Noodweer op komst voor delen van Marokko

Opnieuw zeer zware buien met risicovolle situaties als (plotselinge) overstromingen. Een herhaling van zetten.

Vanaf morgen is het opnieuw raak in Marokko. Stevige buien komen vanaf de Atlantische Oceaan op de kustregio’s af. Lokaal is er sprake van extreem veel neerslag. Afgelopen weekend was het ook al noodweer, waardoor de bodem volledig verzadigd is. Cruciale factoren zoals windrichting, reliëf en temperatuur komen nu opnieuw samen waardoor de weermodellen potentieel gevaarlijke neerslaghoeveelheden berekenen van, in het ergste geval, meerdere honderen millimeters in drie dagen.

Veroorzaker 1:  Uitgediept lagedrukgebied
Het lagedrukgebied dat de neerslag gaat veroorzaken, bevindt zich deze donderdagmiddag boven de oceaan, ten westen van Ierland. Allerlei uitlopers en dependances daarvan ontwikkelen zich ten westen van Portugal. Storingen die gekoppeld zijn aan de depressie, zijn langgerekt en lopen parallel aan de westkust van Portugal, Marokko en de Westelijke Sahara. Hogerop in de atmosfeer is de stroming zuidelijk, waardoor de storing blijft slepen, tegen de kustgebieden aan.

Veroorzaker 2: Temperaturen
De oppervlaktetemperatuur van het zeewater is relatief hoog met 19 graden. Ook aan land werden gisteren nog temperaturen bereikt van een graad of 20. Hoog in de atmosfeer is het echter koud. Boven de Atlantische Oceaan is koude lucht afgezakt, dat zich een weg zoekt richting Marokko. Die koude lucht strijkt over het relatief warme zeewater en leidt tot stevige regen- en onweersbuien.

Veroorzaker 3: Wind in samenwerking met reliëf
Vanwege het reliëf van Marokko, met het Atlasgebergte, en de parallelle stroming met de westkust, zijn het steeds opnieuw dezelfde plaatsen die zware buien krijgen. Agadir ligt tussen twee gebergtes in, De Hoge Atlas en De Anti Atlas, en is één van die regio’s waar het de komende dagen helemaal los gaat. Zie het kaartje hiernaast om een beter beeld te krijgen van waar Agadir zich bevindt in Marokko. De zuid- tot zuidwestenwind blaast de buien in de inham en de gebergtes achter Agadir zorgen voor extra stuw.

Hoeveelheid regen
De combinatie van de windrichting, de relatief warme lucht aan de grond, de koude bovenlucht en het reliëf zorgt voor een zeer hoog risico op plaatselijk extreme neerslaghoeveelheden. De modellen geven het goed weer, maar gaan ook volledig los. Volgens onze Multi-Model MOS, een combinatie van modelberekeningen, wordt er in Agadir voor de dag van morgen zelfs 260 millimeter regen mogelijk geacht over 24 uur tijd. Verder geeft deze modelberekening ook de optie om te kijken naar de minimale hoeveelheid regen die in ieder geval lijkt te vallen, en de maximale hoeveelheid die in potentie mogelijk is. Die bevinden zich tussen 130 en 550 mm respectievelijk. Het klinkt absurd, maar in de bergen is het, wie weet, (plaatselijk) mogelijk.

Normaal?
Om enigszins de extremiteit van deze, potentieel zeer risicovolle, buien te begrijpen, is het goed om in je achterhoofd te houden dat Agadir normaalgesproken per jaar tegen de 300 millimeter aan regen ontvangt. Per jaar dus…

Noodweer van afgelopen weekend
Volgens de laatste berichten zijn het afgelopen weekend zeker 35 mensen omgekomen en zijn er nog drie mensen vermist. Door de zware regenval zijn rivieren ver buiten hun oevers getreden en de meeste mensen zijn dan ook omgekomen in de buurt van rivieren. De zware regenval van toen werd ook veroorzaakt door zo’n venijnig lagedrukgebiedje. De wateroverlast zorgde er toen voor dat de rivieren zwaar buiten hun oevers traden. Morgen en overmorgen is dit opnieuw mogelijk. Het filmpje geeft het goed weer.

 

Vooruitzichten
De westelijke wind wordt in de loop van vanavond al vrij krachtig aan zee en kan morgen en zaterdag zelfs hard worden met 5 tot 7 Beaufort. Dat houdt in dat ook hoge golven verwacht worden aan de westkust. De extreme hoeveelheid neerslag kan er (opnieuw) voor zorgen dat de rivieren buiten de oevers treden en de hoge golven op zee zijn dan niet bevorderlijk voor de afvoer van de rivieren. Vrijdag en zaterdag zijn de piekdagen, op zondag trekt het lagedrukgebied geleidelijk weg. Iets warmere lucht stroomt dan ook richting Marokko, waardoor de buienvorming getemperd wordt.

Bron: Al Jazeera, MeteoGroup