Eén hele week droog?

Op enkele uitzonderingen na ontberen we al enige tijd droge perioden. Op naar één droge week?

Droge dagen zijn landelijk bezien schaars deze zomer en wij zeggen sinds vandaag waren deze zomer. Want vandaag is voor ons de herfst begonnen. En meteen lijken we aan de vooravond te staan van een droge én nazomerse periode. Gaan we op weg naar (minimaal) één geheel droge week?

Op het landelijk weerstation De Bilt bijvoorbeeld is het de afgelopen zomer nog geen één keer minimaal 7 dagen achtereen droog geweest. We moeten voor minstens 1 droge week helemaal terug naar de periode 30 april tot en met 6 mei, met toen in die week 0,0 millimeter in De Bilt. In de lente dus. Aangezien hogedrukgebieden sinds lange tijd weer eens het heft in handen gaan nemen, is er ook voor het landelijk weerstation weer eens zicht op een droge periode. Lagedrukgebieden wijken de eerstkomende dagen elders in Europa uit. Zo trekt er deze maandag een depressie over IJsland oostwaarts, met daarin gevangen de restanten van oude tropische orkaan Cristobal, en hangt er boven het zuiden van Italië een ander, actief lagedrukgebied. Een hogedrukgebied strekt zich uit van boven Ierland via de Noordzee tot het zuiden van Finland en het noorden van Rusland. Dit luchtdrukmaximum houdt stand, met het zwaartepunt later deze week boven de Baltische Staten. Zie ook de afbeelding hiernaast, afkomstig van de internetversie van onze 3D applicatie MeteoEarth welke je het beste in de browser Google Chrome kunt bekijken.

Op lokale spatjes na droog
Morgen (dinsdag) bestaat het weerbeeld net als vandaag uit een mix van stapelwolken en zon. Het is droog, al zouden in het noordoosten toch weer wat spatjes miezerregen kunnen vallen met daar meer bewolking dan elders in ons land. Dit gebeurt dan nog net, op een verzwakt front vanuit Duitsland. De temperaturen stijgen tot tussen 19 en 22 graden. Vervolgens wordt het woensdag een paar graden warmer en donderdag en vrijdag zet de temperatuursstijging verder door; we gaan op weg naar de zomerse grens van 25 graden. Met daarbij volop zonneschijn en droog weer in geheel Nederland is het nazomerfeest compleet. In de loop van het weekend lijkt het minder warm te worden en misschien valt er een lokaal buitje, maar een overgang naar ronduit wisselvallig en koel weer blijft uit. Details in onze weerlijn 0900-9725, optie 5 (60 cent/minuut).

Aanvoer van droge en warme lucht
Na morgen staat er enige tijd een meestal matige wind uit het noordoosten tot oosten vanwege de ligging van het eerder vermelde hogedrukgebied. Daarmee wordt zowel warmere als droge lucht aangevoerd, zodat er alles bij elkaar vrij veel water kan verdampen. De hier en daar kletsnatte gronden in vooral het oosten en zuiden van het land zijn daarmee gebaat. Op een zonnige, droge en warme septemberdag - zeker aan het begin van de maand - kan met wat wind zo'n 5 millimeter aan vocht verdampen.

Vorig jaar nog zomerdroogte
Het verschil met precies een jaar geleden is (zeer) groot, want precies een jaar geleden spraken we nog van algehele zomerdroogte. Begin september vorig jaar was het neerslagtekort in grote delen van het land opgelopen tot ruim boven de 200 millimeter en in het noordwesten tot zelfs boven 270 millimeter. En nu, precies een jaar later, is het neerslagtekort gemiddeld over het land niet meer dan bijna 17 millimeter. Dat minieme tekortje zal in ruim 1 week tijd bijna verdubbeld zijn, zo is de verwachting.

Augustus was het natst
Van de drie zomermaanden die net achter ons liggen, was augustus het natst en bovendien het koelst, zelfs de koelste oogstmaand sinds 1993 aldus het KNMI. Er viel op uitgebreide schaal in totaal meer dan 100 millimeter neerslag, tegen zo'n 78 mm normaal. Van de natste weerstations die zijn aangesloten bij hetweeractueel.nl, waar MeteoGroup mee samenwerkt, waren het Limburgse Schinnen en Nieuw Lekkerland in Zuid-Holland in augustus de natste weerstations van het land. In Schinnen werd 209 millimeter en in Nieuw Lekkerland 206 mm gemeten. Eén millimeter regen komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. In een reguliere emmer past ongeveer 10 liter water. Dan is op deze twee stations in de afgelopen maand de inhoud van 20 à 21 emmers water per vierkante meter omlaag gekomen. En een droge dag in augustus was een bijzonderheid. Zo had de waarnemer in Sluis (Zeeland) 21 augustusdagen met minstens 1,0 millimeter en de waarnemer in Hank (Brabant) noteerde 25 dagen met regen in augustus.

Bron: MeteoGroup