Recordrustig tornadoseizoen eist eerste levens

Tornado’s veroorzaakten in de VS gisteren schade, doden en gewonden. En het gevaar is nog niet voorbij.

Diverse tornado’s hebben gisteren grote schade aangericht in de Verenigde Staten. Ook zijn doden en gewonden gevallen. Vandaag staan we dan ook stil bij het verloop van het tornadoseizoen tot nu toe en de gebeurtenissen van gisteren. Daarnaast kijken we vooruit naar de komende dagen, want het gevaar voor tornado’s is nog niet voorbij.

Het was gisteren (zondag) niet de eerste keer dit jaar dat het in de Verenigde Staten tot tornado’s kwam. De nationale weerdienst NOAA heeft de statistieken bijgewerkt tot 26 april. Volgens die cijfers zijn er tot en met die datum 118 tornado’s geweest. Dit zijn voorlopige cijfers, het daadwerkelijke aantal wordt meestal nog naar beneden bijgesteld omdat sommige tornado’s meerdere keren worden gerapporteerd. Daarmee is het zeer waarschijnlijk dat het huidige seizoen tot gisteren recordrustig is verlopen (het minimumrecord stond op 117). Gisteren zijn er echter 31 tornado’s gemeld en daarmee is het aantal van dit jaar flink gegroeid.

Moet het ergste nog komen?

De meeste tornado’s komen echter voor in mei en juni. Deze ‘achterstand’ kan daarmee in de komende maanden teniet worden gedaan. In tegenstelling tot de voorgaande jaren waren tot gisteren nog geen doden te betreuren. Maar daar is gisteren dus verandering in gekomen. In de staten Nebraska, Iowa, Kansas, Oklahoma, Arkansas en Mississippi kwam het tot tornado’s. Hieronder tonen we videobeelden van de schade bij Mayflower (Arkansas).

###YOUTUBE###

Voor zover tot nu toe bekend viel in Oklahoma één dode. Maar in Arkansas waren het er meer, zeker 16. Dat hier meer doden vielen dan in de westelijker gelegen staten is niet ongebruikelijk. Arkansas (maar ook Missouri, Louisiana en Missisippi) zijn naast dichtbevolkter namelijk ook bos- en heuvelrijker. Hierdoor zien mensen de tornado’s minder goed aankomen. Daarnaast komen in deze oostelijke staten minder tornado’s voor. Het gevolg is dat de inwoners minder goed met de gevaren om kunnen gaan en er ook minder veiligheidsmaatregelen zoals schuilkelders zijn.

Hoe ontstaan tornado’s?

De tornado’s in Amerika ontstaan door een bijzondere mix van luchtstromen. Ten eerste waait er in het voorjaar in Tornado Alley (het gebied waar de meeste tornado’s voorkomen) vaak een zuidelijke wind. Deze is verantwoordelijk voor de aanvoer van warme en vochtige lucht die afkomstig is uit de Golf van Mexico. Eenmaal boven land komt deze luchtsoort in botsing met koudere en/of drogere lucht uit Canada, de Rocky Mountains of Mexico. Hierdoor ontstaan onweersbuien.

Op grotere hoogte in de atmosfeer waait de wind echter uit een andere windrichting. Ook is de windsnelheid vaak hoger. Een verandering van windrichting en/of –snelheid met de hoogte noemen we in de meteorologie windschering. Door deze windschering gaan de onweersbuien als het ware om hun eigen as draaien. Door die rotatie kunnen uiteindelijk tornado’s ontstaan.

Vooruitzichten voor de komende dagen

Het gevaar voor tornado’s in Amerika is momenteel nog niet geweken. Wel schuift de zone waar dit natuurgeweld kan ontstaan geleidelijk iets oostwaarts op. Vandaag zijn de gevaren het grootst in Mississippi, Alabama en Tennessee. Omdat ook deze gebieden naast dicht bewoond, bos- en soms heuvelrijk zijn, moet voor nieuwe slachtoffers worden gevreesd. Hetzelfde geldt voor de nog oostelijker gelegen regio’s, die na vandaag mogelijk getroffen worden door zware onweersbuien en tornado’s.

Als de vochtige en warme lucht uiteindelijk helemaal oostwaarts weg is geduwd, lijkt het een aantal dagen rustig te blijven. Daarbij is het te hopen dat het natuurgeweld zich hierna beperkt tot Tornado Alley zelf, waar de tornado’s meestal veel minder problemen opleveren. Gelukkig blijkt uit de statistieken dat dit vrijwel ieder jaar opnieuw gebeurt. Hierdoor komen de tornado’s in de tornadorijkste maanden (mei en juni) in relatief gunstige gebieden voor.

Bronnen: MeteoGroup, NOAA Storm Prediction Center & Tornadojagers.nl.

Foto voorpagina: archief.