De afgelopen jaren Carnaval

Carnaval komt eraan, maar liggen de temperaturen nou vaker boven of onder nul tijdens dit kleurrijke feest?

Vooral ten zuiden van de grote rivieren kijkt men er alweer reikhalzend naar uit; Carnaval. Limburg en Noord-Brabant zijn dé provincies waar het feest meerdere dagen uitbundig gevierd wordt. Ieder dorp heeft een eigen Carnavalsnaam en iedere stad heeft een kleurrijke optocht. Jaarlijks wisselen de data waarop het feest gevierd wordt, variërend tussen 1 februari en 9 maart, maar in deze tijd van het jaar is het over het algemeen genomen nog relatief koud.

De Carnavalsdagen zijn afhankelijk van de datum waarop Pasen wordt gevierd. Vanaf Aswoensdag wordt van oudsher 40 dagen gevast, waarbij de zondagen niet mee worden geteld. In totaal komt dat dus neer op 46 dagen vanaf Aswoensdag. De Carnavalszondag vindt daarmee op de zevende zondag voorafgaande aan paaszondag plaats. Pasen valt op zijn vroegst op 22 maart en op zijn laatst op 25 april, waardoor Carnaval ieder jaar op andere dagen in het winterseizoen valt.

Winter
We hebben het dus over de periode van 1 februari tot de eerste decade van maart; wintermaanden. Kort door de bocht kunnen we er dus vanuit gaan dat het tijdens de viering nog koud is. Kijkende naar vorig jaar kunnen we dat beamen. Uitgaande van Brabant en Limburg kijken we vooral even naar de stations Eindhoven en Beek (bij Maastricht). Carnaval viel toen relatief vroeg in februari, met overdag veelal temperaturen net boven nul en ’s nachts vroor het een graad of 4. Regionaal viel toen ook sneeuw.

Sneeuw
Nog kouder was het in 2010, met overdag lichte vorst en ’s nachts veelal matige vorst. Op de eerste dag viel er vooral in Zuid-Limburg toen ook sneeuw, waarna er daar plaatselijk een sneeuwdekje van een paar centimeter ontstond. Buiten de Carnaval om was de rest van het land helemaal in de ban van het schaatsen op natuurijs (wat op veel plaatsen mogelijk was) en de enorme ijsduinen bij Gaast in Friesland. Op de laatste dag stroomde er minder koude lucht binnen en ging de temperatuur geleidelijk iets omhoog, met overdag toen waarden net boven nul.

Gemiddelde temperatuur
Gemiddeld genomen kunnen we uit de data van de laatste jaren concluderen dat de temperatuur tijdens Carnaval steeds rond een graad of 6 lag, met in de nachten regelmatig lichte vorst. Vergelijken we dat met de ‘normalen’, dan zitten we daar niet heel ver vandaan. In februari ligt de norm overdag rond 6 graden en ’s nachts rond het vriespunt. Helemaal volgens het boekje dus, met af en toe een paar koude uitschieters zoals 2010 en 2013, maar ook een paar zachte.

Zo was het bijvoorbeeld in 2009 relatief zacht met middagtemperaturen tot 9 graden en ’s nachts waarden ruim boven nul. Naast wat regen liet de zon zich regelmatig zien en veel bloesems stonden toen al op springen. Ook tijdens Carnaval in 2008 hadden we overdag van dat soort waarden, al kwam het toen in de nachten soms wel tot net onder het vriespunt. Her en der vielen toen ook sneeuwbuien, die regionaal in een dun sneeuwdekje resulteerden.

Dit jaar
Hoe Carnaval dit jaar qua weer gaat verlopen is nog vrij onzeker. De route die een lagedrukgebied in onze omgeving die dagen gaat afleggen is daarin bepalend. Vooralsnog lijkt het wisselvallig te worden met dagelijks een paar buien of wat regen, maar koud wordt het niet! De temperaturen komen overdag op een graad of 9 gemiddeld uit en ook ’s nachts blijft het kwik veel al boven nul. Een beetje vergelijkbaar dus met Carnaval in 2009. Via deze website, Facebook en Twitter (@meteoconsult) houden we u de komende dagen uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bron: Meteo Consult