Spaanse sneeuw

Wintersport kan dichtbij huis. Maar ook in minder bekende Spaanse bergketens.

Voorlopig blijft de winter in Nederland gezellig door kwakkelen. Af en toe kleurt een winterse bui de wereld even wit, maar van ‘ouderwets’ winterweer in voorlopig geen sprake.

Dat is in de hogere delen van Europa wel anders. Een groot deel van het continent is nu in de greep van de vrij koude lucht die is uitgestroomd over Europa. Op het grens vlak van de koude lucht vallen in met name Griekenland vandaag zware regen- en onweersbuien. Zeker in het westen van Griekenland kan overvloedige regenval wateroverlast of zelfs overstromingen veroorzaken.

Alpen
In de Alpen levert de koude lucht veel sneeuw op. Alle wintersportgebieden worden toebedeeld, ook aan de zuidkant van de Alpen. Ook de Franse Alpen hebben redelijk wat sneeuw meegekregen al zijn daar in de meest zuidelijke uitlopers ook nog wel gebieden die best nog een half metertje poeder kunnen gebruiken.

De noordelijke stroming richt zich eigenlijk vooral op de westzijde van Europa. De Pyreneeën liggen in zo een situatie natuurlijk optimaal om de koude vochtige lucht volop te onderscheppen. Daar valt aan de noordzijde dan ook erg veel sneeuw in dit soort situaties. Een paar meter sneeuw is zeker niet uitzonderlijk in een weekje met noordelijke wind. Maar eigenlijk kunnen we stellen dat heel Spanje meedeelt in het winterse weer. En Spanje telt natuurlijk veel meer berggebieden dan de Pyreneeën. Bekend zijn bijvoorbeeld ook de bergen in de Sierra Nevada. Er ligt daar volop sneeuw, maar de combinatie van sneeuw en harde wind maakt het skiën er soms vrijwel onmogelijk. Niet zelden worden liften en pistes allemaal gesloten door de barre omstandigheden. In heel wat gebieden in Spanje heeft men ‘code oranje’ afgegeven. Maar er zijn ook, voor Nederlanders, iets minder bekende skigebieden in Spanje.

Cantabrisch gebergte
Zo zijn er langs de noordkust van Spanje, maar dan landinwaarts ook flinke bergketens te vinden. Meest omvangrijke berggebied is het zogeheten Cantabrisch gebergte. En ook deze ketens zijn min of meer west-oost georiënteerd. En pakken dus net zo goed als de Pyreneeën dat doen, een enorme vracht sneeuw mee.  Sterker nog, daar valt vaak nog veel meer sneeuw. Niet verwonderlijk. Want als we bedenken dat een noordelijke wind voor die berggebieden betekent, dat de aangevoerde lucht volop vocht meeneemt vanaf de Golf van Biskaje, begrijpen we waarom daar zo veel sneeuw valt. In de komende week kan er zo nog maar 2 meter sneeuw bij vallen in deze bergketens.  Meer kan ook.

Dat deze bergen dus veel neerslag pakken, is goed te begrijpen. Maar voor sneeuwval moet de lucht uiteraard wel koud genoeg zijn. Dat is in de huidige situatie geen enkel probleem. Op het drukvlak van 850 hpa, overeenkomend met circa 1500 meter,  vriest het overal in Spanje. In het noorden is het zelfs rond de -4 graden morgen. Komende week gaan de temperaturen er nog verder naar beneden. De sneeuwgrens ligt momenteel zo rond de 400 a 500 meter. Dat betekent dat de kustlijn bakken met regen krijgt (soms wateroverlast en overstromingen). Maar ga je landinwaarts, en dus omhoog, dan kom je al heel snel in een compleet winters en zelfs dicht gesneeuwd landschap terecht. Het is zeer goed mogelijk dat dorpen er min of meer onbereikbaar zijn de komende week. Siberische toestanden. In Spanje. Op ruim duizend kilometer ten zuiden van eigen land.

Dichterbij
Misschien een leuke tip voor liefhebbers van de wintersport, om soms eens verder te kijken dan de bekende gebieden in bijvoorbeeld de Alpen. Of dichterbij. Wat dat betreft. Ook in Sauerland, de Eifel en de Ardennen ligt een mooi pak sneeuw. Genoeg om te langlaufen of andere vormen van wintersport te bedrijven. De wintersportomstandigheden dicht bij huis blijven minstens tot en met volgend weekend prima.

Bron: MeteoGroup.