Juli gaat zomers van start

Na het wisselvallige en gematigde zomerweer lijkt het de komende week de goede kant op te gaan.

Na een wisselvallige en grotendeels gematigde start van de zomerperiode, na de langste dag, lijkt het de komende dag de goede kant op te gaan. Waar morgen vooral landinwaarts nog een paar buien valt blijft het vanaf dinsdag vrijwel overal droog en loopt het kwik met veel zon op naar zomerse waarden aan het einde van de week, rond de zomerse 25 graden.

Wisselvallig weekeinde

In het laatste weekend van juni vielen enkele stevige plensbuien. Plaatselijk leverde dat soms veel regenwater op omdat de buien zich maar langzaam verplaatsten. Naast regen viel er af en toe ook hagel en onweerde het ook geregeld. De buien werden overigens afgewisseld met zonnige perioden. Vanwege het plaatselijk karakter van de buien zijn er ook plaatsen waar het nagenoeg droog is gebleven.

Warme start juli

De nieuwe werkweek gaat nog met een paar buien van start, maar de zon schijnt overal ook flink. Met een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind wordt het rond 18 graden in het Waddengebied tot lokaal 21 in het zuiden van het land. Dinsdag, als de tweede zomermaand juli van start gaat, blijft het op de meeste plaatsen droog en wordt het met geregeld zonneschijn al een graadje warmer. Woensdag loopt het kwik op veel plaatsen al op naar 20 tot lokaal 25 graden. In het noorden heeft de zon het dan wat moeilijker dan ik het strak zonnige zuiden des lands. Donderdag draait de wind naar het zuidwesten en wordt het op veel plaatsen zomers, rond 25 graden. Op de stranden wordt het net iets minder warm met een wind van zee, maar nog altijd zo’n 20 tot 22 graden.

Zomervakanties

In het noorden van het land beginnen vanaf komend weekeinde de schoolvakanties. Het ziet er naar uit dat we dan al weer over de warme opleving heen zijn. De kans op buien neemt vanaf zondag toe en met een aantrekkende zuidwester komt het kwik weer een paar graden lager uit. Met zonnige perioden en 19 tot 22 graden is het voor velen toch nog heel aangenaam, typisch Hollands, zomerweer. Klik hier voor de verwachting op jouw vakantiebestemming in Nederland of daar buiten.