Live blog zeer zware storm 28 oktober

We houden hier vandaag een live blog bij van de gebeurtenissen tijdens de storm die over Nederland trekt.

Het is een tijdje geleden, maar een klein, maar venijnig lagedrukgebied dat snel over de Noordzee naar het noordoosten trekt, brengt Nederland vandaag een serieuze herfststorm.

Aan zee kan de wind tot windkracht 10 aantrekken (zo tussen 9 en 12 uur), in het noordwestelijk kustgebied zelfs tot een windkracht 11 (tussen 11 en 13 uur). De windstoten kunnen in de kustgebieden snelheden tot 130 km/u bereiken, in het noordwestelijk kustgebied zelfs 140 kilometer per uur. Dieper landinwaarts wordt de zuidwestenwind hard met windvlagen tot zo'n 100 kilometer per uur. Overal kan de wind schade aanrichten. In de tweede helft van de middag lijkt het geleidelkijk rustiger te worden.

05.30 UUR:
Na een nacht met veel regen en een wind die nog redelijk aan banden ligt, zijn Zeeland en Zuid-Holland de eerste provi9ncies die met een sterk toenemende wind te maken krijgen. Vlissingen meldt al een windstoot van 90 kilometer per uur. De eerste schademeldingen komen binnenl.

06.10 UUR:
IJmuiden is het eerste kuststation dat op een windkracht 9 uitkomt. Ook daar worden nu windstoten van tegen 100 kilometer per uur gemeten. Op een hoogte van 1 kilometer waait boven Nederland een orkaan met snelheden tot 144 kilometer uur. Het is hierom dat de windstoten later vandaag zo zwaar kunnen uitpakken.

06.50 UUR:
KNMI schaalt op naar code ROOD voor het westen, midden en noorden van het land. Voor de storm geldt nu een officieel weeralarm.

07.00 UUR:
De zwaarste windstoten worden gemeten in de Kanaalregio en in het zuiden van Engeland. Dat zijn ook de gebieden waar de meeste schademeldingen vandaan komen. Dit gebied trekt naar het oosten en zal straks ook over Nederland gaan. Voor de geinteresseerden: de meeste wind wordt op de stijgklap achter het koufront verwacht. Dit gebied is goed te volgen. We proberen een timing te maken. 

07.40 UUR:
Het zwaarste deel van de storm komt naar verwachting tussen 09.00 en 09.30 uur in het zuidwesten van het land aan. Vanaf dat moment komen de hoogste windsnelheden aan bod. Het koufront (dat niet heel actief is) gaat vooraf aan de sterkste wind. We blijven het volgen.

Op meerdere plaatsen langs de kust worden intussen windstoten met snelheden tot rond 100 kilometer per uur gemeten. Er zijn al diverse meldingen van omgewaaide bomen en andere vormen van schade.

Vanuit het zuiden van Engeland komen meldingen van veel afgesloten wegen, wegens omgevallen bomen en andere vormen van schade. In die gebieden zijn ook al slachtoffers gevallen. Dit is een filmpje van een omwaaiende boom in het zuiden van Engeland.

08.00 UUR:
Ook dieper landinwaarts zijn er nu de eerste meldingen van schade. Zo komen uit het Rivierengebied, uit de omgeving van Tiel berichten over omgewaaide bomen. Waarnemer Fred Klok meldt vanuit De Cocksdorp op Texel windvlagen van ruim 100 kilometer per uur. De ochtendspits verloopt zoals verwacht twee keer zo druk als op een normale maandagochtend.

08.10 UUR:
Met een verwachte verhoging van 185 cm komt vanmiddag rond hoogwater (14.00 uur) op Texel de havenkade van Oudeschild onder water, meldt Fred Klok. Verdere problemen worden niet verwacht. Gelukkig gaat het om een zuidwester- en niet om een noordwesterstorm en is het geen springtij. Anders was de situatie heel anders geweest, zegt hij.

08.30 UUR:
Ook het noordwesten van Frankrijk is zwaar getroffen door de storm. In Bretagne, Normandie en in de buurt van Calais zaten rond dit tijdstip al 75.000 huizen zonder stroom. Op dat moment trok het zwaarste deel van de storm Belgie binnen.

