Opnieuw winterweer in grote delen van V.S.

Terwijl het bij ons zacht is, hebben grote delen van de V.S. opnieuw met winterweer te maken.

In een groot deel van de Verenigde Staten is het alweer (flink) winterweer geworden en daar blijft het de komende dagen winteren, terwijl het in ons land vandaag nog behoorlijk zacht is. En hoewel het bij ons de eerstkomende dagen minder mild is, laat Koning Winter het nog steeds afweten, afgezien van een paar vrij koude nachten....

Het ziet er naar uit dat kou en sneeuw een groot deel van de Verenigde Staten zeker een week lang in de greep zullen houden. Op misschien een paar minder koude intermezzo's na. Dit geldt ook voor New York, waar het eerst licht tot matig vriest, en in de nacht naar vrijdag lijkt strenge vorst met temperaturen tot -12 graden op te treden. Vervolgens wordt het zaterdag overdag een stuk minder koud, tot plus 5 graden. Maar dat is van korte duur. Want na het weekend wordt het opnieuw volop winterweer met bovendien sneeuw. En veel ook. Volgens onze verwachtingen kan het gaan om totaal een halve meter sneeuw!

Chicago
En in een stad als Chicago is het nog kouder dan in de Big Apple. Chicago heeft matige tot strenge, soms zeer strenge vorst (-15 graden of kouder). Vrijdag wordt het daar tijdelijk een stuk minder koud, met maximumtemperaturen van plus 2 graden. De dagen daarna echter is de vorst alweer helemaal terug in Chicago met zaterdag overdag en in de nacht naar zondag wat sneeuwval.

Terugkerend patroon
Het stromings- en luchtdrukpatroon is in grote lijnen hetzelfde als enkele weken terug: het is alweer een uitbraak van arctische lucht, vanuit het noorden tot noordwesten, die het winterse weer in een groot deel van de USA heeft gebracht. En blikvanger op de weerkaarten is daarbij, ook voor korte termijn, een bovenluchtdepressie met zwaartepunt boven het oosten van Canada op rond 5 km hoogte. In de kern van het weersysteem zien we diepvriestemperaturen van rond -50 graden op die hoogte. Vlak ten zuiden van de koudeput vinden we een krachtige straalstroom terug. Deze buigt boven de Atlantische Oceaan af in noordoostelijke richting en noord van de Azoren wordt de stroming vervolgens weer 'rechter' van vorm, om vandaar zijn pijlen op onze omgeving te gaan richten. Zachte en koude lucht ontmoeten elkaar. Immers, de straalstroom wordt op kracht gehouden door de temperatuursverschillen tussen pool en evenaar. En op deze manier ontstaan depressies en frontale storingen die dan ook onze kant op komen, met nabij het aardoppervlak meestentijds winden uit richtingen tussen zuidoost en west.

Daarmee worden de eerstkomende dagen minder zachte luchtmassa's aangevoerd, zodat middagtemperaturen van 10 graden of meer voorlopig tot het verleden behoren. En de bovenlucht wordt vrij koud, maar tot winters weer zal dat bij ons niet leiden. Wel zijn een paar koude nachten met vorst aan de grond (en vorst op autoruiten) mogelijk. Zo ook komende nacht, de nacht naar donderdag. En verder kan door die koudere bovenlucht op zaterdag een lokale hagelbui vallen. Maar de kans op sneeuwvlokken is erg klein.

Bron: Meteo Consult.