Moestuin in september, dat kan!

September is niet alleen een oogstmaand, maar er kan ook nog gezaaid worden.

Voor de moestuinhouders is het misschien wel even slikken. De herfst komt eraan. Ook al hebben we een prachtige nazomer te pakken deze week, in de moestuin is goed te merken dat de zon aan kracht in moet inleveren. Dat betekent echter niet dat alles opgeruimd hoeft te worden! Er is nog genoeg dat groeit in de winter, en zo kun je nog prima profiteren van je eigen groenten als de dagen korter worden. Vooral vandaag is het nog warm, en dat maakt het ideaal weer om nu nog te zaaien.

Troosteloze augustusmaand
Je moet alleen wel even weten wat handig is in deze tijd van het jaar. Lang niet alles doet het goed, en daarbij zijn we ook zeer afhankelijk van het weer. Dat merkten we afgelopen augustus al. De tomatenplanten hingen eindelijk vol met (groene) tomaten, toen het natte weer toesloeg. Zo legden vele planten, onder lijdend toezien van de eigenaars, het loodje. Een demotiverend gezicht!

Geduld nodig in de winter
Voor een echte groenteler, is ‘het seizoen’ echter nooit afgelopen, er is namelijk altijd wel een gewas dat goed gedijt in een bepaalde maand van het jaar. Radijsjes kunnen eigenlijk het hele jaar gezaaid worden, wel heb je dan verschillende type radijsjes (de winterversie is groter en over het algemeen pittiger dan de voorjaarsvariant). In de koudere maanden van het jaar is wat meer geduld wel op zijn plaats. Zo is een zomerradijsje al naar 4 weken te oogsten, een winterradijs heeft toch 2 à 3 keer meer tijd nodig. Op dit moment kunnen de radijsjes nog in de volle grond gezaaid worden, maar mocht je ze in de wintermaanden nog willen zaaien, doe dat tegen die tijd dan onder glas.

Hoe werkt de warmte in een kas?
Sowieso kan er in een broeikasje nog lang doorgegaan worden met zowel oogsten als zaaien. De temperaturen lopen in de kas natuurlijk een stuk hoger op. Dit komt overigens door het type straling. De zon straalt kortgolvige straling uit, die door glas heendringt. Zo wordt alles in de kas opgewarmd. Elk oppervlak, denk aan de vloer en de potten/grond straalt dan een deel van die warmte weer uit, maar nu als langgolvige straling. Langgolvige straling kan niet door glas heendringen en zo loopt de temperatuur in een kas (hoog) op. In een auto overigens ook, daardoor kan het fataal zijn om een een kind of hond even achter te laten in een auto op een warme dag. Binnen korte tijd kan de temperatuur in een auto dan al 30 graden tot zelfs na enige tijd 50 graden bereiken.

Broeikas
Geen wonder dus dat een aantal groenten het tot laat in het jaar nog goed doet in een kas. Vooral witte kool en savooie kool kan nu gemakkelijk nog gezaaid worden. Daar is zelfs niet eens haast mee geboden, want tot in oktober kunnen deze gewassen nog gezaaid worden. Kropsla kan ook de komende week nog gezaaid worden, mits in een kas. Voor de ‘broeikasloze-mensen’ een troost: Er zijn ook slasoorten die in de volle grond terecht kunnen.

Volle grond - afdekfolie
Veldsla is zo’n gewas dat het hele jaar rond gezaaid kan worden. Het kan tegen wat vorst, maar de planten zijn niet volledig winterhard. Dat is ook het geval met rucola. Ook al hebben we afgelopen winter haast geen vorst gehad, toch is het goed om voorbereid te zijn om kou. Een heel simpele methode is dan een afdekvliesje! Het wordt groeifolie genoemd, een folie die je over de ingezaaide grond spant. De uiteindes zet je lichtjes vast. Zodra de plant gaat groeien, wordt de folie meegetrokken. En onder de folie is het net wat warmer en fijner voor die lekkere slablaadjes.

Spinazie
Want waar we het komende half jaar natuurlijk mee te maken krijgen, is juist te veel kou voor vele groenten. Belangrijk is dan ook dat planten al goed ontwikkeld zijn, zodat ze straks tegen de vorst kunnen. Zo zijn juist de komende weken van belang voor het zaaien van winterspinazie. Dit gewas heeft geen afdekfolie of broeikas nodig. Wel moet het nu gezaaid worden, zodat de plant al een aardige grootte heeft bereikt voordat de winter intreedt. Er is overigens ook een voordeel aan de lage temperaturen, de kans op ziektes en beestjes is een stuk lager.

Koude lucht
Vandaag is het ideaal weer om te zaaien. We hebben namelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, en dat is ook morgen en zaterdag nog het geval. Het zorgt ervoor dat zaadjes wat sneller ontkiemen. Vanaf zondag is het namelijk gedaan met de zomerse warmte. De wind draait dan naar noordelijke richtingen en zo stroomt er een luchtsoort over Nederland, die helemaal vanaf de Poolcirkel komt. Geen wonder dat de temperaturen bij ons dan een flinke stap terug doen. Het wordt maximaal 16 tot 18 graden. Dat dit temperaturen zijn die dichter bij ‘normaal’ liggen voor de ze tijd van het jaar, geeft goed aan dat we afgelopen week dus ruim boven onze stand hebben geleefd.