08.50 UUR:
We voegen een kaartje toe naast dit verhaal met daarop de verwachting van het HIRLAM-model voor de storm. Terwijl het stormveld langs onze kust naar het noordoosten trekt, wordt het alleen maar intensiever. Dit is natuurlijk wel een verwachting, nog niet de werkelijkheid.

Vanuit de kustgebieden en Brabant zijn tot op dit moment de meeste schademeldingen binnengekomen. Uit de data blijkt heel mooi hoe de storm zich noordoostwaarts uitbreidt.

09.00 UUR:
Het Europlatform meet op 18 meter hoogte een windkracht 10 en een windvlaag van 110 km/u. Een iets westelijker gelegen platform komt op 24 meter hoogte al tot een windstoot van 120 km/u. Het zwaarste deel van de storm komt eraan.

09.10 uur:
De zware storm bereikt de westkust. IJmuiden heeft een windstoot van bijna 120 kilometer per uur. Op zee trekt de wind aan tot windkracht 10.

09.30 UUR:
IJmuiden staat op een volle windkracht 10 met windstoten tot 120 km/u. Vlissingen heeft een windkracht 9 en stoten tot 110 km/u. Naast dit verhaal staat een kaartje van de waarnemingen van dat moment.

10.00 UUR:
Ook bij Meteo Consult beginnen de eerste schadefoto's binnen te stromen. Stuur ze naar: waarnemingen@weer.nl

IJmuiden haalt een windstoot van ruim 130 kilometer per uur bij een reguliere windkracht 10.

10.20 UUR:
En ja, ook de windkracht 11 is een feit! IJmuiden scoort voor het eerst een 10-minutengemiddelde van 56 knopen, windkracht 11 dus!

10.50 UUR:
Het zwaarste windveld ligt nog op zee (zie de kaart naast dit verhaal met de analyse van 10 uur daarop). Dit lijkt voor het noordwesten van het land en het Waddengebied weggelegd. We maken ons toch een beetje zorgen.

11.00 UUR:
Omdat het zwaarste deel van de storm nog moet komen, geven we nu voor de Wadden kans op een windkracht 12. Tussen 12 en 13 uur.

11.10 UUR:
Vlieland nu de hoogste windstoot van 135 kilometer per uur bij een reguliere windkracht 11.

11.20 UUR:
Vlieland haalt een 10-minutengemiddelde van 63 knopen, op het randje van windkracht 12. Nog een knoop meer en we zijn er. Windlagen daar 141 km/u. Dat is de hoogste windstoot tot nu toe. Zie kaartje naast dit verhaal.

11.40 UUR:
En weer een nieuwe, hoogste windstoot: Texel met 145 km/u, bij een reguliere windkracht 11. Dat is een zeer zware storm.

12.00 UUR:
Het punt waar vandaan de wind afneemt, komt nu het zuidwesten van het land binnen. De Wadden krijgen het ergste nog.

In Noord-Friesland is de storm zo ergt dat alles er in het rond vliegt, meldt iemand ons uit de omgeving van Harlingen.

12.10 UUR:
En nu is het dan echt zover. Windkracht 12 op Vlieland met een windstoot van 152 km/u!

12.30 UUR:
De orkaan op Vlieland duurde uiteindelijk 20 minuten. Nu daar weer een windkracht 10. Terschelling heeft nog een windkracht 11. In het westen begint de wind heel langzaam wat af te nemen.

13.10 UUR:
Het ergste lijkt achter de rug. Het blijft vanmiddag en vanavond nog lang hard waaien, met ook nog lange tijd kans op zware windstoten. Maar het extreme windveld is het land nu zo goed als uit.

Daarmee kunnen we stellen dat delen Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Wadden een unieke storm achter de rug hebben met wel heel hoge windsnelheden. De rest van het land had een flinke najaarsstorm. Met natuurlijk heel veel schade en grote overlast tot gevolg.

Hiermee sluiten we het live-blog af.

Bron: Meteo Consult.