Winterliefhebbers hebben wind(en) tegen

Meestentijds winden uit richtingen tussen west en zuid/zuidoost houden winterweer ver weg.

Winterliefhebbers zien de wind graag zo veel mogelijk in de oost- tot noordoosthoek vertoeven en ook een noordelijke stroming kan koude lucht en sneeuwbuien geven. Maar de meteorologische winter van 2013-2014 is het seizoen met meestentijds winden uit richtingen tussen west en zuid/zuidoost.

Ook vandaag, maandag, hebben we met een zuidelijke stroming te maken. Die wordt teweeggebracht door Atlantische depressies enerzijds en een hogedrukgebied met een zwaartepunt boven Roemenië anderzijds. De combinatie van zonneschijn en aanvoer van zachte lucht met die zuidstroming zorgt voor extreem zacht weer voor deze tijd van het jaar met deze maandagmiddag 11 tot 13 graden, in het zuiden 14 en lokaal 15 graden. Dit zijn overigens geen recordwaardes. En ook morgen (dinsdag) zitten we nog in de hele zachte lucht.

Vanuit Marokko....
Deze luchtsoort is van boven Marokko via Frankrijk in Nederland terechtgekomen. De stroming is langgerekt en voert de zachte lucht helemaal tot in Lapland. Op zijn weg naar het noorden koelt de lucht wel iets af, maar zelfs voor Scandinavische begrippen is het te mild voor de tijd van het jaar. Met bijvoorbeeld in Lapland middagtemperaturen boven nul, op veel plekken zelfs 5 graden.

Het kan nóg warmer....
In Nederland kan het in deze fase van februari nóg warmer worden dan 15 graden. In Maastricht werd het zelfs eens 20 graden, op 19 februari 1920 om precies te zijn. Voor de maand februari is het absolute maximumtemperatuurrecord 20,3 graden, gemeten in Winterswijk op 26 februari 1900. Lang geleden dus. Deze recordwaarde wordt trouwens gedeeld met Twente, waar het de dag daarna, op 27 februari 1900, ook 20,3 graden werd....

Kijken we naar landelijk weerstation De Bilt, dan is 17,3 graden de hoogst gemeten februaritemperatuur, van 28 februari 1959. En de op 1 na hoogste maximumtemperatuur van de sprokkelmaand in De Bilt bedraagt 16,9 graden, gemeten op 20 februari 1990.

Zilver voor meteorologische winter
De recordzachte winter van 2007 wordt door de huidige meteorologische winter van 2013-2014 niet meer gebroken, maar een tweede plek op de ranglijst van zachtste winters sinds 1901 is zeer waarschijnlijk wel haalbaar, aangezien het zachte weer de komende dagen aanhoudt. In het licht van de Olympische Spelen die gisteren zijn afgesloten, gaat de weerkundige winter van 2013-2014 dus voor een zilveren medaille. Volgens onze verwachtingen komen we namelijk uit op een gemiddelde van 6,1 graden in De Bilt. De weerkundige winter van 2006-2007 blijft dan met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden op plek 1. De winter van 1989-1990 verhuist in dit geval met zijn 6,0 graden naar de derde positie in de ranglijst.

Geen noordcomponent
Opvallend is dat, in tegenstelling tot de afgelopen paar winters, de wind dit winterseizoen tot nu toe vrijwel geen enkele keer een noordcomponent heeft gehad. Mede daardoor is het niet tot aanvoer van bijvoorbeeld sneeuwbuien vanuit het noorden van Europa gekomen. Op enkele onderbrekingen na was er dus sprake van stromingen uit richtingen tussen zuidzuidoost en west. Maar ook de rest van de werkweek en daarmee de rest van de meteorologische winter is dat het geval. Wel is de aangevoerde lucht vanaf woensdag iets minder zacht, met als gevolg middagtemperaturen rond of net iets onder de 10 graden. En in de nacht naar donderdag is weer zeer lokaal vorst aan de grond mogelijk. Maar serieus winterweer, nee. Het weerbeeld is wisselvallig: zowel af en toe zon als van tijd tot tijd wat buien.

Lange termijn wel noordenwind?
Saillant detail: gedurende de eerste dagen van de meteorologische lente, die zaterdag begint, is er opeens wel een serieuze mogelijkheid voor een noordcomponent in de wind. Het is nog niet zeker, omdat niet alle computerberekeningen ermee komen. Maar wordt het daarmee op den duur ook kouder? Meer hierover in de lange termijnverwachting in de weerlijn in onze dagelijkse update, optie 5: 0900-9725 (60 cent per minuut).

Bronnen: Jannes Wiersema, eigen klimaatarchief, weerhistorie weerstation Losser (Johan Effing), KNMI, Meteo Consult. Uitsnede van de foto op voorpagina is van Willy Bonnink.