overdag 4,4 graden. In het weekend zelf lag de temperatuur ook veelal onder de norm, al werd het in het zuiden plaatselijk nog 10,5 graden. Ook het weekend daarvoor was het erg kil, met toen op zondag 15 maart in vrijwel het hele land middagtemperaturen tussen 4 en 7 graden, gecombineerd met een koude noordoostenwind.

Westelijke circulatie
Vanaf het komende weekend zitten we met een straffe westcirculatie op grotere hoogte in de atmosfeer boven onze pet. Lagedrukgebieden manifesteren zich vooral ten noorden van ons en boven het zuiden van Europa bouwt hoge druk op. Tussen die twee druksystemen in steekt een stevige westelijke wind op – hoe groter het luchtdrukverschil hoe meer wind – en het meest actieve deel daarvan ligt in een horizontale lijn vanaf de Britse eilanden tot in het westen van Rusland.

Overdag nat, ’s nachts opklaringen
Met die westelijke wind op hoogte, rond 5 kilometer, worden de komende dagen steeds storingen meegevoerd en dit weekend trekken er 2 van west naar oost over Nederland. Zaterdag arriveert nummer 1 in de tweede ochtendhelft voor de westkust, waarna het overal bewolkt en nat wordt. In de nacht naar zondag klaart het aan de achterzijde van het front breed op en wordt het zelfs nog flink koud, met plaatselijk een graadje vorst.

Zondag nummer 2
En voordat de zon zondagochtend weer op komt, trekt storing nummer 2 alweer het land in en wordt het opnieuw een regenachtige dag. Vooral zondag gaat het daarbij ook stevig waaien, met langs de kust soms zelfs even kans op een stormachtige wind, ofwel windkracht 8. Een positief puntje is dat de maximumtemperatuur wel weer iets hoger uitkomt, met veelal 10 tot 12 graden.

Drieluik
Deze straffe westcirculatie maakt het bij ons dit weekend dus wisselvallig, met ten noorden van die lijn de koudere lucht en ten zuiden daarvan de warmere lucht. Dat is ook mooi te zien binnen Europa. In Scandinavië is het bijvoorbeeld nog steeds winters met, op het zuiden na, middagtemperaturen onder of net iets boven nul. In de aanloop naar het weekend toe valt vrijdag al een flink pak sneeuw, waarbij de hoeveelheden in de Noorse bergen zelfs kunnen oplopen tot een halve meter aan toe. In het weekend zelf zijn vooral het midden en noorden van Scandinavië aan de beurt, met ook daar her en der weer een centimeter of 30.

Boven het zuiden van Europa is het rustiger, met vooral in Spanje en Portugal veel zonneschijn en hogere temperaturen. In sommige delen van Spanje is het zelfs alweer zomers, met regionaal meer dan 25 graden. Ook in zuidoostelijk Europa is het relatief warm, met in Griekenland bijvoorbeeld al regelmatig dik 20 graden, maar naast zonneschijn, vallen daar ook regelmatig stevige regen- en onweersbuien.

Bron: MeteoGroup