Warmer op Prinsjesdag

Komende Prinsjesdag wordt één van de warmste vanaf het begin van deze eeuw. Alleen 2003 was warmer.

Komende dinsdag is het de derde dinsdag van de maand september, ofwel Prinsjesdag.  Een dag in het teken van de troonrede en het regeringsbeleid voor het komende jaar. Veel mensen hopen op positieve berichten en één daarvan kunnen wij vast bevestigen: het wordt een warme Prinsjesdag. Met veel zon en 20 tot 24 graden wordt het één van de warmste sinds het begin van deze eeuw.

Wie het over Prinsjesdag heeft, noemt vaak ook in 1 adem de Gouden Koets. Een geschenk van de stad Amsterdam aan Koningin Wilhelmina, waarin zij vanaf 1903 jaarlijks verscheen op Prinsjesdag. Ook de navolgende staatshoofden volgden haar voorbeeld. Belangrijke voorwaarde was wel dat het mooi weer was, anders bleef de koets in de garage.

Fraaie dag
Dit jaar kunnen we er dan ook vrijwel zeker vanuit gaan dat de Koning en Koningin de traditionele rijtoer van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in de Gouden Koets zullen maken. Het lijkt namelijk een fraaie dag te gaan worden met flink wat zon en hogere temperaturen. Goed nieuws dus, ook voor de mensen die langs de route staan, om die dag een glimp van het koningspaar op te vangen.

Oostenwind
Het hogedrukgebied dat dit weekend nog boven de Noordzee ligt, schuift de komende dagen naar het noordoosten en komt vanaf maandag boven Scandinavië te liggen. De wind draait bij ons dan naar het warmere en drogere oosten en dat is gunstig wat ons weer betreft. De drogere lucht maakt dat er aan de kust weinig bewolking zal ontstaan en de warmere lucht aanvoer resulteert in hogere middagtemperaturen.

Boven normaal
Normaal voor deze tijd van het jaar zijn middagtemperaturen rond 19 graden en iets dichterbij de kust 18 graden. Daar komen we op deze derde dinsdag van de maand echter ruimschoots bovenuit. In het binnenland vinden we de hoogste temperaturen, tussen 22 en 24 graden, en aan de kust is het met 20 tot 22 graden slechts een fractie minder warm.

Sinds het begin van deze eeuw varieerde de temperatuur op Prinsjesdag nogal. Vorig jaar nog was het kil met ’s middags slechts 14,3 graden en een stevige wind. De jaren daarvoor schommelde het kwik steeds tussen 16 en 19 graden en Prinsjesdag 2007 was wederom een koelere met toen 15 graden. De warmste derde dinsdag van de maand september sinds het jaar 2000 was in 2003. Het kwik steeg toen op dinsdag 16 september naar 24,8 graden met bovendien volop zonneschijn. Dat gaan we dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet overtreffen, maar we komen er wel redelijk dichtbij.

Inactief front
Wel trekt er komende dinsdag een inactief frontje over vooral de noordoostelijke delen van het land en een enkele regen of onweersbui is daar dan ook niet uitgesloten. De omgeving Den Haag lijkt vooralsnog echter buiten schot te blijven.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI