Wisselvallige start 2015

Een stevige straalstroom bepaalt het weerbeeld begin 2015. De jaarwisseling zelf verloopt droog.

 

Een stevige straalstroom bepaalt het weerbeeld voor het eerste deel van januari met sterk wisselende weersomstandigheden. Op Nieuwjaarsdag zelf houden we het droog. Ondertussen is het op de Balkan bijzonder koud.

Voor winterliefhebbers is het de komende tijd voorlopig weer even op een houtje bijten. Terwijl de sneeuwresten in het zuiden van het land regionaal nog moeten wegdooien en nog een beetje wintergevoel geven, is het de komende tijd wel andere koek. Al zal Nieuwjaarsdag voor het gevoel overigens wel flink koud verlopen.

Het wisselvallige weer, dat in de nacht van 1 op 2 januari zijn intrede doet, houdt verband met een opnieuw sterk aanwakkerende straalstroom. Deze snelstromende rivier van lucht hoog in de atmosfeer jaagt vanaf dat moment de ene na de andere storing over onze omgeving, overigens afgewisseld door opklaringen. 

Waar hogerop in de atmosfeer de luchttemperatuur grote sprongen vertoont na het overtrekken van afwisselend warmte-  en koufronten, zien we dat aan de grond een stuk minder scherp terug doordat de wind vrijwel continu uit zuidwestelijke richtingen waait met luchtaanvoer van boven het relatief warme water van Noordzee en oceaan.

Weerbericht jaarwisseling: droog maar koude wind, regionaal mist 
De aanloop naar de weersomslag begint eigenlijk al tijdens de Nieuwjaarsnacht. Een uitloper van een hogedrukgebied dat deze Oudjaarsdag over ons land ligt, trekt dan naar Duitsland weg en een lagedrukgebied dat IJsland nadert, begint meer grip te krijgen op ons weer. Dat merken we vooral aan de wind al iets, met in de kustregio’s 5, lokaal 6 Bft, om middernacht. 

In het zuidoosten van het land, het dichtst bij de wegtrekkende rug van hogedruk, waait het met 2 tot 3 Bft wat minder. Bij het afsteken van het vuurwerk kan daar op sommige plekken dichte mist ontstaan, al verwachten we geen extreme omstandigheden zoals we die in het verleden tijdens de jaarwisseling wel eens hebben meegemaakt.

Verder is het droog om middernacht en ligt de temperatuur tussen dichtbij nul in Limburg en +7 aan de noordwestkust.  Met de wind erbij is het voor het gevoel wel een stuk kouder overigens, in een groot deel van het land tussen 0 en -4, zie ook de kaart hiernaast.

Nieuwjaarsdag
Op Nieuwjaarsdag trekt de wind overal verder aan, naar 3 tot 4 Bft in het zuidoosten en 6 tot 7 Bft aan de noordwestkust. De dag start in het binnenland met temperaturen rond het vriespunt. In de middag wordt het er 3 a 4 graden. Aan zee ligt het kwik tussen 5 en 7 graden. Door de wind voelt het echter een stuk kouder aan. De gevoelswaarden liggen ’s middags rond het vriespunt.

En daarna…. 
’s Avonds kan het regionaal al een beetje gaan regenen en in de nacht van donderdag op vrijdag wordt het vervolgens echt nat. Het begin van een periode met een snelle afwisseling van regen- en buienzones en scherpe opklaringen. Met daarbij aanhoudende zuidwestenwinden en behoudens een enkele nacht met temperaturen rond het vriespunt, waarden (ruim) boven nul op de thermometers. 

Balkan: lokaal -30
Dooien de regionale sneeuwresten bij ons momenteel weg, in sommige andere delen van Europa is het bijzonder koud. Meest in het oog springt de Balkan waar afgelopen nacht in Roemenië lokaal -30 graden werd gemeten. Ook komende nacht zijn plaatselijk dit soort temperaturen mogelijk. Na morgen wordt de ergste kou verdreven al blijft het winters