Verraderlijke gladheid

Na de sneeuwval van zaterdag trekken vanavond vanuit het noorden winterse buien ons land binnen en kan het lokaal verraderlijk glad worden.

De sneeuw die dit jaar vlak na Kerst viel in de zuidelijke helft van het land leverde niet alleen sfeervolle plaatjes op in de volle zondag zon, maar ook de komende nog ongemakken. Harde bevroren sneeuwresten zijn vooral hinderlijk in woonwijken waar niet gestrooid of geveegd is. Vooral op voet- en fietspaden kan dit soms tot gevaarlijke gladde situaties leiden. En dan trekken vanavond ook nog eens nieuwe winterse buien het land in.

Matige vorst

Na de landelijk koudste nacht van dit jaar, met matige vorst boven het sneeuwdek, blijft het vandaag op veel plaatsen landinwaarts licht vriezen. Alleen in de kustregio’s, waar de wind naar het noordwesten draait en aantrekt, komt het kwik net boven nul. Vanavond daalt de temperatuur weer snel onder een vrij heldere hemel. In het zuiden van het land gaat het boven het sneeuwdek weer matig vriezen, rond -6 graden.

Winterse buien en gladheid

In de loop van de avond trekken vanaf de Noordzee de eerste buien het land binnen. Vanuit het noordwesten stroomt tegelijkertijd ook wat zachtere lucht mee vanaf zee. In eerste instantie zijn het voornamelijk regenbuien die later vanavond en komende nacht naar het zuiden trekken. Als de regen verder landinwaarts op een bevroren ondergrond valt kan het verraderlijk glad worden. Ook komen buien voor met (natte) sneeuw of ijzel die vannacht en maandagochtend uiteraard ook tot gladde wegen kunnen leiden. In het oosten van Brabant en in Limburg blijft er weer een paar centimeter sneeuw liggen.

Zachtere lucht

De laatste dagen van het jaar stroomt er vanaf zee zachtere lucht ons land binnen. Boven het sneeuwdek blijft het nog wel vrij koud, maar komt ook in grote delen van Brabant en Limburg overdag de temperatuur 2 tot 4 graden boven nul uit. Elders in het land stijgt het kwik verder naar 5 tot 8 graden. Maandag waait er vooral aan zee een stevige noordelijke wind en trekken nog steeds een paar buien over het land. Er zijn zonnige momenten, maar er trekken ook geregeld wolken voorbij. In de nacht naar dinsdag vriest het landinwaarts veelal licht. Dinsdag overdag blijft het vrijwel droog, maar is het wel grotendeels bewolkt.

Oud en Nieuw

Op Oudejaarsdag ligt er, net ten zuiden van Nederland, een hogedrukgebied hetgeen vrij rustig weer oplevert. Met een zuidwestelijke stroming trekken wel vrij veel wolken van zee binnen die vooral in het binnenland hardnekkig blijven. Het blijft wel grotendeels droog met maximaal 2 graden in de Limburgse heuvels tot een graad of 7 aan zee. Tijdens de jaarwisseling vriest het op veel plaatsen licht en komt lokaal mist voor. Nieuwjaarsdag verloopt vrij grijs. Met een aantrekkende zuidwestenwind wordt het 2 tot 4 graden langs de oostgrens tot maximaal 7 graden aan de kust.