Mooie weer keert terug

Na de regionale hoosbuien van maandag keert vanaf dinsdag het rustige zomerweer terug.

Na een relatief droge periode trokken er dit weekend geregeld buien over het land, waarbij het soms ook stevig onweerde en lokaal hagelde. Zaterdag was vooral de noordoostelijke helft van het land erg nat, zondag was met name Overijssel aan de beurt en diezelfde avond schoven er buien vanuit België binnen en viel vooral in het zuiden van het land in korte tijd veel regen. De regen- en onweersbuien die maandagochtend over het land trokken spanden uiteindelijk echter de kroon met in zes uur tijd lokaal meer dan er normaal in een hele maand valt. Vanaf morgen kan de boel weer een beetje opdrogen, want het mooie weer is op zijn retour.

Hoger in de atmosfeer trok in de nacht naar maandag een actief lagedrukgebied over het zuidwesten van ons land en daar omheen slingerde een front met daarin stevige regen- en onweersbuien. Vanuit Frankrijk en België arriveerden de eerste regen- en onweersbuien al in de zuidelijke delen van het land en in de nacht naar maandag en maandagochtend trokken ze verder noordwaarts. Tevens vormden zich in de onstabiele lucht ook vrij snel nog losse buien voor dat front uit en ook daarbij kwam het tot onweer, hagel, windstoten en plaatselijk wateroverlast.

Wateroverlast
Vooral in delen van Brabant kwam het zondagavond lokaal al tot wolkbreuken en veel wateroverlast. Straten stonden blank en kelder liepen onder water. Takken waaiden van de bomen en wegen werden afgezet in verband met de hoeveelheid water en het bladwerk dat van de bomen viel. Gedurende de maandagochtend ‘regende’ het vervolgens meldingen van overlast door de grote neerslagsommen. Delen van (snel)wegen werden afgezet, en huizen en gebouwen moesten worden leeggepompt en in Tilburg zelfs worden ontruimd. Ook zaten duizenden mensen in Brabant een tijdje zonder stroom.

Hoge neerslagsommen
De vrijwillige waarnemers van Het Weer Actueel hadden het er vanochtend maar druk mee. Net na de middag meldde Alphen aan de Rijn bijvoorbeeld al 173 millimeter. Ook het nabij gelegen Nieuwkoop deed goed mee met daar ruim 67 millimeter en Boskoop las op datzelfde moment al 107 millimeter af in de regenmeter. In Brabant hoosde het ook lange tijd en in Kaatsheuvel stond de teller om 13 uur al op 102 millimeter. Ook Urk en omgeving vingen ruim 55 millimeter op en ook in Zeeland werd de 50-millimeter lokaal ruim overschreden. In Amsterdam viel 50 millimeter, maar net iets ten noorden ervan, in Westzaan, kwam 137 millimeter omlaag. En zoals de Engelsen zeggen ‘still counting’, ofwel er valt nog meer.

Omrekenen in emmers
Om een idee te krijgen hoe groot deze neerslagsommen zijn, kun je deze rekenmethode gebruiken: 10 mm regen is 1 volle emmer (10 liter) water per m². Dat wil dus zeggen dat in bijvoorbeeld Alphen aan de Rijn binnen 6 uur ruim 17 emmers water per vierkante meter zijn gevallen. Zetten we deze hoeveelheden af tegen de normalen in de maand juli dan wordt meteen duidelijk dat op diverse plaatsen al meer is gevallen dan er normaalgesproken in de hele maand juli valt. Op de ‘droogste’ plekken ligt de norm op gemiddeld 60 millimeter en op de ‘natste’ 95 millimeter. In Alpen aan de Rijn is dus bijna een dubbele maandsom in 6 uur tijd gevallen.

Onweer
Vooral in Zeeland en later ook in een strook van Haarlem over Amsterdam richting het midden van Brabant onweerde het vanochtend bovendien hevig. Binnen 6 uur tijd kwam het in totaal tot ruim 8500 wolk-grond ontladingen en daarnaast nog eens zo'n 1000 wolk-wolk ontladingen.

Tegenstellingen
Tegelijkertijd zat het meest oostelijke deel van het land met een kopje koffie in de zon bij ’s ochtends al ruim 20 graden. Vooral in de omgeving Groningen bleef het grotendeels droog, met daar ook de meeste zonneschijn en hoogste middagtemperaturen; tot 27 graden.

Mooie weer keert terug
Gedurende maandagavond schuiven de buien geleidelijk naar het zuiden weg en morgenochtend valt nog slechts een enkele in de omgeving van Limburg. De opklaringen vanuit het noorden winnen meer terrein en halverwege dinsdagochtend ontstaat er in Nederland een fraaie afwisseling van zonneschijn en stapelwolken, met de meeste zonuren in de kustprovincies. Het blijft op de meeste plaatsen droog en dat weertype houden we ook de dagen daarna vast. De temperatuur doet tijdelijk een klein stapje terug naar 20 tot 24 graden op woensdagmiddag, maar vanaf donderdag wordt het plaatselijk alweer zomers warm, ofwel 25,0 graden of meer.

Bron: MeteoGroup, Het Weer Actueel