Nauwelijks hitte-alarmen voor Spanje deze zomer

Weinig veertigers op de thermometer. Spanje koerst af op een zomer die normaal tot iets te koel is verlopen.

Wie deze zomer in Spanje is geweest, heeft vast warm en zonnig weer gehad. Ten opzichte van wat normaal is, zijn er wel bijzonderheden. Zo zijn er nog tot en met begin juli over een aanzienlijk deel van Spanje buien gevallen. En is de zinderende hitte, met meerdere dagen veertigers op de thermometer, uitgebleven.

Sterker nog, in veel regio’s vinden de Spanjaarden het zelf nogal killetjes, ten opzichte van andere zomers. Het is ook opvallend. Meestal vallen de laatste voorjaarsbuien in mei en houdt het begin juni in het binnenland en vooral de hele zuidoosthoek van Spanje, wel op met neerslag. De lucht is er dan te droog.  Dit jaar schoven er echter ook in juni nog geregeld buien over heel het Iberisch schiereiland. Ook nog op de 24e , toen aanzienlijke delen van het droge zuiden, Andalusie, forse regen- en onweersbuien over zich heen kregen. Bovendien, de zomermaand bij uitstek, juli, leverde ook voor een stad als Madrid tijdens de derde dag nog een bui op met 21 mm.

Temperaturen
Opvallender is echter de relatieve mildheid van deze zomer. Vergeleken met de referentieperiode van 1971-2000 heeft het staatsweerbedrijf AEMET al eind juli aangegeven dat de zomer van dit jaar getypeerd gaat worden als normaal, of ietsje aan de koele kant. Maar, vergeleken met de zomers van deze nieuwe eeuw, kan de definiering ‘mild’ uit de kast gehaald worden.

Juni
De zomer begon warmer dan normaal. In de maand juni schoven af en toe buienclusters over, maar met weinig bewolking en dus veel instraling van de zon is deze maand gemiddeld 1 graad boven de klimatologische gemiddelden uitgekomen. Bekijken we de temperatuurgrafieken die bij dit verhaal zijn geplaatst, dan zien we dat ook wel terug. Zij het dat het vooral het eerste deel van de maand betreft. Zowel Cordoba als Madrid geven in die periode veel rode kleuren aan. Daarna zakt de temperatuur duidelijk. Ook in ons eigen land gingen de temperaturen in de tweede maandhelft onderuit, ten gevolge van een noordelijke wind. Diezelfde noordelijke winden, met aanvoer van killere lucht, hebben ook tot in Spanje doorgewerkt.

Juli
Juli is in Spanje 0,2 graden minder warm verlopen dan normaal. Vergeleken met de referentieperiode van 1971-2000.  Op de ene plek zie je dit wat duidelijker terug dan op de andere plek. Het begin was over het algemeen wat minder warm, daarna was er in het midden van de maand een tijdelijke stijging van de thermometer, en toen weer een daling. In midden juli was het dan ook ’t heetst, met middagwaarden over 40 graden in de vallei van de Guadalquivir en in Granada. Madrid ging in de periode van 14 tot en met 18 juli een paar keer naar dik 38 graden. Maar kwam niet aan de 40 graden. Ook in regio’s rond Cordoba en Granada zijn topwaarden van 44 of 45 graden niet gehaald.

Augustus
In de huidige maand zijn de middagtemperaturen wisselend geweest. In het begin waren de gemiddelde etmaaltempreaturen veelal lager dan gemiddeld, maar inmiddels zijn de temperaturen aan het oplopen. Zo was het gisteren in een aanzienlijk deel van Spanje 33 tot 36 graden en in het zuiden tot lokale veertigers aan toe. Maar ook dan is er nog geen sprake van een hittegolf a la Spaanse limieten.

Ten opzichte van …
Warmer of koeler. Dit soort uitspraken kan alleen maar bij vergelijkingen gelden. En waar vergelijk je dan mee? Bij vergelijking met de afgelopen zomers, sinds de nieuwe eeuw, val je al snel in koele zin op. Immers, de heetste Spaanse zomers sinds de zestiger jaren waren 2004, 2005, 2006, 2009 en 2012. Het hoofd van de afdeling Klimatologie van het weerbedrijf van de Spaanse staat, AEMET, meldde daarom dat deze zomer ‘normaal’ genoemd kan worden als je een vergelijking maakt met de zomers van de jaren 80.  Ondertussen is Spanje op weg naar een erg warm jaar. De eerste helft van 2014  staat op de vierde plek van warmste eerste jaarhelften sinds de jaren 60. 

Bronnen: MeteoGroup, Europapress, CPC/NOAA, op de voorpagina vier grote skyscrapers in Madrid.