Korte dip

De meteorologische zomer eindigt dit weekend met een tijdelijke dip. Lang duurt die echter niet.

De afgelopen dagen kwam het vrijwel dagelijks op enkele plekken landinwaarts nog tot zomerse temperaturen, ofwel 25,0 graden of meer. Langs de kust was het met een graad of 21 een fractie minder warm, maar gemiddeld zaten we nog boven het klimatologische gemiddelde voor de tijd van het jaar; 20,8 graden. Ook het weer deed leuk mee met flink wat zonneschijn en nauwelijks wind en neerslag. Komend weekend komt daar tijdelijk verandering in. Niet alleen de luchtdruk gaat omlaag, ook de temperaturen dalen tot onder de norm. In de loop van volgende week zien we echter alweer verbetering en duiken regionaal opnieuw zomerse temperaturen op.

De uitloper van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan waar we het rustige zomerweer van de afgelopen dagen aan te danken hadden, wordt vanaf zaterdag zuidwaarts gedrukt door een opkomend en zeer actief lagedrukgebied boven IJsland. Ondanks het naderen van het zogeheten ‘stormlaag’, blijft het bij ons relatief rustig. In IJsland geldt momenteel echter een waarschuwing.

Storm op IJsland
De IJslandse weerdienst waarschuwt dat inwoners en toeristen zich moet voorbereiden op de storm die waarschijnlijk morgen –vrijdag – het eiland gaat bereiken. Niet alleen wordt op sommige plaatsen een windkracht 9 tot 10 (storm tot zware storm) verwacht, maar ook grote neerslaghoeveelheden en boven 200 meter zelfs hevige sneeuwval. Het meest actieve deel van de storm trekt vooralsnog over het noordwesten van het eiland. Ondanks dat de verwachting nog bijgesteld kan worden, raadt men aan om in die gebieden de hooglanden tijdig te verlaten, mede doordat ook wegen onbegaanbaar zullen worden door de sneeuw. Veel boeren zijn al druk bezig om hun vee uit de bergen te halen. Ze willen namelijk voorkomen dat – net als vorig jaar in september – duizenden schapen omkomen door een vroege sneeuwstorm.

Staartjes
Over storm hoeven wij ons in Nederland geen zorgen te maken. Wij krijgen slechts een paar staartjes van de bijbehorende fronten over ons heen. Deze trekken bovendien nog door een gebied met een relatief hogere luchtdruk, dus daar blijft vrij weinig van over. Wel zet er bij ons echter ook een ander weertype in. Morgen (vrijdag) trekt al een inactief front van west naar oost over het land, maar deze uit zich vooral in bewolking. Zaterdag trekt vervolgens een koufront het land over en dan valt van tijd tot tijd regen. Aan de achterzijde van het front draait de wind naar het koelere noordwesten en dat resulteert uiteindelijk in lagere maximumtemperaturen.

Einde meteorologische zomer
Zaterdag, de laatste dag van de meteorologische zomer, wordt het nog een aangename 18 tot 21 graden, maar zondag wordt nergens in het land de twintiggradengrens nog bereikt. De herfst lijkt dan precies op tijd echt een beetje zijn intrede te gaan doen. De astronomische zomer duurt overigens nog tot 22 september.

Hogedrukgebied
Aan de achterzijde van het koufront dat zaterdag over het land trekt, bouwt zich echter al vrij snel weer een hogedrukgebied op. Dat maakt dat het weer opnieuw in rustiger vaarwater komt en de zon steeds vaker doorbreekt. Begin volgende week komt dat hogedrukgebied dan boven het land te liggen, waarna de temperaturen geleidelijk weer een stijgende lijn inzetten. Halverwege de week zou het zomaar weer eens zomers warm kunnen worden in het binnenland!

Bronnen: Meteo Consult, Iceland Review Online, Ruv.is