‘Pannenkoeken’ veroorzaken grote schade in Spanje

Zware onweersbuien, waaronder een nachtelijke supercell, hebben in Catalonië grote schade aangericht.

Ploffers’, ‘pannenkoeken’, zo worden ze door meteorologen ook wel eens liefkozend genoemd, als er op de satellietbeelden enorme buienwolken te zien zijn. Maar ze brengen heftig weer met zich mee, zoals vrijdag in het noordoosten van Spanje. Meer dan 5000 hectare landbouwgewassen ging verloren door hagel en wind, een enorm gebied voor Spaanse begrippen.

In de onderste laag van de atmosfeer werd vrijdag met een lichte bries van zee warme en vochtige lucht het land in geblazen. Tegelijkertijd stond hogerop in de atmosfeer juist een stevige westelijke stroming die koelere oceaanlucht aanvoerde.  Deze grote tegenstellingen vormden de voedingsbodem voor een reeks aan forse buien.

De meeste forse buien vielen in Catalonië. Op de satellietbeelden was, zeker in de nacht en vroege ochtend, de ene na de andere ‘ontploffende’ bui te zien. Op die momenten wist de warme vochtige lucht met grote snelheid haar weg naar boven toe te vinden, de koude bovenlucht in. Uit deze zeer sterke snel stijgende luchtstromen ontstond dan als uit het niks een nieuwe buienkolos, in een verder wolkenloze omgeving.

De buien hebben behoorlijk wat schade aangericht met landverschuivingen, omgewaaide bomen en schade aan gebouwen en landbouwgewassen. In de regio Lérida zijn bij passage van een zogenaamde ‘supercell’ ‘s nachts windstoten gemeten van 75 kilometer per uur, maar buiten die officiële waarnemingen om heeft het gezien de schade nog harder gewaaid. Waarschijnlijk is op tenminste één plek sprake geweest van een valwind. Bij een valwind kan de wind gemakkelijk uitschieten tot snelheden boven, potentieel ver boven, 100 kilometer per uur. Ook hagel heeft veel schade veroorzaakt.

Volgens de krant ‘El Pais’ is meer dan 5000 hectare aan landbouwgewassen verloren gegaan. Ironisch genoeg was er door wind en hagel ook veel schade aan anti-hagelkanonnen. Sommige boeren schaffen deze aan in een poging zichzelf te behoeden tegen heftige buien met hagel. Een paar jaar geleden schreven we een artikel over hagelkanonnen. Wetenschappelijk bewijs dat hagelkanonnen werken, is er nog altijd niet.

Bronnen: Larazon.es, El Pais, MeteoGroup
Afbeelding homepage: Jan Bijvelt