Sneeuwdump

Veel sneeuw de komende dagen in de Europese wintersportgebieden terwijl de blizzard in NY relatief mee valt.

Sinds afgelopen weekend is er door de zogenaamde ‘nordstau’ op veel plaatsen in de Europese wintersportgebieden tot in de dalen eindelijk weer een portie verse sneeuw gevallen. Vooral in de noordelijke Alpen viel regionaal al bijna een halve meter. Maandag kreeg vooral het westelijk deel van de Alpen er een pak sneeuw bij. De komende dagen valt er nog veel meer sneeuw, tot dichtbij huis zelfs. Aan de overkant van de Oceaan lijkt de sneeuwstorm in de VS gelukkig wat minder zwaar uit te pakken.

Sneeuwstorm VS

Een stormdepressie trekt langs de Amerikaanse oostkust richting Groenland. In de oostelijke staten van de VS veroorzaakt sneeuw in combinatie met veel wind veel overlast. Op veel plaatsen is sprake van een heuse blizzard. Toch valt de sneeuwstorm voor de stad New York eigenlijk wel mee. Vanochtend vroeg lag er ‘slechts’ 15 tot 25 centimeter sneeuw. Het meeste was zelfs al voorbij. Misschien komt het uiteindelijk tot 30 of 35 centimeter. Veel sneeuw, dat zeker. Maar beslist geen historische sneeuwstorm. Geregeld is ‘the Big Apple’ bedolven onder een lading sneeuw van 45 centimeter of meer. Verder naar het noordoosten, bijvoorbeeld in een stad als Boston, pakt de sneeuwstorm veel zwaarder uit. Aan de kust komt het zelfs tot een volle noordoosterstorm. Toch zal het ook voor Boston niet ‘de storm van de eeuw’ worden. Dat het voor de Amerikanen gelukkig net allemaal wat minder zwaar uitpakt, komt doordat het sneeuwgebied wat minder gemakkelijk vanaf zee het land binnen dringt. Mogelijk doordat de aanwezige koude lucht boven het continent dermate droog is dat het neerslaggebied aan de voorzijde wordt tegengewerkt. Overigens, zou deze sneeuwstorm over Nederland trekken, dan zouden wij het wel degelijk een historische sneeuwstorm kunnen noemen, bijvoorbeeld vergelijkbaar met de sneeuwstorm van 1979.

Alpensneeuw

Zeker de Noordelijke en westelijke Alpen zijn de afgelopen dagen al ruim bedeeld met een laag verse sneeuw en aanvankelijk blijft dit ook het meest gunstige gebied wat sneeuwval betreft. De lucht wordt tegen het Alpenmassief gestuwd waardoor er vandaag opnieuw enkele tientallen centimeters verse sneeuw bij valt. Morgen is het tijdelijk iets zonniger, met wel een toenemende wind. Tot en met het weekend valt er iedere dag een verse portie sneeuw. Donderdag valt er vooral veel sneeuw bij in het Franse en Zwitserse deel van de Alpen, veelal 30 tot 50 centimeter. In het westelijk deel van Oostenrijk wordt ook 15 tot 25 centimeter verse sneeuw verwacht. In de zuidelijke Alpen sneeuwt het later in de week ook geregeld en komt er zo’n 5 tot 15 centimeter bij op de pistes. In de loop van het weekend volgt er hier ook meer sneeuw.

Middelgebergtes

Ook in de middelgebergtes gaat het de komende dagen geregeld sneeuwen. De temperaturen liggen er zowel ’s nachts als overdag steeds net onder het vriespunt en de neerslag die valt, is dan ook overal sneeuw. Tot en met vrijdag valt in de Vogezen en de Jura al enkele tientallen centimeter op de hoogste hellingen. Ook de Eifel, het Zwarte Woud, maar ook Beieren en Tsjechië kunnen tot het weekend rekenen op regionaal 10 tot 30 centimeter verse sneeuw. Vanaf het weekeinde komt daar op de meeste plaatsen opnieuw een aantal centimeters bij.

Wintersportgebieden dichtbij huis

In de loop van de week wordt het ook kouder in de Ardennen, het Sauerland en in de Harz. Zachtere lucht doet vooral woensdag nog wel een poging, maar overtuigend lukt dat niet. Aan de achterzijde van een front dat dan passeert, stroomt juist koudere lucht binnen en vanaf donderdag ligt het kwik ook in skigebieden dichterbij huis enkele graden onder nul. Sneeuwbuien laten al gauw zo’n 1 tot 5 centimeter verse sneeuw achter, lokaal zelfs meer. Later in de week kan dat vooral in het Sauerland en de Harz zelfs oplopen tot ruim 10 centimeter.