Zomer 2013 bouwt goede score op

We zijn nog niet klaar, er komen nog mooie dagen aan, maar de zomer van 2013 bouwt een goede score op.

Met nog een dag of 11 te gaan, naderen we het einde van de meteorologische zomer. Gisteren merkten we al even wat er gebeurt als zich een ‘najaarssituatie’ voordoet. Koude lucht in de hoge delen van de atmosfeer trok over Nederland naar het oosten en ontaardde in de vorming van soms zware buien met onweer en hagel. Winschoten kwam compleet onder water te staan toen daar in korte tijd 75 millimeter viel. Klazienaveen kwam tot een hoeveelheid van 65 millimeter.

Hoewel we dus al even een knipoogje van de herfst hebben gekregen – tijdens sommige buien daalde de temperatuur midden op de dag korte tijd tot slechts 12 graden – komen er ook nog wel een paar zomerse dagen aan. Al wordt het toch niet zo uitbundig als het eerst leek.

Balans opmaken
Nu de zomer zijn einde nadert, kunnen we meteorologisch al een klein beetje de balans opmaken. Duidelijk is dat de zomer van 2013 uiteindelijk als een vrij warme de boeken in zal gaan, met een gemiddelde temperatuur van rond 17,5 graden, ongeveer een halve graad hoger dan normaal en goed voor een verdienstelijke 15e plaats in de ranglijst van warmste zomers. Het verschil is daarbij vooral in de warme julimaand gemaakt, toen de gemiddelde temperatuur 1,3 graden boven het langjarige gemiddelde uitkwam. Maar ook augustus stevent op een klein plusje af van ongeveer een halve graad boven normaal. Juni was juist iets koeler dan normaal.

Verder is de zomer in De Bilt tot nu toe veel droger dan normaal verlopen. Er is nog enige tijd te gaan, maar op zit moment bezetten we een 11e plaats in de ranglijst van droge zomers. En ook zal het beeld van de zomer tot nu toe bij veel mensen toch redelijk zonnig zijn, qua zonuren was de zomer van 2013 voorlopig niet meer dan een middenmoter, ook weer door vooral de tegenvallende junimaand. Het warmtegetal is met nu bijna 90 duidelijk hoger dan dat van voorgaande zomers, onder meer doordat we in juli eindelijk weer eens een hittegolf konden bijschrijven. Dat was voor het eerst sinds 2006. Het warmtegetal ontstaat door voor alle dagen met een dagtemperatuur boven 18 graden, het verschil met die 18 graden bij elkaar op te tellen. We staan nu op 89,9 punten. Alleen de zomers van 2003 en 2006 hebben in recente jaren wat dit betreft nog beter gepresteerd.

Eerste knipoog herfst
Maar gisteren kregen we dan de eerste knipoog van de herfst. Een bovenluchtstoring, gevuld met koude lucht, trok vanuit het westen over het land. ’s Morgens vroeg al doemden de eerste buien, horend bij deze storing, op zee voor de westkust op. Toen ze het land optrokken, gingen ze meteen met onweer en spectaculaire luchten gepaard. In Zeeland werd een waterhoos gezien. Toen de buien verder het land op kwamen, werden ze eerst minder actief. Een wel erg actieve lijn stak het IJsselmeer over en trok het westen van Friesland binnen. Later op de dag ontstonden in een lijn van Brabant naar Limburg en boven het oosten van Groningen en Drenthe zware buien. In Winschoten viel daarbij in korte tijd bijna 75 millimeter. Een groot deel van het centrum kwam onder water te staan en een dak van een supermarkt stortte deels in. Klazienaveen ving 65 millimeter op.

Hogedrukgebied komt eraan
Na de buien van gisteren was het de afgelopen nacht helder en koelde het behoorlijk af, op de vliegbasis Deelen bij Arnhem zelfs tot 6,4 graden. Vanaf nu is een hogedrukgebied aan zet. Het trekt ten zuiden van Nederland langs naar Duitsland en later Polen en smelt vanaf donderdag samen met een ander hogedrukgebied dat boven de Noordzee ontstaat en boven Scandinavië terechtkomt.

Normaalgesproken zou dit een ontwikkeling zijn die vrijwel zeker op een periode met mooi weer zou uitdraaien. Nu hebben we echter ook nog met een lagedrukgebied te maken dat, komend vanaf de oceaan, via Schotland op de Noordzee terechtkomt, en daarbij steeds verder in betekenis afneemt. Toch lijkt het nog voldoende sterk om donderdag tijdelijk meer bewolking en in het noorden van het land ook een lokale bui te veroorzaken. Vrijdag en zaterdag moeten dan vervolgens de dagen worden met de meeste zonneschijn en de hoogste temperaturen. In het zuiden kan het vanaf donderdag enkele dagen lang zelfs tussen 24 en 26 graden worden, elders is het iets minder warm.

Storing
Later op zaterdag komt vanuit het zuidwesten een storing naderbij, met meer bewolking en een paar regen- of onweersbuien. Het is die storing die de warmste lucht uit Nederland verdringt. Hoe het daarna precies verdergaat, is nog niet duidelijk. Vooralsnog lijkt het erop dat we met relatief gematigd en ook licht wisselvallig zomerweer de laatste 11 zomerdagen zullen doorkomen. Maar er zit een behoorlijke spreiding in de berekeningen, dus is er voldoende ruimte voor verbeteringen.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI.