Uitslag fotowedstrijd open dag MeteoGroup

Op 17 mei vond de open dag van MeteoGroup plaats. We geven de uitslag van de wedstrijd op die dag.

Op zaterdag 17 mei heeft MeteoGroup een open dag georganiseerd, alweer voor de vijfde keer. Onderdeel van deze open dag was ook een prijsvraag. Er werden twaalf (weer)foto’s getoond en twaalf temperaturen gegeven. De aanwezigen moesten raden welke temperatuur bij welke foto hoorde, met andere woorden: “wat was de temperatuur toen de foto werd genomen?” De uitslag van deze wedstrijd volgt nu.

Een geslaagde open dag en wedstrijd

De open dag van zaterdag 17 mei kan zondermeer als geslaagd worden beschouwd. Het weer werkte mee en naast de mogelijkheid van onderling contact en het babbelen met de meteorologen van MeteoGroup, kon ook de weerkamer en de radio- en tv-studio’s worden bezocht. Bovendien gaven Wouter de Baar en Margot Ribberink boeiende lezingen over de tornado van 3 november vorig jaar in ons land en het effect van de klimaatverandering op de natuur in ons land.
Vast onderdeel van de open dag is ook altijd een wedstrijd. Ook dit jaar had Tom van der Spek een pittige wedstrijd bedacht. Getoond werden twaalf foto’s en gevraagd werd om deze van koud naar warm te rangschikken, met andere woorden: wat was de temperatuur toen de foto werd genomen? De volgende temperaturen werden gegeven: -18 / -15 / -2 / -1 / 2 / 9 / 10 / 16 / 18 / 20 / 27 en 31 graden. De twaalf foto’s staan hiernaast afgebeeld. Wilt u eerst zelf een poging wagen, lees dan niet verder, maar probeer iedere temperatuur bij de juiste foto te plaatsen.

De uitslag.

Het bleek een hele pittige wedstrijd te zijn. In totaal 54 bezoekers namen de moeite om het wedstrijdformulier in te vullen. Het goede nieuws is dat iedere deelnemer minstens één foto goed had geplaatst, maar drie deelnemers kwamen niet verder dan die ene goede foto! Een meerderheid van de deelnemers deed het echter weinig beter. Elf deelnemers hadden twéé foto’s goed, en evenveel bezoekers wisten drie of vier foto’s juist te plaatsen. In totaal achttien deelnemers deden het beter. Acht personen hadden vijf foto’s goed en negen bezoekers had de helft van alle foto’s bij de juiste temperatuur geplaatst. Slechts één deelnemer had zeven foto’s goed en hij is daarom de winnaar geworden van de eerste prijs. Wie dat is, houden we nog even geheim, want we geven nu eerst de juiste uitslag, gerangschikt naar temperatuur.

-18 graden.
De laagste temperatuur uit het rijtje, bleek voor de deelnemers ook meteen de makkelijkste opgave te zijn. Ruim driekwart van de deelnemers, namelijk 42 van de 54 dachten dat die -18 graden bij foto ‘6’ thuishoorde en dat was een terechte gedachte. De foto is gemaakt op zaterdagochtend 12 februari 2012, de koudste februariochtend sinds 1956. Eigenlijk kan het niet missen. We zien een verse sneeuwlaag, een onbewolkte lucht en vrijwel windstille condities, getuige de schoorsteenrook, die vrijwel recht omhoog gaat. Zeven andere deelnemers dachten dat -15 graden de juiste temperatuur was, ook geen slechte gok natuurlijk. Dat geldt wel voor die ene deelnemer die vermoedde dat deze foto bij 27 graden was genomen…


-15 graden.
De tweede temperatuur uit het rijtje, was meteen een beetje een instinker. De meeste weerfoto’s worden namelijk gemaakt om – heel logisch – een (boeiend) weersverschijnsel te tonen, en niet vanwege de heersende temperatuur. De twee ‘koudste’ foto’s uit deze serie vormen echter een uitzondering op deze regel. Foto ‘10’ is gemaakt op de ochtend van 4 maart 2005, wat landelijk de record koudste maartdag was, met -20 graden in de Noordoostpolder en -15 graden in Bennekom. Het geniepige zit hem in het feit dat de sneeuw anderhalve dag daarvoor was gevallen op een deels nog warme ondergrond en overdag ook diffuse straling, die begin maart al behoorlijk sterk is. Hierdoor begon de sneeuw aanvankelijk eerst een beetje te smelten, wat vooral op de voorgrond goed is te zien. Geen wonder dat 21 deelnemers dachten dat ‘-2’ de juiste temperatuur was en twaalf deelnemers dachten zelfs aan ‘+2’ graden. Veertien anderen lieten zich niet in de luren leggen en vulden correct ‘-15 en foto ‘10’ in.

-2 graden.
Toegegeven... foto ‘11’,  gemaakt op 9 januari 2010, ziet er erg koud uit. De sneeuw stuift van het garagedak, ook op straat is de sneeuw aan het verstuiven en hij ziet er ook kurkdroog uit. Geen wonder dat maar liefst 21 deelnemers in de verleiding kwamen om deze foto bij ‘-15’ graden te plaatsen.  De foto is echter duidelijk overdag gemaakt en hoe vaak is het overdag in Nederland -15 graden, en dan ook nog bij bewolkt, winderig en sneeuwig weer? Zestien personen vulde het correcte ‘-2’ graden in en nog zes anderen dachten dat het ‘-1’ graad was. Helaas… één graadje te hoog.

-1 graad.
Ook dit was relatief een makkie. Het is foto ‘8’, geschoten op 19 november 2005. Dat het een ‘herfst’ foto is, wordt verraden door het vele blad dat onder het ijs ligt. De foto is genomen vanwege de mooie structuur van het ijs, dat wijst op een langzame bevriezing. Ook oogt het ijs nogal ‘nattig’, mede een aanwijzing dat het kwik rond het vriespunt ligt. Dertig deelnemers schoten goed met -1 graad, zeven dachten dat het -2 graden was en nog elf anderen dachten zelfs aan -15 of -18 graden.

+2 graden.
Deze foto (nummer 9) is een week na de vorige genomen, op 26 november. De dag daarvoor had Bennekom 51,7 mm aan regen en sneeuw ontvangen en de foto was geschoten om de deels ondergelopen velden tussen Bennekom en Wageningen vast te leggen. Samen met nog wat sneeuwresten is het een echte dooifoto en 23 bezoekers wisten deze goed te plaatsen, 18 anderen meenden dat het licht vroor en kozen voor ‘-1’ of ‘-2’ graden. Dat er nog geen twee uur na het maken van deze foto opnieuw een dik pak sneeuw viel, is een heel ander verhaal…

9 graden.
Na deze winterfoto’s belanden we bij de groep platen die duidelijk nogal wat hoofdbrekens opleverde. Dat gold ook voor foto ‘3’ van de regenboog, die door slechts vier deelnemers correct bij ‘9’ graden werd geplaatst. We zien echter een uitblussende bui, zonlicht in warme kleuren en wie goed naar de vegetatie kijkt, ziet dat de bomen al aardig wat blad kwijt zijn, wat vooral rechts is te zien. Dit is dus een herfstfoto, geschoten op 13 oktober 2009. Een groepje van vijf deelnemers zat één graad te hoog. Een grote meerderheid van 38 personen gokten fout op 16, 18 of 20 graden.

10 graden.
Foto ‘1’ is op 27 juli 2004 gemaakt, kort na zonsopkomst, toen er nevels boven de velden hingen. De tegenlichtopname maakt de keuze extra moeilijk, maar toch is te zien dat de boom waarachter de zon opkomt vol in het blad zit en ook op de voorgrond zijn duidelijk groeiende planten te zien. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de foto in de winter is gemaakt. Gezien het beeld, zijn ook de hoogste twee temperaturen onwaarschijnlijk, zodat er eigenlijk nog maar vijf keuzes overblijven. Acht deelnemers kozen goed, en verder is deze foto de kampioen voor wat betreft de meeste verschillende keuzes. Alle temperaturen, op -18 graden na, werden namelijk ingevuld! Maar, het moet gezegd worden, 19 personen zaten met ‘9’ graden, bijna goed!
Léon Hartman verdient een speciale vermelding. Maar liefst vier foute, en weer doorgestreepte fotonummers stonden achter deze temperatuur, maar hij kwam uiteindelijk tóch met de juiste keuze op de proppen!

16 graden.
Tja, 16 graden hoort bij een foto waar eigenlijk niet zoveel over te vertellen valt, namelijk foto ‘12’. Het is een (avond)foto van een rijtje stapelwolken, die door de laagstaande zon fel wit oplichten en extra afsteken tegen de donkere lucht daarachter. Gewoon een foto van een mooie lucht dus, die genomen is op 11 september 2013. Maar liefst 44 mensen plaatsen deze foto bij de temperaturen 10 tot en met 27 graden, maar slechts vier personen schoten in de roos…

18 graden.
Ook dit was een lastige, maar 17 deelnemers zaten min of meer goed met 16 of 18 graden. Daarvan hadden negen mensen de juiste temperatuur te pakken. Het is namelijk foto ‘5’, van de stortbui. Aan de vegetatie is te zien dat het een zomerfoto moet zijn, wat meer indirect ook verraden wordt door de geparkeerde caravan naast het huis. De plaat is geschoten op een koele, onstabiele augustusdag in 2006 (de 20e, om precies te zijn). Een groter groepje van 22 personen dacht dat het ten tijde van de foto, 9 of 10 graden was.

20 graden.
Foto ‘2’ is een typische zomerfoto (kijk ook naar de vegetatie), waarbij we in een vrij koele, maar ook tamelijk droge en niet erg onstabiele luchtsoort zitten. Een hele rits van die kleine stapelwolkjes (Cumulus Humulus) is het resultaat. Twaalf deelnemers gokten goed op 20 graden, verder waren foto ‘3’, ‘7’en ‘12’, gewilde keuzes. De foto is genomen op 27 juni 2008.

27 graden.
Dan komen we nu bij de grootste instinker van alle twaalf foto’s! Foto 7 die een regenbui toont, is toch echt gemaakt bij 27 graden! Slechts twee deelnemers gokten goed. Hij is gemaakt tijdens de snikhete 23 juli van vorig jaar. Voor de bui was het bijna 34 graden. De bui ontlaadde zich plotseling en was zeer lokaal, want tijdens de bui bleef de zon gewoon schijnen (te zien bij het zebrapad). Dat het erg warm moet zijn, is te zien aan het dampende plaveisel, dat voor de bui misschien wel 50 graden heet was… na de bui, die een kwartiertje duurde, steeg het kwik trouwens opnieuw tot iets boven de 30 graden. In totaal 39 personen gokten dat deze foto was gemaakt bij 10, 16, 18 of 20 graden.

31 graden.
De laatste foto, nummer 4, leverde maar weinig problemen op. In alle opzichten straalt deze foto de hitte uit. Volop zonneschijn, zomerse vegetatie en een eenzame hoog optorende Cumulus Congestus met ook een hoge basis, een toonbeeld van een licht onstabiele, droge en hete zomerdag, waarbij er in de late middag slechts een paar, maar meteen erg zware onweersbuien ontstaan. In totaal 51 van alle deelnemers gokten op 20, 27 of 31 graden, en 38 daarvan hadden het goed.

De prijswinnaars!

We schreven het in de inleiding al, één persoon wist zeven van de twaalf foto’s goed te plaatsen, en liet daarmee de rest van het veld achter zich.  Het is Martijn den Boer uit Jorwerd en hij ontvangt de eerste prijs: een prachtig laCrosse weerstation.
Martijn had ook de vijf winterfoto’s, met de temperaturen van 2 graden of lager, allemaal goed geraden. Daarnaast waren er nog twee deelnemers die dat laatste óók wisten te presteren, maar ondanks die prima start, toch maar op een totaal van zes goede foto’s bleven steken. Het zijn Danny Dalhuijsen uit Utrecht en Jaros Klomp uit Duiven. Zij krijgen als troostprijsje een decoratief solar ledlampje. De prijzen zijn gisteren (maandag) verstuurd. Alle drie de prijswinnaars worden van harte gefeliciteerd en een ieder die naast de prijzen greep... over twee jaar krijgt u wellicht een nieuwe kans!

Bron: MeteoGroup. Foto’s: Tom van der Spek.