Een zonnig weekend dat grijs is uitgepakt.

Waarom was de verwachting afgelopen week dat dit weekend mooi zonnig zou verlopen? Wat is er gebeurd?

Het hoofdmodel ECMWF was er mid vorige week al helemaal over uit. Een aantal berekeningen op rij lieten keer op keer hetzelfde zien, het zou voor heel Nederland een zonnig weekend worden. Met een oostelijke wind zou er drogere, maar ook koudere lucht onze kant op komen. De temperatuur zou dan wel een stuk lager uitkomen, maar met veel zon zou het een fraai weekend worden. Waar gisteren al in sommige regio’s de dag bewolkt verliep, is het vandaag voor het hele land een grijze dag. Hoe kan dat?

Fijnmazige vs grovere resolutie modellen
Elk weermodel rekent met zijn eigen resolutie. In een model wordt Nederland gerepresenteerd in blokjes. Het Europese model, ECMWF, berekent het weer per horizontaal blokje van 28 kilometer.  Het UKMO model, berekent het weer per blokje van 12 kilometer. Waar het ECMWF je dus kan vertellen dat er in het zuidwesten van het land buien vallen, laat het UKMO gedetailleerder zien waar precies in bijvoorbeeld Zeeland. Je zou denken dat zo’n gedetailleerder model veel handiger is. Het kost echter veel meer rekentijd voor de computers, en ook maken de fijnmazige modellen zoals UKMO geen lange termijn berekeningen op deze resolutie. Voor de lange termijn gebruikt MeteoGroup dus vaak als leidraad het ECMWF.

Grenslaag
Het belangrijkste weer vindt plaats in de grenslaag, zeker als we het hebben over het ontstaan van mist, nevel en laaghangende bewolking. We gaan hier niet precies op in wat de grenslaag is, maar het zijn de onderste paar honderd meter van de atmosfeer.

Boven Duitsland vormde zich zaterdag stratus, laaghangende bewolking. Het hing op een hoogte van 200-300 meter en was ongeveer 300 meter dik. Met een oostelijke stroming kwam deze laag bewolking gisteren al over het noorden en oosten van het land gedreven. Daar verliep de dag dan ook verre van zonnig. Afgelopen nacht zat Duitsland nog steeds onder die wolkendeken, en was er bij ons nog steeds sprake van een oostelijke aanvoer. Zo nam de bewolking in heel Nederland toe en startte de dag van vandaag grijs met nevel, bewolking en ook mist. In Zeeland is zelfs geruime tijd sprake geweest van dichte mist met zichtwaarden onder de 200 meter.

ECMWF
Vanwege de grovere resolutie heeft het Europese model veel moeite met het berekenen van deze uitgestrekte laag bewolking. Als we dan ook vandaag het ECMWF hadden gevolgd met het maken van de verwachting, dan zou nog steeds uitstaan dat het voor heel Nederland een zonnige dag wordt. Gelukkig beschikken we ook over waarnemingen en satellietbeelden, die al aangaven dat het volledig bewolkt was geworden. En UKMO, het kleinschaligere model, geeft goed weer voor de korte termijn, dat daar geen verandering in gaat komen.

Ardennen
Dat de wolkenlaag relatief dun is, is goed te zien op de hoogste toppen van de Ardennen. Boven de 500 meter schijnt de zon volop en is het een stralende dag. Ondanks de hoogte, is het daar dan ook een stuk warmer dan bij ons in Nederland. Wij moeten het doen met 2 tot 4 graden, terwijl het in plaatsen als Mont Rigi in het zonnetje vanochtend om 11 uur al 11 graden was. Het ECMWF heeft dus enkel een relatief dunne laag bewolking gemist, de rest klopt wel. Maar het geeft voor ons weerbeeld een wereld van verschil.

Bron: MeteoGroup
Webcambeeld: www.meteo.be