Een fijne winter?

Beleven we een fijne winter? Dat hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt…

 

Januari is bijna voorbij, en daarmee is 2/3 van de meteorologische winter van 2014-2015 verleden tijd geworden. Tot dusver is de winter een zachte geweest, maar wie weet wat februari nog voor ons in petto heeft? We bekijken de winter eens door de ogen van verschillende bevolkingsgroepen.

Winter… weg ermee!

Hele bevolkingsgroepen hebben een broertje dood aan de winter. Sterker nog, diverse mensen uit deze groep gaan, als hun situatie dat toelaat, zelfs op de vlucht voor de winter en vertoeven weken, of zelfs maanden in Zuid-Europa of tropische oorden, om daar te genieten van de zon en (veel) hogere temperaturen. Hun argumenten, waarom ze het winterseizoen haten, snijden wel degelijk hout. Het is donker, het is koud, zelfs als het ‘zacht’ is. Dat laatste is maar al te waar. Zodra de temperatuur medio december of januari tussen 5 en 10 graden uitkomt, waait het vaak stevig (uit het zuidwesten) en regent het. De combinatie van wind en nattigheid maakt dat het ook bitter koud aanvoelt buiten, ook al zegt de meteoroloog ‘dat het zacht is voor de tijd van het jaar…’
Maar zelfs deze groep mensen kan een dagje met sneeuw best wel waarderen, want dat ziet er zo mooi uit. De problemen ontstaan meer daarna, als het blijft vriezen, of de dooi te licht is, waardoor die ‘rommel’ verijst, en je het risico loopt om je nek te breken op de niet goed schoongeveegde trottoirs. Ook een auto-, maar vooral fietstocht op de, dikwijls niet gestrooide klinkerstraatje in de wijk, is dan niet bepaald aan te raden.
Deze groep mensen zal wellicht best tevreden zijn over het verloop van deze winter tot dusver. Zowel december als januari waren zachte maanden, zodat ook de stookkosten binnen de perken konden blijven. Helaas waren er genoeg winderige en natte dagen, maar de écht winterse ongemakken, bleven binnen de perken. Kortstondige winterpret bleef inderdaad beperkt tot hooguit een paar dagen, zoals in het weekend van 27 en 28 december vorig jaar, in vooral het midden en zuiden van het land en ook vorig weekend, op 24 januari, toen vooral in de oostelijke helft van het land. De ongemakken van gisteren en vandaag, verdwijnen ook snel, omdat de temperatuur overdag steeds tot ruim in de plus oploopt.
Het is nog even doorbijten mensen, want het zal nog wel (minstens) een weekje blijven kwakkelen, maar het seizoen schrijdt onverbiddelijk voort. De dagen lengen steeds sneller en voor we het weten, is de lente daar!

Winter… hoera!

Er is ook een groep mensen die iedere sneeuwvlok met gejuich begroeten en die ook graag een ‘minnetje’ voor de temperatuur zien staan. Dit geldt voor veel weerliefhebbers in het algemeen, en sneeuwliefhebbers in het bijzonder. Die laatste groep kan ook in een zachte winter nog behoorlijk aan zijn trekken komen, want zoals we dit jaar zien, voor sneeuw hoeft het niet bijzonder koud te zijn. Toch is het vooral in dit soort winters een kwestie van het juiste moment plukken. Zo kunnen sneeuwbuien slapeloze nachten veroorzaken, als die vlokken juist ’s nachts vallen, want die heerlijke momenten met sneeuwval moeten natuurlijk wel aanschouwd worden. En met het huidige kwakkelweer, vallen de meeste vlokken nu eenmaal tijdens de nacht, als de temperaturen het laagst zijn.
Maar… de groep winterliefhebbers valt, net als de groep winterhaters, toch niet te benijden. Wat ons kikkerlandje ligt voor winterweer natuurlijk helemaal fout. Met de warme Noordzee voor de deur en iets verder weg de Atlantische oceaan, is een ‘fout’ windje al snel realiteit en wordt een mooie vorstperiode zo dikwijls in de kiem gesmoord…
Veel winterliefhebbers binden ook graag de gladde ijzers onder, op natuurijs. Twee of drie nachten aaneen met lichte tot matige vorst is vaak al voldoende voor de eerste waaghalzen om op een ijslaagje van 3 cm op ondiep water, de eerste streken te zetten. Voor grootschaliger ijspret, moet er veel meer gebeuren. In de winter van 2014, die eigenlijk geen winter was, kwam dat er helemaal niet van, en deze winter tot dusver, ook niet.
Met weemoed denkt deze groep terug aan de vijf winters op rij van 2009 tot en met 2013. Géén van deze winters was streng, maar veeleer aan de koude kant (of zelfs dat niet), maar er kon in ieder geval korte of langere tijd geschaatst worden. Vooral de vorstperiode uit de winter van 2012 was wat dat betreft schitterend, ook al duurde die slechts twee weken. Wat zou het mooi zijn als we, beginnend bij vandaag, een herhaling daarvan zouden zien…
Dat zit er echter niet in. Het blijft voorlopig een beetje kwakkelen, waarbij een winters beeld buiten vooral uit (natte) sneeuw zal bestaan, en niet zozeer uit ijs. De modellen suggereren dat het in de tweede helft van de komende week een paar dagen kouder zal zijn met mogelijk lokaal matige vorst in de nacht en misschien een enkele ijsdag, maar de kans lijkt klein dat daarmee het startschot wordt gegeven voor een schaatsperiode. Voor de winterhaters is het dus nog even doorbijten en de winterliefhebbers zullen de, in hun ogen, mooie momenten moeten plukken. Maar tot welke groep u ook behoort, zeker is dat over een maand de meteorologische lente begint!

Bron: MeteoGroup.