Meer warme én droge septemberdagen op komst

Na een kort dipje gaat de temperatuur weer stijgen tot rond of boven 20 graden. En het blijft droog.

September is warm begonnen, met een reeks dagen waarop de middagtemperatuur op minstens 20 graden uitkwam. Gisteren kwamen we in wat koelere lucht terecht, daarin is de 20 graden dan even nergens gehaald. Het werd tussen 16,1 graden op Terschelling en 19,4 graden Westdorpe, in Zeeuws-Vlaanderen. En ook vandaag zitten we nog in dezelfde luchtsoort, zodat we ongeveer dezelfde maximumtemperaturen kunnen verwachten. Maar het wordt al snel weer warmer; met noordoostelijke winden wordt er na vandaag gedurende enige tijd droge én warme lucht aangevoerd. Dit betekent bovendien ruimte voor veel zonneschijn.

Een warme dag in de meteorologie is een dag waarop de maximumtemperatuur minstens 20,0 graden is. Op het landelijk weerstation De Bilt zijn tot nu toe 8 warme septemberdagen geregistreerd. Het normale aantal voor geheel september, gerekend over het tijdvak 1981-2010, bedraagt voor De Bilt 10 warme dagen. In het zuiden van het land zijn het er trouwens iets meer. Op de officiële weerstations in Westdorpe, Eindhoven en Volkel zijn er normaal 12 septemberdagen waarop de temperatuur op minstens 20,0 graden uitkomt. De minste warme septemberdagen tellen De Kooy (Den Helder), Stavoren en Terschelling. Daar normaal 5 dagen waarop de temperatuur in september op ten minste 20,0 graden uitkomt.

Periode met twintigers
Aangezien de temperaturen vanaf morgen (donderdag) opnieuw de 20 graden gaan bereiken of overschrijden, neemt het aantal warme septemberdagen toe. We krijgen zelfs een periode met 'twintigers' die waarschijnlijk tot eind volgende week duurt. Zie ook de maximumtemperatuurpluim hiernaast. Op deze manier kan het aantal warme dagen op landelijk weerstation De Bilt groeien tot 17 (gerekend tot en met vrijdag 19 september), overigens hetzelfde aantal als in augustus.

Recordwarme september 2006
De meeste warme dagen telde september 2006, in totaal werden in De Bilt toen 26 dagen met minstens 20,0 graden geregistreerd. De gehele maand was trouwens recordwarm, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,9 graden tegen de toen geldende norm van 14,2 graden. Daarmee was het zelfs de warmste herfstmaand sinds 1706.

Dankzij blokkade ook droog
Op enkele plekken is de afgelopen dagen en ook vandaag (wat) regen gevallen, maar op de meeste plaatsen bleef het droog of viel er geen meetbare neerslag. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor De Bilt. En deze reeks droge septemberdagen wordt verlengd, want onder invloed van een standvastig hogedrukgebied ten noorden van ons land blijven regenfronten waarschijnlijk tot halverwege volgende week op afstand. Ze worden geblokkeerd door het hoog, ook wel blokkade genoemd. Zijn zwaartepunt komt uiteindelijk boven Scandinavië te liggen en neemt daarbij in betekenis toe met luchtdrukwaarden van minstens 1030 hPa. Zie ook de weerkaart, geldig voor zondag, hiernaast. De afgelopen weken liet vooral de invloed van lagedrukgebieden zich gelden en was het over het algemeen hooguit een uitloper van hoge luchtdruk die het Nederlandse weer soms naar zijn hand zette.

Bron: MeteoGroup, KNMI. 
Uitsnede foto voorpagina (archieffoto) is van Jannes Wiersema.