Midden en zuiden in de ban van de winter

Winterweer veroorzaakt vandaag veel overlast. We houden u vandaag op de hoogte over sneeuw, gladde wegen en harde wind.

In het midden en zuiden van het land is het compleet winter.  De eerste sneeuw viel afgelopen nacht in het westen en verspreidde zich daarna naar het oosten. De Wadden, Friesland, Groningen en Drenthe ontspringen de dans. Daar blijft het overwegend droog. In de rest van het land valt neerslag.  In Noord- en Zuid-Holland en in Zeeland valt regen of natte sneeuw. In Flevoland, Utrecht, Overijssel en Gelderland valt sneeuw en natte sneeuw. In Brabant valt sneeuw die blijft liggen, lokaal al meer dan 10 cm. In het zuiden van Limburg gaat regen en natte sneeuw vanmiddag over in sneeuw die blijft liggen. 

Veel overlast

Het winterweer wordt veroorzaakt door een klein maar venijnig lagedrukgebied, om 10.30 uur ter hoogte van Brussel met en kerndruk van 992 hPa en koerst in zuidoostelijke richting. De sneeuw veroorzaakt veel overlast op de wegen. Rijkswaterstaat is druk bezig om de hoofdwegen begaanbaar te houden. Er wordt gestrooid en met sneeuwschuivers worden de wegen sneeuwvrij gemaakt. Omdat er weinig verkeer is vanwege de vakantie wordt het zout maar moeizaam verspreid over de wegen. De lokale wegen zijn plaatselijk spekglad.  Tijdens sneeuwbuien is het zicht slecht, op sommige plaatsen minder dan 150 meter. Daarbij waait er een ijskoude oostenwind, boven land matig tot vrij krachtig, langs de westkust krachtig tot hard, in Hoek van Holland waait af en toe een stormachtige wind. Op de thermometer lagen de temperaturen om 10.30 uur overal iets boven het vriespunt. Door de combinatie met de stevige wind, is de gevoelstemperatuur veel lager. Voor het gevoel vriest het in Maastricht 2 graden en in Hoek van Holland bijna 7 graden. De NS draait vandaag met een aangepast dienstregeling. Er rijden minder treinen. Tijdens sneeuw zijn de zichten slecht, soms minder dan 150 meter.

Verwachting

In het midden en zuiden blijft het langdurig (nat) sneeuwen. In het midden van het land wordt het in de loop van de middag droog, in het zuiden blijft het ook vanavond nog sneeuwen. In Brabant en Limburg valt nog 1 tot 3 cm sneeuw bij.  In totaal valt er 4 tot 10 cm. De meeste sneeuw valt in het oosten van Brabant. De oostenwind voert vanmiddag koudere lucht aan waardoor het kwik al vroeg gaat zakken. Vanavond en vannacht klaart het op. De oostenwind draait naar noordoost en neemt komende nacht af tot matig. Uiteindelijk daalt het kwik naar +1 graad op de Wadden en naar -5 of -6 graden boven de sneeuw in het zuiden. 

IJsribbels

De natte sneeuw en sneeuw die vandaag is gevallen, zal vanavond bevriezen. Met name op lokale wegen en op fietspaden waar vandaag gereden is, kunnen harde ijsribbels ontstaan. Vooral voor fietsers is dat gevaarlijk! Vandaag paste het verkeer zich aan de gladheid aan, sneeuw zie je vallen.... Komende nacht is het droog. De gladheid door sneeuwresten en door bevriezing van natte weggdeelten is moelijker te zien en veel verradelijker.

Zondag genieten

Morgen is het droog en zelfs zonnig. Daar waar zich vandaag een sneeuwdek heeft kunnen vormen, ziet het er fraai uit. Na de overlast van vandaag is het ook genieten. Hoewel de temperatuur op de thermometer met uitzondering van de kust 1 tot 4 graden onder het vriespunt ligt, voelt het omdat de noordoostenwind slechts zwakjes waait, minder koud aan dan vandaag. In het noorden drijft in de loop van de middag wat bewolking vanaf zee binnen.

Laatste nachten 2014 koud

Zoals het er nu naar uit ziet blijft het tot en met jaarwisseling koud. De nacht naar maandag is de koudste met matige vorst boven de sneeuw. Ook de nachten daarna, inclusief de jaarwisseling verlopen koud met lichte vorst. Overdag komt het kwik door aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten op de meeste plaatsen boven het vriespunt. In het zuidoosten blijft het langer koud boven de sneeuw. Na een rustige en koude start van 2015 met lokaal mist wordt het vanaf vrijdag 2 januari zachter. Stevige zuidwestenwind voeren lucht aan waarin het kwik overdag kan oplopen naar 6 graden. Alleen als het 's nachts opklaart, is een graadje vorst mogelijk. In de nacht naar maandag valt er een enkele winterse bui, daarna blijft het tot en met Nieuwjaarsdag droog. Vanaf 2 januari wordt het wisselvallig.

Bron: MeteoGroup