Komt Schotse zondvloed naar Nederland?

In Schotland is de afgelopen dagen veel regen gevallen en de bijbehorende storing komt onze kant op.

De Britse eilanden staan bekend om het wisselvallige weer en tijdens de afgelopen dagen maakten zij deze naam meer dan waar. Vooral in Schotland was het kletsnat. De storing die verantwoordelijk was voor al deze neerslag komt naar Nederland. Staat ons nu hetzelfde te wachten?

Op de weerkaarten is goed terug te zien waarom het zo nat was in Schotland. Van afgelopen vrijdag tot en met vandaag ligt er namelijk continu een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse eilanden. De bijbehorende storingen sleepten steeds boven deze regio en lieten een enorme plens hemelwater achter. Maar dat was niet de enige reden dat het zo nat kon worden. Een andere oorzaak hiervoor is de hoge temperatuur van het zeewater ten noordwesten van Schotland. Hierdoor verdampt extra veel oceaanwater, dat vervolgens met een aanlandige stroming tegen de Schotse Hooglanden botst, condenseert en regen veroorzaakt.

Neerslagsommen
We hebben eens wat nauwkeuriger naar die neerslagsommen gekeken. Volgens internationale afspraken geven weerstations hun 24-uurlijkse neerslagsommen door om 6 UTC. In verband met de overgang naar de wintertijd afgelopen weekeinde, is het van belang om te weten dat dit in het winterhalfjaar gelijk staat aan 6 uur lokale tijd op de Britse eilanden. In het zomerhalfjaar is het echter 7 uur plaatselijke tijd (voor Nederland komt 6 UTC in de winter overeen met 7 uur lokale tijd en in de zomer met 8 uur).

Als we die 24-uurlijkse neerslagsommen van de laatste vier dagen bij elkaar optellen, is Achnagart het natste plekje. Hier viel van donderdag 7 uur lokale tijd tot en met vandaag 6 uur plaatselijke tijd maar liefst 265,2 millimeter. Het weerstation van Kinlochewe komt met 247,4 millimeter op een tweede plaats en Tyndrum sluit de top 3 met 225,4 millimeter.

Veranderingen op de weerkaart
Dit zijn ook de stations die in 24 uur tijd de meeste neerslag aftapten. Opnieuw staat Achnagart ruim bovenaan. Hier kwam tussen gisteren en vandaag 6 uur 106 millimeter naar beneden. Voor de tweede en derde plek moeten we etmaal eerder kijken, toen viel in Kinlochewe en Tyndrum respectievelijk 85,4 en 85,2 millimeter.

Tijdens de komende dagen gaat de weerkaart echter op de schop. Een hogedrukgebied dat afkomstig is van de Atlantische Oceaan koerst richting Groot-Brittannië en komt woensdagavond en donderdagnacht boven de Noordzee te liggen. Hierdoor wordt het frontale systeem dat in Schotland zoveel water achter heeft gelaten naar Nederland geduwd. Tegelijkertijd ligt ten zuiden en zuidoosten van ons land een ander hogedrukgebied. Dit houdt het front juist tegen, waardoor het morgen precies boven ons tot stilstand komt.

Ook in Nederland een zondvloed?
Daarmee is het natuurlijk de vraag of wij ook in Nederland dergelijke neerslaghoeveelheden kunnen verwachten. Het antwoord daarop is gelukkig nee, meer dan perioden met lichte regen veroorzaakt de stilhangende storing niet. Dezelfde hogedrukgebieden die het systeem tot stilstand brengen, zorgen er ook voor dat het front sterk deactiveert. Hierdoor lijkt morgen niet meer dan een paar millimeter te vallen.

Wilt u meer details over het weer voor de komende dagen? Bel dan de MeteoGroup weerlijn: 0900-9725 (€ 0,60 per minuut). Kies optie 1 voor de korte en actuele weersverwachting tot de volgende avond of optie 2 voor een gedetailleerde verwachting tot 5 dagen vooruit. Een analyse van de weerkundige computermodellen voor de komende 10 dagen is te beluisteren onder optie 5.

Bron: MeteoGroup.

Foto voorpagina: John Dalhuijsen.