Landelijk neerslagrecord

De vele regen van gisteren leverde volgens officiële metingen een record op, maar waarschijnlijk viel er veel meer.

Nooit eerder viel er in één etmaal zoveel regen in de maand juli als gisteren. De grootste hoeveelheid werd tot dan toe gemeten in juli van het jaar 1989 op het weerstation in het Noord-Hollandse de Haukes, maarliefst 128 millimeter. Het ultieme neerslagrecord in een etmaal voor Nederland is 208 millimeter, gemeten in Voorthuizen op 3 augustus 1948. Maandag 28 juli leverde een wolkbreuk op het officiële meetpunt in Deelen nog drie millimeter meer op dan het tot dan toe landelijke julirecord, afgerond 131 millimeter. In één uur tijd kwam er daar zelfs 76 millimeter regenwater in de regenmeter terecht. Ook op andere plaatsen in het land kwam in korte tijd heel veel regen naar beneden, waarschijnlijk zelfs nog meer.

Lokaal nog natter
De dichtheid van het officiële meetnet, dat beheerd wordt door het KNMI, schiet tekort om op alle plaatsen in het land te kunnen zeggen wat er daadwerkelijk aan neerslag is gevallen. Gelukkig zijn er ook veel vrijwillige waarnemers die op andere plaatsen goede metingen verrichten. De gegevens die op deze wijze extra verzameld worden tellen dan niet mee voor het bepalen van records, maar geven wel aan dat het tussen de mazen van het landelijke KNMI meetnet soms nog extremer is.

Het weer actueel
Vrijwillige waarnemers in den lande hebben zich verenigd en vanaf 25 september 2007 zijn alle meetgegevens van het alternatieve netwerk te zien op de site 'Het weer actueel'. MeteoGroup maakt ook dankbaar gebruik van deze ‘ogen’ op plaatsen waar het officiële landelijke meetnet te kort schiet. Buien in het westen van het land leverden maandag al eerder op de dag grote hoeveelheden regenwater op. Volgens de alternatieve metingen viel gisteren in Alphen aan den Rijn zelfs 181 millimeter regen. Ook op andere weerstations in deze regio werden grote sommen neerslag waargenomen. Dat er in deze omgeving heel veel regen in korte tijd is gevallen kunnen we ook goed zien op de cumulatieve radarbeelden van gisteren (zie hiernaast). 

Schade zeker 10 miljoen euro
Volgens het verbond van verzekeraars heeft de zware regenval van gisteren ongeveer een miljoen euro aan schade opgeleverd. Het betreft hier alleen nog maar de schade aan particuliere huizen. De schade aan bedrijfspanden en auto’s zijn hierin nog niet meegenomen. Ook de agrarische sector is flink getroffen door het vele regenwater.

Even bijkomen
We kunnen de komende dagen even bijkomen van het natuurgeweld. Op enkele buien na blijft het de komende dagen namelijk op de meeste plaatsen droog. Met geregeld zonneschijn wordt het woensdag 20 tot 24 graden en loopt het kwik de dagen daarna weer enkele graden verder op. In het weekend blijft het zomerse warm met maxima rond 25 graden, maar zaterdag wordt in de loop van de dag vanuit het zuidwesten wel weer regen en onweer verwacht.

Hoe warmer, hoe meer korting op groepsuitjes
Dat de temperaturen behoorlijk op peil blijven, betekent overigens ook nog altijd prima kortingen op groepsuitjes. 25 graden op landelijk hoofdstation De Bilt is bijvoorbeeld = 25% korting. Kijk voor meer info over de 'weergaloze zomeractie'op de actiepagina: http://t.co/sWSlO1ZAhV

Bron: MeteoGroup, Het weer actueel