Oktober begint fraai

Oktober begint zoals september eindigt: met volop zonneschijn.

Het weer ondergaat met de maandwisseling geen wijzigingen. Voorlopig blijft het fraai najaarsweer dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavie. Dat zakt pas later deze week naar Rusland weg.

Vorige week gaven de meeste computerberekeningen nog aan dat er al aan het begin van deze week een storing met regen zou passeren. De actualiteit laat zien dat het nog steeds droog én zonnig is. Een hogedrukgebied boven Scandinavië is sterker dan eerder nog werd voorzien. Het houdt bij ons nog steeds een oostelijke stroming in stand, waarmee droge en van origine koude lucht wordt aangevoerd. Wolken hebben daarin de grootste moeite om te ontstaan of zich staande te houden. Wel is er soms wat sluierbewolking of middelbare bewolking te zien, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer wel vochtiger is. Ondertussen kunnen oceaanfronten ons niet bereiken.

Frisse nachten
De heldere nachten en iets minder wind dan overdag zorgen ervoor, dat de temperaturen in de van oorsprong koude lucht behoorlijk wegzakken. Aangezien de wind niet wegvalt, blijft nachtvorst uit. En op 1,5 meter wordt het zo tussen 4 en 9 graden.

Later in de week regen, wel warmer
Gebruikelijk voor de eerste oktoberdagen is een maximumtemperatuur van een graad of 16. En het wordt de komende paar dagen daadwerkelijk rond 16 graden, gemiddeld over het land. Met daarbij volop zonneschijn en een aanhoudende oostelijke bries. Woensdag schuift al een eerste zwakke storing richting Zeeland, maar dit levert hooguit wat meer sluierwolken op. Voor de rest blijft het zonnig. Donderdagavond dringt een tweede oceaanstoring op, die uiteindelijk vrijdag overdag langzaam naar Duitsland schuift. De bewolking neemt toe en uiteindelijk gaat het (af en toe) regenen. Achter het regenfront wordt zachte, maritieme lucht aangevoerd. Deze lucht is bovendien vochtiger dan de dagen hiervoor en stroomt vrijdag binnen. Daarin lopen de temperaturen iets hoger op: vrijdagmiddag kan het 20 graden worden.

Wat er vervolgens in het weekend op weergebied gebeurt, kunt u horen in optie 5 van de MeteoConsult-lijn: 0900-9725, 60 cent/minuut.

Bron: MeteoConsult.