Maandag onweersbuien

Er staat een aantal fraaie zomerdagen voor ons klaar. Maar eerst vallen morgen nog een paar forse buien. Waar?

Houd de barometer in de gaten, want die gaat weldra een stijging in luchtdruk laten zien. Op de weerkaarten komt dan ook een hogedrukkern dichterbij. Dinsdag tonen wijzers en cijfers zo’n 1028 hPa en daarna volgt weer een gestage daling. Die daling betekent geenszins een verslechtering van het weerbeeld, in tegendeel zelfs. De wind draait vanaf donderdag naar het oosten en dat brengt ons zonneschijn en hogere temperaturen.

Voor het zover is, passeert er morgen eerst nog een zone met ‘stijgbewegingen’. Een zogeheten put in de bovenlucht, met extra trek van boven. Doordat de lucht van bovenaf -als ware het een goed werkende schoorsteen- wordt aangezogen, kunnen gemakkelijk dikke buien ontstaan. Met dikke plensregens. Ook onweer en hagel staan in onze verwachting.

Overschuiven buien

Maandagochtend schuiven de buien behorende bij die extra stijgbewegingen, van west naar oost over het land. In de late nacht trekken de buien de Noordzeekusten in het westen binnen en daarna vervolgen ze hun weg richting Duitsland. In eerste instantie werkt het tijdstip enigszins tegen. Immers, het land is tegen het ochtendgloren op z’n koudst en kan van onderaf dus weinig extra warmte toevoegen om de buien wat meer power te geven. Er zullen dan ook maar een paar buien over de westelijke provincies schuiven.

In de tweede ochtendhelft passeren de buien in een noord-zuid strook over het midden van het land, waar al een beetje meer ochtendwarmte aan de onderzijde van de buien wordt meegegeven. Mogelijk is er dan ook al lokaal een klap onweer te horen. Vanaf het middaguur is de temperatuur landinwaarts opgelopen tot een graad of 18 en met op 5 kilometer hoogte zo’n min 20 graden is dat genoeg om de buien verder op te peppen. De buien worden dan ook omvangrijker, hoger van opbouw en intensiever in hun neerslag.

Vooral tijdens de middag zijn de oostelijke provincies maandag uitermate vatbaar voor een paar stevige buien, met naast plensregens ook hagel en onweer. De zone met extra stijgbewegingen ligt dan precies boven deze regio van het land. De lucht in de hogere luchtlagen is op ‘zn koudst en de temperatuur aan de grond op z’n hoogst (hoewel zeker niet zomers, met een bescheiden 20 graden).

Wat zit er bij de buien?
Voor wat betreft rukwinden lijkt er niet veel aan de hand. Daarvoor zijn de temperatuurverschillen tussen vóór en ná de bui te klein. Ook de wind op 3 a 4 kilometer hoogte (belangrijke hoogte voor de indicatie van windstoten) is niet stevig te noemen. Tijdens de late ochtend en vroege middag is de wind op 9 a 10 kilometer hoogte wel fors, daarna komen we pal onder de ‘put’ terecht en valt de wind weg. Niet alleen op vlieghoogte wordt het dan ineens vrijwel windstil, aan de grond waait er sowieso maar een licht briesje. Dat is gelijk ook het lastige voor morgen; daar waar een bui eenmaal tot stand komt, zal ‘ie helemaal uit kunnen regenen. Immers, de wind drijft de bui nergens naar toe.

De buien in het oosten kunnen tot zo’n 10 of 11 kilometer hoogte uitgroeien. Als de buien los overtrekken, en niet totaal ingebed zitten in bewolkingsplakken, is fraai het aambeeld te aanschouwen. Dat is het vezelige, witte hoogste gedeelte van de bui waar veel waterdamp tot ijskristallen uitgroeit. Daar helemaal bovenin vindt sneeuwvlokvorming plaats. Alle neerslag die in ons land uit een bui valt, vindt haar oorsprong in sneeuw. Winter of zomer, dat maakt niet uit.

Op weg naar beneden, transformeert de sneeuwvlok in een regendruppel. Er zijn maandag genoeg stijgbewegingen in een buienwolk om een deel van die regendruppels weer omhoog mee te voeren en opnieuw in diepe vorst bovenin de wolk terecht te laten komen. Daar aangekomen transformeren de druppen in hagelstenen. Die hagelstenen vallen op enig moment ook weer naar beneden. Deels transformeren die naar regen, deels blijven het hagelstenen. Morgen worden er ook hagelkorrels verwacht. Sterker nog, de hiernaast geplaatste TEMPgrafieken berekenen hagelstenen die een doorsnede van 1,5 cm hebben. Voorwaar best groot. De meeste andere berekeningen zijn hieromtrent minder scheutig.

Na maandag
Dinsdag komt een hogedrukgebied boven ons land te liggen. We beginnen zonnig aan de dag, waarna ’s middags vrij veel stapelwolken ontstaan die landinwaarts grotendeels uitsmeren. Woensdag en de dagen daarna is er flink wat zonneschijn, met op donderdag ook een lokale regenbui. De eerstvolgende neerslagzone lijkt op zondag te arriveren, vanuit het zuiden. We houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bron: Meteo Consult