Bosbranden

Diverse plaatsen op de wereld worden momenteel geteisterd door hevige natuur- en bosbranden.

In Nederland is het in sommige regio’s tamelijk droog, maar er zijn ook plaatsen waar het juist vrij nat is voor de tijd van het jaar. Er heerst momenteel dan ook geen bos- of natuurbrandgevaar. Op sommige plaatsen in de wereld is het echter al tijden zo droog en heet, dat er maar iets hoeft te gebeuren en de boel vliegt in de brand. Het hoeft vaak maar een vonkje of smeulende sigaret te zijn en de gevolgen zijn niet te overzien. In het Amerikaanse Yosemite National Park dreigen de bosbranden uit de hand te lopen en ook in het midden en noorden van Portugal is de brandweer al dagen bezig om de vuurzeeën onder controle te krijgen.

Op het Iberisch Schiereiland is het al de hele zomer bloedheet. In de Spaanse binnenlanden steeg het kwik zeer regelmatig tot 40 graden en ook in delen van Portugal kwam de temperatuur daar vaak in de buurt. Neerslag viel er niet of nauwelijks en de grond is er dan ook gortdroog. Als dan ook ergens maar een smeulende sigaret op de grond wordt gegooid, is het snel raak. Andere oorzaken kunnen moedwillige brandstichting of bijvoorbeeld lenswerking zijn. Dit laatste kan komen door een oude fles die ergens is weggegooid, waarop de zon al tijden brand. Veel mensen zullen dit fenomeen nog wel kennen uit hun jeugd, door de zon met een vergrootglas op een zwart papiertje te schijnen. Een brand ontstaat dan snel en zal door de droogte ook heel snel om zich heen slaan.

Inmiddels woeden in Portugal al ongeveer 10 branden, waarvan een aantal vermoedelijk opzettelijk is aangestoken. Getroffen gebieden in Portugal zijn Vila Real in het noorden van het land en Viseu in het midden. Enkele daarvan woeden al sinds afgelopen dinsdag en woensdag en bevinden zich in moeilijk toegankelijk en bergachtig gebied. Er zijn meer dan 750 brandweerlieden ingezet en het team krijgt hulp van onder andere Spaanse blusvliegtuigen en de Franse brandweer.

Mallorca
Niet alleen in Portugal is het echter raak. Ook op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca houden bosbranden de gemoederen bezig. Vorige week woedde er nog een grote brand bij Andratx, die in totaal ruim 2000 hectare verwoestte. Deze week is aan de oostzijde van het eiland brand ontstaan. De brand ontstond ’s avonds in de omgeving van Cala Torta en breidde zich snel uit richting Cala Mesquida in Arta en naar Capdepera. Ook daarvan wordt geschat dat er inmiddels zo’n 500 hectare natuur in vlammen op is gegaan.

Verenigde Staten
Ook volop in het nieuws zijn de vele bosbranden in de Verenigde Staten. Al ruim een week woeden er in met name het westen en noordwesten van Amerika grote branden en ze breiden zich nu snel verder uit. De staat Idaho wordt al 2 weken lang getroffen door enorme branden. Geschat wordt dat er momenteel zo’n 50 bosbranden in die omgeving woeden.

Nationale parken
Eentje daarvan is een grote brand bij Yosemite Park. Het getroffen gebied is er al meer dan 200 vierkante kilometer groot. Inmiddels is er een noodtoestand uitgeroepen. Veel inwoners en toeristen in de omgeving van het park moesten het gebied verlaten. Ook bij Yellowstone National Park is al zo’n 50 vierkante kilometer in vlammen opgegaan.

Bronnen: Meteo Consult, diverse NL kranten, Inspanje.nl