Edouard

Voor de 3e keer dit jaar draait het restant van een oud tropische storm naar Europa. Dit keer heet hij Edouard.

Woensdag 10 september begon een lagedrukgebied boven de oostelijke delen van de Atlantische Oceaan steeds meer kenmerken van een tropische storm te ontwikkelen. De donderdag erna was het zover. Tropical Storm Six was geboren. Met een snelheid van ongeveer 22 kilometer per uur beweegt het geheel zich richting de Amerikaanse oostkust, maar volgende de laatste berekeningen lijkt de tropische storm net voor de Bermuda eilanden af te buigen naar het noorden, om daarna richting Europa te koersen. Hoe ons weer daardoor beïnvloed wordt is tot dusver nog onduidelijk.

Inmiddels heeft de storm ook een naam: Edouard. Edouard ligt momenteel nog midden op de Atlantische oceaan en vanavond sterkt hij verder aan tot orkaankracht, categorie 1. Morgen is het hoogstwaarschijnlijk al een orkaan in de categorie 2, met windsnelheden tot 175 kilometer per uur. De dagen daarna zwakt het geheel weer iets af en wordt Edouard opnieuw een tropische storm.

In de loop van komende dinsdag verwacht het Amerikaanse National Hurricane Center dat hij een bocht naar rechts gaat maken, waarna de tropische storm de dagen daarna de warmste delen van de Atlantische oceaan gaat verlaten en boven koeler water terecht komt. Zodra dat gebeurt, zal de activiteit snel verder afnemen en gaan de restanten van Edouard verder als reguliere depressie zoals wij die in onze omgeving kennen.  Met ook dan nog wel windsnelheden tot ruim 110 kilometer per uur raast de dan ex-tropische storm richting de Azoren, een eilandengroep ten westen van Europa.

Hogedrukgebied
Eenmaal boven de Azoren vult de depressie volledig op en verdwijnt vervolgens uit de weerkaarten. Het restant weet het vasteland van het Europese continent dus niet te bereiken, maar beïnvloed ons weer wel nog wel degelijk. Rondom dat kleine lagedrukgebiedje wordt namelijk warme lucht vanuit de omgeving van Afrika noordwestwaarts gestuwd. Ook hoger in de atmosfeer wordt nog altijd veel warmte-energie meegevoerd en daarmee wordt het stromingspatronen in zijn omgeving  beïnvloed. Volgens de laatste berekeningen ontstaat er hierdoor een uitgestrekte hogedrukzone ten westen van Europa. Bovendien ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië en de verwachting zoals die nu uitstaat, laat uiteindelijk een brug slaan tussen beide hogedrukgebieden, waarna er op de langere termijn een flinke hogedrukzone boven de hele noordwestelijke helft van Europa ontstaat.

Oostelijke wind
Het is natuurlijk nog ver weg, maar als deze berekening waarheid wordt, zou dat betekenen dat het nog iets langer blijft nazomeren. Met een noordoosten- tot oostenwind wordt bij ons dan (net als deze week) droge en relatief warme lucht aangevoerd. In het meest gunstige geval draait de wind zelfs naar het zuidoosten en komt de temperatuur in onze omgeving nog een graadje hoger uit.

Onzeker
Op zo’n lange termijn is een verwachting natuurlijk nog erg onzeker, maar leuk is het in ieder geval om te zien hoe zo’n tropische storm uiteindelijk invloed heeft op de Europese en vooral Nederlandse weerkaarten. Het blijft dus spannend wat de precieze koers en ontwikkeling van Edouard worden en wat dat ons de komende tijd voor een weer gaat opleveren.

Nummer 3
Afgelopen zomer ondervonden we al vaker dat de restanten van oud-orkanen of oud-tropische stormen ons weer sterk kunnen beïnvloeden, zij het positief of negatief. De restanten van oud-orkaan Bertha maakten dat we na een lange reeks met te warme maanden, ineens in een vrij koele augustusmaand terecht kwamen. Eind augustus was daar echter ineens Cristobal, een ex-tropische storm die het kwik in onze omgeving ineens weer liet oplopen tot zomerse waarden.

Bronnen: MeteoGroup, NHC, NOAA