Majeure orkaan Odile

Orkaan Odile bereikte vandaag het Mexicaanse schiereiland Baja Californië met veel wind en regen.

Op het moment van schrijven bereikt orkaan Odile het zuidelijkste puntje van het schiereiland Baja Californië, een favoriete toeristenbestemming gelegen ten westen van Mexico. Orkaan Odile begon als een categorie 2 orkaan, maar bereikte de afgelopen 12 uur een tijdje de 4e categorie met windsnelheden tot 222 kilometer per uur en windstoten tot 270 kilometer per uur. Inmiddels is ze alweer terug geschaald naar categorie 3, maar daarmee behoudt ze de ‘Major Hurricane’ status. Die geldt voor orkanen vanaf de derde categorie en dus windsnelheden tussen 178 en 209 km/uur.

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) lag orkaan Odile nog zo’n 145 kilometer ten zuidoosten van het uiterste zuidpunt van het schiereiland en met een snelheid van 27 kilometer per uur trok ze verder noordwaarts. De windsnelheden lagen toen op de piekmomenten op 217 kilometer per uur. Rond kwart voor acht vanmorgen (Nederlandse tijd) kwam ze aan land in het Mexicaanse Los Cabos met windsnelheden van ongeveer 143 kilometer per uur en uitschieters tot 186 kilometer per uur.

Groot bereik
De orkaan zelf gaat natuurlijk gepaard met de meeste wind, maar het bereik er omheen is groot. Tot op 80 kilometer afstand van het oog van Odile bereikt de wind nog orkaankracht en tot zo’n 330 kilometer afstand worden nog windsnelheden gehaald in de categorie tropische storm. Dat is nog steeds tussen 63 en 118 kilometer per uur. Niet alleen Baja Californië moet zich dus opmaken voor veel wind, maar ook het vasteland van westelijk Mexico en delen van Zuidwest-Amerika.

Verwoestend
De sterke wind die hoort bij de orkaan zorgt ook voor hele hoge golven rondom het zuidelijke deel van het schiereiland. Regionaal worden ze tot 10 meter hoog. Bovendien valt er in korte tijd erg veel neerslag. Op veel plaatsen wordt ruim 100 millimeter verwacht, met uitschieters tot regionaal 250 millimeter regen in het noordwesten van Mexico en het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Er worden dan ook continu waarschuwingen uitgegeven voor overstromingen en modderstromen.

Route
Odile trekt de komende dagen geleidelijk verder naar het noorden tot noordwesten, richting de centrale delen van Baja Californië. Vandaag en morgen tot en met vrijdag wordt verwacht dat de orkaan deels over land gaat trekken. Daardoor wordt het geheel iets minder actief, maar alsnog gaan daar aanvankelijk nog windsnelheden van 170 kilometer per uur mee gepaard. Later zwakt de wind af tot vrijdag nog zo’n 70 kilometer per uur. Vrijdag verlaat Odile hoogstwaarschijnlijk het land en zwakt dan boven zee verder af tot nog een tropische depressie op zaterdag. In de Amerikaanse staat Californië en de omringende staten zou deze met een later meer noordoostelijke trekrichting misschien eindelijk eens wat regen van betekenis op kunnen leveren. Het zuidwesten van de Verenigde Staten kampt namelijk al tijden met extreme droogte.

Druk orkaanseizoen op de Stille Oceaan
Orkaan Odile is overigens niet de eerste orkaan die er dit seizoen op de Stille Oceaan te vinden was. Op 22 mei was er eerst Major Hurricane Amanda en die hield het maar liefst een week vol boven het zeewater. Daarna volgden er nog een paar tropische stormen, maar ook nog diverse orkanen die allemaal ook de status ‘major hurricane’ mee kregen. In de maand juni was er Cristina, in juli Genevieve en Iselle, en in augustus Julio en Marie. Deze orkanen bleven allemaal boven zee en bereikten het vasteland gelukkig niet. Alleen tropische storm Boris kwam in juni aan in het zuiden van Mexico en later in diezelfde maand raasde Elida rakelings langs de Mexicaanse westkust. 

Bronnen: MeteoGroup, NHC, CNN, NBC