Tromba de agua

Met bakken kwam het gisteren uit de lucht in Zuidoost-Spanje. De auto's dreven door de straten.

De herfst is nu echt begonnen voor de Spanjaarden. Filmpjes van de overstromingen in het zuidoosten van Spanje laten het duidelijk zien. Na de lange droge zomer is het in Murcia en omgeving gisteren heel erg los gegaan. Langdurige onweersbuien hebben straten blank gezet, van wegen snelstromende rivieren gemaakt en auto’s en containers in de ontstane waterkolken meegevoerd. Het zijn de bekende beelden die worden afgesloten met het bekende resultaat; kapotte wegen, opgestapeld afval en hozende en dweilende inwoners. ‘De zomer neemt afscheid met overstromingen’, zo kopt dagblad La Verdad.

Al anderhalve week zag men de regenval aankomen. Deze hele periode hadden de weerberichten continu aandacht voor het lagedrukgebied dat zich volhardend ten westen van Portugal ophield. Deze depressie tolde op de plaats rond en eromheen ontstonden allerlei kleinere lagedrukwervels. Die wervels waren vervolgens weer de bron van een aantal buien dat geleidelijk al over het Iberisch schiereiland trok. In Spanje waren het eerst voornamelijk het noordwesten en westen waar de buien overheen schoven. De weerpresentatoren toonde de radarbeelden, die bij tijden echte ‘ploffers’ van buien lieten zien. Ook werd er gezegd dat het zuidoosten van het land, de droge hoek, wel op regen zit te wachten. Ook al is het vaak net niet de neerslagvorm die ze hopen. Immers, landbouw heeft meer baat bij gestage lichte regen, dan bij een uur een hoosbui. Ook nu hebben hagel en slagregens oogsten verwoest.

Felle onweersbuien
Een 'tromba de agua' behelst slagregens. Het komt dan met bakken uit de lucht en straten lopen al snel onder. Naarmate het lagedrukgebied het afgelopen weekeinde langzaam Spanje kwam binnenlopen, nam de kans op forse buien in het zuidoosten ook toe. En daar hadden ze het nodig. In het jaar tot afgelopen zaterdag aan toe, was er in de wijde regio rondom Murcia slechts een kwart van de normale neerslaghoeveelheid gevallen. Volgens het meteorologische instituut van de overheid is het hydrologische jaar (lopend van oktober 2013 tot en met eind deze maand) in een aantal gebieden van deze regio het droogste sinds het beginnen van de waarnemingen in 1941. En dus kan het jaar worden getypeerd als extreem droog.

###YOUTUBE###

When it rains, it pours. Dit geldt tegenwoordig ook vaker voor Nederlandse zomerbuien. Voor Spanje geldt het al heel lang. De intense hitte en het dampende water van de Middellandse Zee zijn daar debet aan. De vele dorpen en steden zijn vaak echter niet gebouwd voor dit soort hoosbuien. Smalle geasfalteerde straatjes met direct daaraan huizen op een heuvelig terrein. Het zijn ingrediënten voor overstromingen. Bovendien zijn heel wat bewoonde gebieden in zogeheten ‘arroyos’ gebouwd. Dit zijn beddingen die alleen volstromen bij een extreme bui. Bij gevolg gaan er meestal decennia voorbij, zonder dat die arroyos benut worden. Tot dat ene moment. En dan sleurt het water alles mee dat het op zijn weg vindt.

De komende dagen verdwijnt het huidige Spaanse lagedrukgebied. Maar er komen daarna weer nieuwe voor in de plaats. De herfst is begonnen, blijft, al zullen de temperaturen nog lange tijd tussen 21 en 28 graden uitkomen.

Terug naar ons land. Want, we hebben de voorlopige winterverwachting gemaakt. Daarin valt alles te beluisteren over de vele paramters die we bekijken om tot een uiteindelijke verwachting te komen. En die moeten ons de richting wijzen naar een zachte, koude, natte of droge winter. Bel hiervoor onze weerlijn: 0900-9725, onder optie 8 (60 cent per minuut).

Bronnen: MeteoGroup; La Verdad; El Pais. Het Youtube filmpje is afkomstig van Luis Ruiz.