Drie keer niezen…

Bij driemaal achter elkaar niezen, schijnt het mooi weer te worden. Waar komt dit vandaan?

Waarschijnlijk herkent u het wel. Nadat u drie keer achter elkaar hebt geniesd, hoort u iemand zeggen: “het wordt mooi weer morgen”. Ook in de weerkamer van Meteo Consult klonk vanochtend driemaal ha…tsjie. Zodoende kwam het gezegde ter sprake en rees bij ons de vraag: “waar komt deze uitspraak vandaan?. We zochten het een en ander uit.

Niezen
We hebben het allemaal wel eens, dat je ineens moet niezen. Het is een handeling die je lichaam automatisch uitvoert, wanneer het geprikkeld wordt door een externe factor. Dit wordt ook wel een reflex genoemd. Niezen wordt opgewekt door bijvoorbeeld een stofje in het slijmvlies, maar kan ook optreden als je ogen worden blootgesteld aan veel licht. Dit verklaart waarom veel mensen richting de zon kijken als ze een niesbui aan voelen komen. Na een keer niezen wordt het irriterende stofje in het slijmvlies vaak al verwijderd, maar soms is een tweede of een derde keer niezen noodzakelijk om de ongewenste stoffen af te voeren.

Bijgeloof
Men zegt wel dat door te niezen je ziel korte tijd je lichaam verlaat, met als gevolg dat boze geesten dan de ruimte krijgen om je lichaam binnen te dringen. Door snel een zegen over die persoon uit te brengen zouden deze geesten verdreven worden. Dit is de reden dat veel mensen “gezondheid” roepen nadat iemand heeft geniesd. Dat driemaal achter elkaar niezen mooi weer oplevert, is een algemeen bekend bijgeloof, maar waar het precies vandaan komt is helaas onbekend. Ondanks dat niezen dus werd gezien als een gevaar om gevat te worden door demonen, zou niezen volgens sommigen juist een positief voorteken zijn. Zo zou onder andere niezen aan de stuurboordzijde van een schip, resulteren in een voorspoedige reis. Het getal ‘drie’ heeft altijd al een belangrijke status gehad, door onder andere de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Vandaar dat driemaal niezen door schippers waarschijnlijk als een gunstig voorteken voor wat het weer betreft werd gezien. We hebben in ieder geval geen wetenschappelijke relatie gevonden tussen niezen en de weersgesteldheid. Alhoewel het goed mogelijk is dat in een periode van zonnig en droog weer in vooral het voorjaar meer mensen niezen als gevolg van hooikoorts.

Mooi weer
‘Mooi’ weer is natuurlijk een wat vage, niet gedefinieerde term. Als een weerliefhebber het over ‘mooi’ weer heeft kunt u misschien beter binnen blijven, aangezien hij of zij dan mogelijk meteorologisch interessant weer bedoelt, zoals fotogenieke winterse buien of een heftige onweersbui. In het algemeen spreken we van mooi weer als het droog en zonnig is. En dan rijst natuurlijk de vraag: “wordt het morgen mooi weer?”.

Het weer van vrijdag
Onze weersverwachting voor vrijdag is dat we redelijk ‘mooi’ weer krijgen. Ons land bevindt zich vrijdag tussen een Russisch hogedrukgebied met een uitloper tot over Scandinavië en een omvangrijk lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan naderbij komt. Dat betekent dat vrijdag rustig, maar wel koud begint. Op grote schaal vriest het in de vroege uurtjes licht, veelal tussen 0 en -3 graden. De temperaturen gaan ’s ochtends in het midden en zuiden flink in de lift, want de zon krijgt veel ruimte. Toch drijven er ook van tijd tot tijd wolkenvelden over, maar het blijft wel overal droog. Uiteindelijk wordt het rond 6 graden in het midden van het land tot zelfs 7 à 8 graden in de zuidelijke regio’s. Vooral in Friesland, Groningen en Drenthe blijven de temperaturen met maximaal 2 tot 4 graden wat achter. De wind draait gedurende de dag naar het zuiden tot zuidoosten en trekt iets aan naar matig boven land, rond 3 Beaufort en langs de kust wordt hij in de namiddag vrij krachtig, 5 Beaufort en ’s avonds zelfs krachtig, 6 Beaufort. Deze windtoename heeft te maken met een weersverslechtering, want op zaterdag volgt enige tijd regen.

Dus mocht u vandaag iemand drie keer horen niezen, dan kunt u er donder op zeggen: “het wordt mooi weer morgen!”.

Bron: Meteo Consult.
Foto uitsnede voorpagina: Ben Saanen.