Juli 2014 in top 10 warmste juli's

Juli 2014 is op weg naar een vijfde of zesde plaats in de lijst van warmste juli's. Een overzicht.

Het zal niemand verwonderen. Juli 2014 gaat de boeken in als zeer warm. Deze maand komt in de top 10 terecht van warmste julimaanden sinds 1901. Voor wat betreft neerslag wordt er een zeer divers beeld getoond. Terwijl de Wadden kurkdroog zijn, heeft een aantal andere regio’s meer dan het dubbele van de normale maandhoeveelheid ontvangen. De officiële toper is Deelen met 207,1mm. Let wel,de gemiddelde hoeveelheid neerslag in een julimaand bedraagt zo’n 70 mm.

Het ritme van deze maand
We begonnen heel bescheiden met op de eerste dag van deze maand 17 graden op de Wadden tot 21 graden in het zuiden van het land. Ook de dag daarna was weinig spectaculair. Vervolgens schoot de temperatuur voor twee dagen omhoog en kregen we in De Bilt respectievelijk 26,2 en 28,9 graden op de thermometers. Toen kwamen er her en der buien en namen de temperatuurverschillen in het land snel toe. Daar waar het langere tijd regende bleef de temperatuur onder de 22 graden, elders kon het nog zomers warm worden.

Vervolgens kregen we een bel met koude lucht boven ons hoofd, gedurende een paar etmalen. Dat zijn tamelijk complexe situaties waarbij het lastig in te schatten is waar de buien gaan vallen en hoeveel ze vervolgens loslaten. Het leidde op dinsdag 8 juli regionaal tot lange perioden met regen. Voornamelijk het zuiden werd die dag flink bedeeld. Overal was het kil, met in De Bilt net geen 18 graden. De wandelaars van de Apeldoornse vierdaagse kregen het niet alleen die dinsdag, maar ook op woensdag voor de kiezen. Het plensde volop, met uitzondering van het noordoosten. Het waaide daarbij fors, met tijdelijk stormachtige winden aan de kusten van Zuid-Holland en Zeeland. Wederom waren de temperatuurverschillen groots, met om 18.00 uur 15 graden in Maastricht en 26,4 in het Groningse Nieuw Beerta.

Vanaf  donderdag 10 juli kwamen we in een periode met stevige buien terecht. De hondsdagen begonnen vroeg, want het werd al behoorlijk broeierig. Met dank aan een uitloper van hogedruk bleven tijdens de Nijmeegse 4daagse de lopers van onweersbuien gespeend. De wind draaide naar het noordoosten en vanuit die –wat ongewone- hoek, werd de warmte aangevoerd. De eerste landelijke tropische dag was een feit tijdens de intocht in Nijmegen (vrijdag 18 juli), met in De Bilt 31 graden. Een dag later registreerde Hoek van Holland een nieuw lokaal hitterecord met 36,5 graden. Regen, buien en zon wisselden elkaar daarna af. De middagtemperaturen zwabberden, maar bleven over het algemeen ruim boven de klimatologische norm.

Zondag 20 juli en de dagen daarna was de aflandige wind aanhoudend de brenger van warme omstandigheden, met van tijd tot tijd een paar buien. Woensdag 23 werd weer een zeer warme dag met 25 graden op de Wadden en 30,3 graden in Hoek van Holland. Later die week kwam een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen langzaam onze kant op. In combinatie met broeierige warmte leidde dat op maandag 28 juli tot een enerverende weerdag. Lokaal viel er extreem veel neerslag. Deels was dat gestage felle regen, maar deels waren dat ook forse onweersbuien met bijzonder grote hagelbrokken. Heel wat mensen in oa de regio Arnhem moesten aan het hozen. In Alphen aan de Rijn kwam het bijna tot een dijkdoorbraak. Gisteren, dinsdag, was het juist Limburg dat nog vele tientallen millimeters bij het maandtotaal heeft gekregen.

Juli in cijfers
De meesten van ons zullen wel aan hun water voelen dat deze zomermaand als warm de boeken ingaat. Met morgen erbij genomen komen we uit op een gemiddelde maandtemperatuur (dag en nacht dus) van 19,8 graden. Klimatologisch gezien mag je 17,9 graden verwachten en daarmee zitten we dus bijna 2 hele graden boven de norm. Hiermee komen we op plaats 6 te staan van warmste julimaanden sinds 1901. Boven ons bevinden zich 2010, 1983, 1995, 1994 en 2006. Laatstgenoemde was van een buitengewone proportie met een gemiddelde temperatuur van maarliefst 22,3 graden!

Opvallend was verder de hoeveelheid zomerse dagen (dagen met 25 graden of hoger). Dat waren er voor De Bilt 14, tegen 9 zomerse dagen in een gemiddelde julimaand.

Volle regenton
In een aanzienlijk deel van het land is deze maand nat verlopen. Veel plekken hebben 100 tot 150 mm in de broekzak, met meerdere uitschieters tot boven 200 mm. De noordelijke provincies hebben duidelijk minder neerslag ontvangen dan de rest van het land. Vooral de kop van Noord-Holland, het westen van Friesland en de Waddeneilanden zijn nog te typeren als droog tot gortdroog. Ook de zuidwestpunt van Zuid-Holland is bescheiden bedeeld kwa nattigheid en daar zou men nog best wat regenwater kunnen gebruiken.

Interessant is overigens ook weer hoe zeer het reliëf een vinger in de pap heeft bij onze neerslagverdeling. De stuwwal bij Arnhem heeft bij een zuidoostelijke wind afgelopen maandag 28 juli absoluut bijgedragen aan de uitzonderlijk grote regenhoeveelheid in die regio. Met daarbij zee grote verschillen op geringe afstand. Zo viel in Arnhem-Zuid ongeveer 25 millimeter, 3 kilometer verderop in Arnhem-Noord rond 80 millimeter en nog weer 5 kilometer noordelijker in Deelen 132 millimeter. Deelen is daarbij het hoogste punt, Arnhem-Zuid het laagste.  

Recente natte julimaanden zijn 2012, 2011 en 2007. Juli 2007 toonde minder grote verschillen in het land dan momenteel. Toch waren er ook toen gebieden extra getroffen, zoals het westen van Brabant, delen van Zuid-Holland en de omgeving van het Lauwersmeer.

Bron: MeteoGroup