Rustige zomerdagen

De afgelopen dagen was het veelal fraai zomerweer, maar ook de komende dagen verlopen rustig en zomers.

Na een zeer warme, zonnige en droge julimaand is het merendeel van augustus ook tamelijk droog en zonnig verlopen. De zon liet zich vrijwel iedere dag goed zien, waarbij het aantal zonuren op het Nederlandse hoofdstation De Bilt tot nu toe al is opgelopen tot bijna 190 en daarmee zitten we nu al rond de norm van 188 uur. En de maand is nog niet voorbij. De komende dagen laat de zon zich ook dagelijks wel zien, dus met enige zekerheid kunnen we zeggen dat deze augustusmaand in zijn geheel vrij zonnig de boeken in zal gaan. Ook lijkt het, uitgaande van De Bilt, net als juli weer een droge maand te gaan worden met vooralsnog een neerslagmaandsom van 27 millimeter tegenover de norm van 73 millimeter. Er zal deze laatste dagen van augustus dus een heleboel regen moeten vallen om die norm te evenaren of zelfs overtreffen, maar dat gaat zeker niet gebeuren. Er valt her en der de komende dagen een buitje, maar veel wordt er niet verwacht.

Een lagedrukgebied dat de afgelopen dagen ten zuiden van ons land langs trok en vooral in de meest zuidelijke provincies soms in bewolking en regen resulteerde, ligt inmiddels ten zuidoosten van ons, boven het Alpengebied. Dinsdagochtend verdwenen de laatste restanten van die bewolking richting België en Duitsland, waarna overal de zon goed doorbrak. Dat lagedrukgebied trekt deze week heel geleidelijk verder naar het oosten, waarna een hogedrukzone vanuit het westen zijn intrede doet.

Azorenhoog
Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de eilandengroep de Azoren, een zogeheten Azorenhoog, krijgt vanaf woensdag een uitloper tot boven de Britse eilanden en wij komen dan aan de flanken ervan te liggen. Gedurende de dag schuift het geheel echter wat meer zuidwaarts, waarna de luchtdruk in onze omgeving steeds hoger wordt. Dat is gunstig wat het weer betreft. Storingen weten niet of nauwelijks in de buurt te komen. Ze trekken vooral ten noorden en ten zuiden van ons langs.

Zomers
We hebben dan ook weer een aantal vrij zonnige en meestentijds droge dagen in het verschiet. Ook de temperatuur doet nog steeds aardig mee en komt tot aan het einde van de werkweek uit rond de klimatologische norm voor eind augustus; zo’n 21 graden. Landinwaarts is het vaak nog een fractie warmer, heel lokaal in het zuidoosten zelfs nog zomers en dat betekent 25 graden of meer.

Zuid-Europa
Bij ons blijven storingen voorlopig dus even uit de buurt. Ze worden met een flinke boog ten noorden of juist ten zuiden van ons langs geblazen. In Scandinavië valt de komende dagen dan ook een aantal buien en ook in het zuiden van Europa is het raak. Vaak is dit een situatie die we aan het begin van de herfst vaker zien, maar dit jaar lijkt de situatie zich al eerder voor te doen. Vooral Spanje en Portugal liggen vanaf de Atlantische Oceaan volledig op de aanvoerroute en daar is het regionaal dan ook ronduit nat. Tussen de storingen door weet het kwik nog op te lopen tot boven 30 graden en dan is er ook volop ruimte voor de zon, maar deze momenten worden ook vrij snel weer afgewisseld door buiengebieden. Met voldoende warmte en vocht als voedingsbron kunnen die buien soms ook flink uitgroeien tot stevige exemplaren met plensregens, wateroverlast en onweer.

Het weekend
De zaterdag, ofwel de laatste dag van deze augustusmaand, lijkt in eigen land voorlopig een keerpunt te worden. Een activerend lagedrukgebied komt vanuit het noordwesten steeds dichterbij ons te liggen en een bijbehorend koufront weet ons land uiteindelijk in de loop van zaterdag te passeren. De wind is aanvankelijk nog meest zuidwestelijk tot westelijk en met het overtrekken van het front trekt hij verder aan en draait bovendien naar het ietwat minder warme noordwesten.  De eerste tekenen van de meteorologische herfst zijn dan meteen een feit.

Bron: Meteo Consult