Noodweer Zuid-Europa houdt aan

Het noodweer in Zuid-Europa houdt nog dagen aan. Nieuwe overstromingen zijn waarschijnlijk.

Het noodweer in delen van Zuid-Europa houdt nog dagen aan. MeteoGroup verwacht dit weekend en maandag in delen van Spanje, Frankrijk, Italië en Kroatië zware buien. Lokaal zijn honderden millimeters regen mogelijk met waarschijnlijk nieuwe overstromingen tot gevolg.

Het slechte weer heeft te maken met een actief lagedrukgebied, gevuld met koude lucht hoog in de atmosfeer. Boven de warme Middellandse Zee wordt de atmosfeer hierdoor zeer onstabiel en ontstaan zware buien. Stau-effect door bergformaties kunnen de buien lokaal nog verder versterken. Hierdoor zijn plaatselijk honderden millimeters regen binnen een etmaal mogelijk. Overigens veroorzaakt het lagedrukgebied ook in Marokko en Algerije opnieuw extreme regenval. Ook de Zuid-Alpen krijgen uiteindelijk weer een veeg mee van het slechte weer.

In de herfst en vroege winter komen dit soort perikelen rond de Middellandse Zee wel vaker voor. Dit najaar is het echter veel vaker raak dan normaal door een sterk afwijkend stromingspatroon boven Europa. Hier komt voorlopig weinig verandering in. Ook later komende week zijn weer zware buien mogelijk in de Middellandse Zeeregio.

In Nederland ging het sterk afwijkende stromingspatroon tot nu toe gepaard met een hardnekkige zuidelijke en zachte luchtaanvoer. Inmiddels draait de luchtstroom bij ons – aan de noordflanken van de lagedrukgebieden boven Zuid-Europa – naar het oosten en begint koudere lucht terrein te winnen. In het noordoosten van Nederland komt de temperatuur de komende dagen ‘s middags soms nauwelijks boven het vriespunt uit.

Bron: MeteoGroup