Extreem veel sneeuw in Franse Pyreneeën

De eerstkomende dagen valt er bijzonder veel sneeuw in de Pyreneeën, de meeste sneeuw aan de Franse kant van de bergketen.

Een stevige en aanhoudende noordelijke stroming die vochtige en koude lucht aanvoert, veroorzaakt in enkele dagen tijd bijzonder veel sneeuw aan met name de Franse kant van de Pyreneeën. Mede door de aanhoudende neerslag kan vanaf circa 1000 meter hoogte regionaal 1 tot 1,5 meter verse sneeuw vallen. Verder waait het flink, stormachtige winden in combinatie met de sneeuwval leiden tot slecht zichten op de pistes.

Later dooi en mogelijk overstromingen
De grootste hoeveelheden sneeuw worden in Nationaal Park Pyrénées en Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici verwacht. De hoofdberekening van het Europese model, het ECMWF, van afgelopen nacht komt binnen enkele dagen tijd met regionaal meer dan anderhalve meter sneeuw, vooral in National Park Pyrénées. Aan de Spaanse zijde van de Pyreneeën valt overigens minder. In het weekend wordt het van het westen uit droog, er trekt dan een hogedrukgebied over de bergketen en dan wordt het ook minder koud. Dit betekent inzettende dooi, de grote hoeveelheden sneeuw gaan smelten. Waarschijnlijk leidt dit tot overstromingen in de rivieren in Spanje en Frankrijk die het smeltwater afvoeren.

Stuwingsneerslag en koude bovenlucht
Als vochtige lucht tegen een bergketen aanbotst, in dit geval de Pyreneeën, stijgt deze extra snel en koelt daarbij zo sterk af dat neerslag ontstaat. Dit wordt stuwingsneerslag genoemd, in het Duits "Stau". Een extra effect dat bij de actieve neerslag komt kijken, is de aanwezigheid van een portie vrieskou in de hoge luchtlagen. Dit trekt in het weekend uiteindelijk weg, naar het Middellandse Zeegebied en het oostelijk deel van Europa. Vervolgens wordt het begin volgende week heel zacht in de Pyreneeën, tot plaatselijk wel 18 graden….

Afscheid winter zonder winterweer bij ons
Zo zacht wordt het bij ons nog lang niet, de komende dagen verwachten wij middagtemperaturen tussen 5 en 9 graden met wisselvalligheid. Winterweer op de valreep van de meteorologische winter zit er dus niet in. De winter eindigt voor ons weermensen a.s. zaterdag. Tot die tijd zijn wel enkele koude nachten in zicht, met minimumtemperaturen rond het vriespunt, en verder kan morgen (woensdag) in het oosten lokaal natte sneeuw bij buien vallen. Maar dit zijn dan nog de enige speldeprikjes van Koning Winter. Ook de eerste dagen van de weerkundige lente, vanaf zondag 1 maart, is het wisselvallig en vrij zacht.