Koude periode met onzekerheden

De verwachting voor de komende koude periode heeft behoorlijk wat haken en ogen....

Het laatste weekeinde van de warme novembermaand, die met gemiddelde temperatuur van 8.2 graden op de negende plek komt in het rijtje warmste novembermaanden, verloopt kouder. Oostenwinden voeren koude lucht vanuit Duitsland resulterend in dalende temperaturen zowel overdag als ’s nachts. De verwachting is echter zowel op de korte als op de wat langere termijn nog steeds onzeker.

Vorstnachten

Afgelopen nacht (de nacht van vrijdag op zaterdag) heeft het nog niet gevroren, alleen vlak bij de grond kwam het kwik in het oosten even onder het vriespunt. De komende nachten zal het op steeds meer plaatsen wel gaan vriezen. Hoe koud het wordt, is afhankelijk van de aanvoer van koude lucht, de aanwezige bewolking en het wegvallen van de wind.

Lage Duitse wolken

Grootschalig is het wel duidelijk. Tussen een hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland en een lagedrukgebied in de buurt van Spanje en Portugal zien we vandaag en morgen een oostelijke stroming met aanvoer van droge en koude lucht. De meeste modellen berekenen voor vandaag en morgen vrij veel zon. Echter, de rekenmodellen zien de lage bewolking boven Duitsland over het hoofd. Met een oostelijke stroming schuiven die regionaal ons land binnen en zijn vrij hardnekkig met name in Groningen, Friesland, Drenthe en Twenthe en in delen van Brabant. De bewolking zit zo laag dat de toppen van het Sauerland de wolken tegenhouden en er ten oosten van het wintersportgebied een wak in de bewolking is ontstaan dat richting het rivierengebied schuift. Op sommige plaatsen is het vandaag en morgen op wat sluierbewolking na vrij zonnig, maar regionaal kan het flink tegenvallen door hardnekkige lage wolken. Onder de lage wolken in combinatie met aanvoer van koude lucht blijft het kwik in het noorden vandaag rond 3 graden steken. Op de plaatsen waar de zon doorbreekt, kan het 5 tot 8 graden worden. In combinatie met een matige, en langs de kust vrij krachtige oostenwind blijft het voor het gevoel nog kouder. In het noordoosten van het land voelt het alsof het de hele dag een graadje blijft vriezen.

Hoe koud wordt het komende nacht?

De verwachting voor de minimumtemperatuur voor komende nacht is ook niet eenvoudig. Enerzijds gaat de advectie van koude lucht door en wordt het kouder dan afgelopen nacht. De uitstraling wordt echter belemmerd op de plaatsen waar komende nacht laaghangende bewolking aanwezig zal zijn. Onder de wolken blijft het kwik regionaal boven het vriespunt. De laagste temperatuur verwachten we in de heldere gebieden. Potentieel kan het kwik tot 4 graden onder het vriespunt komen. Overigens kan die opklaringsgebieden lokaal mist ontstaan omdat de oostenwind afneemt.

Koudeput

Ook morgen wordt met een oostelijke stroming koude lucht aangevoerd met onder een inversie op 1500 voet regionaal lage wolken. De ontstane mist in de opklaringsgebieden zal tegen het eind van de ochtend oplossen en plaats maken voor de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking later op de dag toe door de nadering van een belletje koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. Deze zogenaamde koudeput veroorzaakt in het uiterste westen en zuidwesten enige neerslag. In de koude lucht boven ons land zou de neerslag een winters karakter kunnen hebben, ware het niet dat de neerslag waarschijnlijk te licht van karakter is en door een droge laag valt.

Zet de kou door?

De koudeput trekt in de nacht naar maandag ten westen van ons land naar het zuiden waarna op maandag overdag opnieuw een stevige oostelijke stroming komt te staan. Op de weerkaart trekt een actief lagedrukgebied met veel regen van west naar oost over de warme Middellandse zee met mogelijk weer overstromingen in het zuiden van Frankrijk en in Italië. Ons weer wordt beïnvloed door twee hogedrukgebieden. Een verbinding tussen een Russisch hoog en een Atlantisch hoog is bepalend voor de periode vanaf dinsdag. Ligt de as van hogedruk ten noorden van onze omgeving, blijft de stroming oostelijk en wordt er na dinsdag nog steeds koude lucht aangevoerd. Als de verbinding tussen de twee hogedrukgebieden verzwakt, kan de wind (tijdelijk) naar noord draaien en wordt het door aanvoer van lucht over de relatief warme Noordzee minder koud. Ook de nieuwste berekeningen van het ECMWF en de bijbehorende pluimverwachting geven geen zekerheid. Hoewel het operationele model en de meerderheid van de andere berekeningen de wind in de noordoost houdt, zijn er nog altijd een aantal berekeningen die de wind (tijdelijk) naar de noordhoek laten draaien. Vooralsnog houden we het er op dat we de hele Sinterklaasweek de koude noordoostenwind behouden met lichte vorst in de nacht en overdag temperaturen iets boven het vriespunt met een afwisseling van wolken en zon. De neerslagkansen blijven klein.

Lange termijn

Omdat de verwachtingen zowel op de korte al middellange termijn al onzeker zijn, is het de vraag of het kijken naar de lange termijn wel zo zinvol is? Maar omdat we nieuwschierig zijn, kijken we er wel naar. Het operationeel model van het ECMNW laat na het vertrek van Sinterkaas een scheiding van de hogedrukgebieden zien. Aan de oostflank van het Atlantische hogedrukgebieden berekent het model in weekeinde na Sinterklaas een aantrekkende noordelijke wind over de Noordzee en aanvoer van minder koude lucht met mogelijk ook een paar (winterse?)buien. Interessant is dat er na het eerste weekeinde van december volgens de nieuwste berekeningen opnieuw een verbinding tot stand komt tussen de hogedrukgebieden met mogelijk terugkerende oostenwinden en een terugkeer van de koude lucht... 

Bron: MeteoGroup

 

?