Het sneeuwt boven Nederland!

Het sneeuwt vandaag boven Nederland! En ook komende zomer gaat dat regelmatig gebeuren.

Het sneeuwt vandaag boven Nederland! En ook komende zomer kunnen we regelmatig sneeuwval verwachten boven Nederland.

Ja, u leest het goed. Sneeuw boven Nederland. Vandaag en ook komende zomer. Het staat er echt. En aan die verwachting zal ook niets veranderen. Het is namelijk geen verwachting, het is een gegeven.

Vrijwel alle neerslag in Nederland, ook regen, valt aanvankelijk in de vorm van sneeuw naar beneden.   De neerslag wordt namelijk geproduceerd hogerop in de atmosfeer bij temperaturen ver onder het vriespunt. In de meeste gevallen is het onderin de atmosfeer zo warm dat de sneeuwvlokken smelten en om worden gezet in regen. In het winterhalfjaar lukt dat soms niet en dan zien we het ook bij ons, vlak aan het aardoppervlak sneeuwen, al is het daar deze winter niet of nauwelijks van gekomen.

Deze donderdag sluit zich daar goed bij aan. De sneeuwvalgrens bivakkeert rond 500 meter hoogte. Ook de komende dagen schommelt de sneeuwvalgrens in de middagen rond dat niveau. Tijdens strategische passage (na langdurige opklaringen) van neerslag tijdens de nacht en deels ochtend zijn later in het weekend of begin volgende week lokaal misschien ook korte tijd wat sneeuwvlokken aan het aardoppervlak waar te nemen. 

Afbeelding homepage: uitsnede foto Johan Westra, uit 2012
Bron: MeteoConsult