Weerbericht weekend: niemandsland

Het wordt langzaam minder warm, maar het is komend weekend nog regelmatig best aardig buitenweer....

We bevinden ons op dit moment qua weer in niemandsland. Geen enkel weerssysteem heeft echt de overhand. Dat levert overigens zeker niet alleen maar slecht weer op. Integendeel, het is dan misschien wel minder fraai dan gisteren, maar het is regelmatig prima weer voor buitenactiviteiten. Ook komend weekend. Geheel builoos is het evenwel niet.

Ook voor meteorologen en verstokte weerliefhebbers is nog steeds wel het één en ander te beleven. Om te beginnen vandaag. Een hogedrukgebied dat de voorbije dagen voor stabiel en uiteindelijk ook steeds warmer weer heeft gezorgd, bevindt zich momenteel alweer boven het grensgebied van Rusland, Wit-Rusland en de Baltische staten. Aan de zuidflanken ervan wordt met een oostelijke stroming in de onderste lagen van de atmosfeer nog altijd warme lucht onze kant op gestuwd. Hogerop in de atmosfeer wordt ondertussen langzaam juist koelere lucht aangevoerd, aangestuurd door lagedrukgebieden boven de oceaan.

Wij zitten tussen beide bolwerken als het ware in niemandsland. Op de overgang tussen de warme en de koelere luchtsoort hangt in veel regio’s vandaag hardnekkige bewolking, maar aan weerszijden ervan zijn er ook opklaringen, met dus zon. Op een enkele plek in het binnenland is een bui mogelijk, maar veel plaatsen blijven droog. En koud is het zeker niet met 20 tot 24 graden en weinig wind.

Weerbericht zaterdag
Echt ook binnen onze landsgrenzen komen doet de koelere lucht pas in het weekend, maar een heel heftige omslag naar sterk wisselvallig weer is het niet. Wel steekt dan ook onderin de atmosfeer een licht briesje uit westelijke richting op, 2 tot 3 Bft. Maar, na een opnieuw zachte nacht - komende nacht wordt het niet kouder dan 13 tot 16 graden - komt het ook overdag nog altijd bovengemiddeld uit. Het wordt in de buurt van 20 graden in een brede kustregio en de oostgrens schurkt in de middag op sommige plekken nog tegen de 24 graden aan. Zeker niet koud. Wel valt vooral in het oosten van het land her en der een enkele bui, mogelijk met een klap onweer. Verder is het juist rustig weer dus. In de ochtend is het op diverse plekken mistig, maar ook de plekken die grijs starten, komt in de loop van de dag de zon wel eventjes door de wolkenvelden heen.

Weerbericht zondag
Zondag wordt het nog slechts 18 tot 20 graden, maar dat zijn op zich hele gemiddelde temperaturen voor deze fase van het jaar. Omdat er bovendien nog altijd slechts weinig wind staat, kracht 2 tot 3 uit opnieuw westelijke richtingen, voelt het ook dan niet koud aan. En tussen vrij veel bewolking door is er af en toe ook wel een beetje zon, met daarbij in de middag de beste papieren waarschijnlijk aan de kust. En op hooguit een enkel kortdurend regenbuitje na is het droog. Kortom, geen fantastisch nazomerweekend, maar wel best aardig weer voor buitenactiviteiten.

Volgende week
Begin volgende week komt een actiever lagedrukgebied op de kaarten. Dat ontwikkelt zich ten noorden van ons boven de Noordzee en trekt richting Denemarken. Vooral Noord- en Noordoost-Nederland kan daarvan ’ns een keer een bui verwachten, zonder dat het nu langdurig slecht weer is. Het zuiden en zuidwesten staan wat meer onder invloed van een hogedrukgebied dat van boven de oceaan de Britse eilanden intrekt. Daar dus de meeste zonneschijn. Maar landelijk bezien bevinden we ons als het ware ook dan nog steeds in een soort van niemandsland.  Het ‘niemandslandweer’ houdt dus aan.

Vaker meer achtergronden bij het weer? Bel dan de MeteoGroup Weerlijn (60 cent/ minuut), kies voor de verwachting tot 5 dagen vooruit , optie 2. Ben je alleen geïnteresseerd het verwachte weerbeeld in je woonplaats en zonder meteorologische achtergronden, bekijk dan de verwachting voor jouw locatie hier of in onze WeerApp WeatherPro.

Bron: MeteoGroup
Afbeelding homepage: uitsnede foto Martha Kivits, Waalwijk