Mooi zomerweer, maar ook een enkele bui

Ondanks dat er de komende dagen soms een onweersbui valt, is het over het algemeen prima zomerweer.

Eerder deze week schreven we al over de tot nu toe heel behoorlijke zomer en het ziet er naar uit dat de herfst nog wel even op zich laat wachten. Toch is het de komende dagen niet compleet zonnig, sterker nog er kan zelfs een enkele regen- of onweersbui vallen. De temperaturen zijn echter zeer aangenaam en op de momenten dat de zon uitbundig schijnt, is het ook echt volop zomer.

Lagedrukgebied op enige hoogte
Vandaag begon de dag met enkele mistbanken, maar verder was de zon goed van de partij. In de zuidwestelijke helft van het land was dat niet het geval, daar begon de dag met bewolking en buiige regen. Deze wolken en buien werden veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat verder helemaal ligt ingeklemd door hogedrukgebieden. De belangrijkste hogedrukkern ligt boven Scandinavië waardoor de kleine depressie zich niet heel snel naar het oosten kan verplaatsen. In plaats daarvan doet het systeem er ruim een etmaal over om van Zeeland richting het westen van Duitsland te trekken. Heel langzaam neemt de activiteit af, maar tot morgenochtend is de bewolking in vooral de zuidelijke en oostelijke helft van het land hardnekkig. Soms kan er ook nog wat regen of een buitje vallen terwijl later vanavond en vannacht het op andere plaatsen alweer begint op te klaren.

Mooie vrijdag
Morgen komt de meest hardnekkige bewolking waaruit nog een enkele bui kan vallen, boven Duitsland te liggen. Langs de oostgrens zal de dag nog met bewolking beginnen, maar in het westen is de zon al goed aanwezig en gaandeweg de ochtend breekt ook langs de oostgrens de zon steeds beter door. In de middag ontstaan landinwaarts wel een paar kleine stapelwolken, maar die schermen de zon slechts heel af en toe af. Er waait niet meer dan een zwakke tot matige oostenwind (kracht 2 tot 4) en met 21 graden aan zee en 26 graden in de zuidelijke helft van het land is het een uitstekende zomerdag.

Volgende buienzone
Zaterdag en zondag blijft de luchtdruk boven Scandinavië hoog. Toch weet een buienstoring boven de Britse Eilanden zijn invloed langzaam uit te breiden richting onze streken. Zaterdag schuift er al aardig wat sluierbewolking over het land en in de loop van de dag wordt zeker in de zuidelijke provincies de bewolking alsmaar dikker. Een bel met koude lucht op enige hoogte (in de meteorologie noemen we dit een koudeput) snoert zich af boven Frankrijk en daardoor kan de Britse onweersstoring zich zuid van ons land het continent op bewegen. Het Scandinavische hogedrukgebied zorgt er echter voor dat het noordelijke deel van de storing op de Noordzee blijft treuzelen.

De gevolgen voor ons land zijn wat onduidelijk, maar het lijkt erop dat later op de dag grofweg zuid van de grote rivieren een enkele regen- of onweersbui gaat vallen. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en zal een waterig zonnetje te zien zijn.

Zondag is de luchtdruk boven België laag (1007 hPa) terwijl de luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië een stuk hoger (1025 hpa) is. Hierdoor steekt er bij ons een oostenwind op. In het zuiden blijft het risico op een onweersbui bestaan, in het noorden zal de zon regelmatig tevoorschijn komen.

Volgende week koeler?
Hoe het weer er na het weekend uit gaat zien is, ook gezien de termijn, natuurlijk enigszins onduidelijk. In eerste instantie lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië bijval te krijgen van het alom bekende Azorenhogedrukgebied. Het lagedrukgebied ten zuiden van ons land trekt richting de Alpen en er volgen een paar zonnig en aangenaam warme dagen. Midden volgende week zou de hogedrukzone volgens de laatste berekeningen van het ECMWF model doorbroken worden door een oceaanstoring. Als deze optie uitkomt, volgt er midden volgende week een koel, winderig en vooral ook wisselvallig weertype. Het Amerikaanse NCEP model moet hier echter niets van weten en kiest voor een voortzetting van het zomerse weer.

Niet alleen de komende dagen zijn er redelijk wat onzekerheden, ook na het weekend. Feit is wel dat er hoe dan ook een paar mooie zonnige en warme momenten zijn te verwachten en dat zowel de laatste fase van de meteorologische zomer heel aardig lijkt te verlopen.

Bron: Meteo Consult, ECMWF, NCEP. Foto voorzijde: Helga Kobben