Hondsdagen lekker voor schimmels

Buiten lekkere frisse geuren, binnen in huis of kelder bedompt. Wat kunnen we eraan doen?

We hebben het er al eerder over gehad: het zijn de hondsdagen. Deze periode, die loopt tot ver in augustus, staat bekend om zijn hoge luchtvochtigheid. Buiten geeft dat vaak een lekkere frisse geur, binnen kan gemakkelijk een muffe odeur tot ontwikkeling komen. We gaan kijken waar die lucht vandaan komt en hoe je van de bedomptheid af komt.

Door het jaar heen varieert de luchtvochtigheid enorm. We kennen de droge kou van een echte winterdag en we kennen de van vocht verzengende lucht tijdens een motregenepisode in de herfst. Beide hebben hun charmes. Maar beide hebben ook een groot effect op de situatie in ons huis. Zo kan het tijdens een langere vorstperiode in huis soms zo droog worden dat je als het ware de huid van je gezicht voelt springen. In de loop van de zomer wordt alles juist veel soepeler door warmte en vocht. Tegelijkertijd wordt het lastiger in huis je was te drogen en bij een echt warme en klamme fase kan er zelfs een muffe en gronderige lucht in huis gaan hangen. In beide voorbeelden kun je iets ondernemen om het binnenklimaat te verbeteren. Want zowel te droge als te vochtige lucht kan een negatief effect op het welbevinden hebben.

De vochtige fase; de hondsdagen
Momenteel bevinden we ons in de klamme en broeierige periode van het jaar.  Vochtige lucht van buiten sluipt en kruipt het huis in en als ’s middags de relatieve luchtvochtigheid buiten zo’n  70 of 80 procent is, kan dat binnen ook gemakkelijk zo zijn.  Tegelijkertijd zal het op koudere plekken in het huis -zoals de badkamer, de kelder-, nog vochtiger worden. Dat zijn namelijk de plekken waar de warme vochtige lucht een beetje afkoelt. Door het afkoelen wordt de lucht wat vochtiger aangezien koelere lucht minder vocht kan bevatten. De relatieve luchtvochtigheid stijgt dus. En het is de relatieve luchtvochtigheid die door meetinstrumenten wordt gemeten en die bepaalt hoe wij de lucht om ons heen ervaren. Mochten de tegels of de vloer of de muur koud genoeg zijn, dan gaat de aanwezige waterdamp zelfs condenseren. Je krijgt dan het vocht op de muren….  Kortom, de koelste plekken van het huis lopen tijdens deze dagen het grootste ‘risico’ om erg vochtig te worden.

En wat gebeurt er dan door die hoge luchtvochtigheid? Ten eerste trekt het allerlei insecten aan. Wie ziet ze niet naar binnen kruipen, vaak in de herfst: spinnen en pissebedden. Veel eerder al zijn er op de donkerste plekjes zilvervisjes verschenen. En, onzichtbaarder, die kleffe en dampige lucht vormt een uitstekende voedingsbodem voor zwammen, schimmels en bacteriën. Op hun beurt scheiden deze organismen stoffen/sporen uit die in hoge concentraties effect hebben op onze gezondheid. Bovendien kunnen ze een muffige en gronderige geur veroorzaken. Bij gezondheidsproblemen moet je vooral denken aan luchtwegaandoeningen en extra niezen en hoesten. Ook een verstopte neus en pijnlijke keel kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

Nog wat extra vocht erbij
Het is niet alleen de buitenlucht die het aandeel vocht in ons huis bepaalt. Wijzelf doen er nog een schepje bovenop. Een gemiddeld gezin produceert per dag al snel 10 liter vocht. Dat is deels verdamping van de huid, vocht van het koken, douchen en wassen. We doen er dus nog een schepje bovenop. Als je daarbij een huis hebt waarvan de muren wat poreus zijn, kan ook het hogere grondwater de muren van binnenuit nog wat extra nat maken. Of van onder de vloer extra vocht toevoegen. Wie het flink te pakken heeft, zit op een gegeven moment met zijn handen in het haar naar loslatend behang en naar schimmelplekken op de plinten te kijken. En dat is zeker niet zeldzaam in ons deltaland.

De geur
Hoe komt het dat de geur bij warme vochtige dagen zo muffig, bedompt en gronderig kan worden? Van een aantal jachthonden is al bekend dat zijn in zeer vochtige lucht hun werk het beste kunnen doen. Alle materialen (stoelen, tafels, gordijnen, voedsel, afval) hebben meer emissie/uitgifte dan bij droge omstandigheden. Zo zal de kattenbak of de gft emmer extra onpasselijk overkomen tijdens deze hondsdagen. Bovendien hebben schimmels en hun sporen zelf ook een geur. En dat is die aardse geur die je in een vochtig deel van je huis kunt ruiken.

Wat eraan te doen
Het is zaak om altijd goed te blijven ventileren. Zo kan er altijd schonere lucht het huis in komen en wordt een deel van de schimmelsporen afgevoerd. Verminder daarbij de vochtproductie in huis, hang de was in de zomer dus liever buiten en doe bij het koken de deur open of de afzuiger aan. Maak na het douchen de douchecabine goed droog en maak geregeld gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem.  Zorg in een kelder of bij kelderbewoning dat de vloer goed geïsoleerd is en geen direct contact met de grond maakt (isolatiefolie).

Bron: MeteoGroup