Later in de week forse buien in Oost-Europa

Delen van Oost-Europa en Italië krijgen in de loop van de week mogelijk (zeer) veel regen te verwerken.

Het is wisselvallig weer in Centraal- en Oost-Europa, met regen- en onweersbuien. Dit lijkt het begin te zijn van meer en forsere buien, later deze week. Vooral de oostelijke regio's van Europa en misschien ook delen van Italië krijgen naar verwachting (zeer) veel regen te verwerken.

Een lagedrukgebied, nu nog bij Denemarken, breidt zijn invloed geleidelijk zuidoostwaarts uit. Uiteindelijk komt het zwaartepunt van deze depressie donderdag boven Duitsland en vrijdagnacht boven de Alpen te liggen om vrijdag overdag tot de omgeving van Venetië op te schuiven.

Koudeput
Het is een zogeheten koudeput, met vrieskou in de hoge luchtlagen geconcentreerd in en rond de kern van het lagedrukgebied. Vooral door de combinatie van de kou in de bovenlucht - op 5,5 km tussen min 20 en min 24 graden - en aanvoer van warme, vochtige lucht in de onderste niveaus van de atmosfeer (invloed Middellandse Zee) kunnen in het oostelijk deel van Europa forse regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Met name Oostenrijk, Slovenië, Bosnië, Herzegovina, Kroatië, Hongarije en een stukje Italië kunnen later deze week gedurende een paar dagen veel regen te verwerken krijgen. Per etmaal kan rekening worden gehouden met tientallen millimeters aan neerslag, mogelijk meer. En dan ligt wateroverlast op de loer.

Vooral bij etmaalsommen van minstens 100 millimeter (100 liter water per vierkante meter) wordt de situatie kritiek. De diverse computerberekeningen die wij in de weerkamer gebruiken geven deze hoeveelheden nog niet aan, maar dit kan in de komende paar etmalen nog veranderen. Verder kunnen in gebieden met orografie (bergen, heuvels) regionale verschillen in neerslag optreden.

Wateroverlast in Balkanregio in mei
Voor de mensen in de Balkanregio loopt dit alles hopelijk met een sisser af, want hier was het zo halverwege mei nog raak met flinke wateroverlast. Met name Servië, Kroatië en Bosnië hadden toen te kampen met overstromingen die uiteindelijk in totaal zelfs enkele tientallen levens eisten. Rivieren traden toen buiten hun oevers. En in veertig uur tijd viel evenveel regen als normaal gesproken in twee maanden. Delen van dorpen en steden, zoals de Bosnische hoofdstad Sarajevo, stonden onder water. Meer dan 100.000 huishoudens zaten zonder elektriciteit. Bruggen en spoorwegen werden meegesleurd door het water en er ontstonden aardverschuivingen. Wegen en spoorwegen waren dan ook nauwelijks begaanbaar. De Servische premier Aleksander Vucic noemde de overstromingen de zwaarste sinds lange tijd en meteorologisch gezien was het de zwaarste regenval in 120 jaar.

Bron: MeteoGroup, ANP, NRC
Uitsnede foto voorpagina (archief): Frans Sijmons.